Zambetul copiilor institutionalizati din Buzau, redat de „Overland for Smile”

26 iulie 2013 | 0 comentarii |

Campania umanitara itineranta „Overland for Smile – Zambet de copil” – amplu program de asistenta medicala stomatologica gratuita, destinat copiilor institutionalizati din Europa de Est, se afla in Romania pentru al optulea an consecutiv.

 

dentisti voluntariCopiii cu varsta de peste 6 ani, ocrotiti in structurile Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), vor beneficia de informare si tratament stomatologic, oferit de medicii dentisti voluntari italieni din Caravana cu clinica mobila a Asociatiei umanitare „Overland for Smile”. In cei 7 ani de cand vin in Romania, voluntarii italieni au redat zambetul a peste 10.000 de copii, prin peste 25.000 de interventii. Anul acesta ei deruleaza programe de preventie si tratament dentar in Buzau, Braila, Slatina, Slobozia si Bucuresti.

  „Zana Maseluta nu mai este doar o poveste Ea se manifesta pentru copiii rezidenti in cadrul DGASPC Buzau, timp de dpua luni, prin intermediul unor medici stomatologi, studenti, stagiari, din Italia, in cadrul proiectului Organizatiei Overland for Smile, proiect non-profit de cooperare si ajutor pentru sanatatea dintilor copiilor institutionalizati din tarile Est-Europene. Salutam initiativa celor de la Overland, care sunt un model de buna practica în privinta voluntariatului. Astfel de initiativa nu numai ca degreveaza bugetul institutiei noastre, dar în foarte multe situatii rezolva si probleme carora cu greu le identificam solutii”, a declarat Alina Badulescu, directorul DGASPC Buzau.

Camionul Overland, conceput ca o clinica ambulanta stomatologica dotata cu aparatura si materiale de cea mai inalta calitate, lucru confirmat si de reprezentantii Colegiului Medicilor Dentisti – Filiala Buzau, a fost instalat in incinta Complexului de Servicii de Primire a Copilului in Regim de Urgenta Buzau si ofera servicii de preventie si ingrijire a sanatatii dentare a copiilor aflati in instititutiile de ocrotire.

Programul derulat de voluntarii italieni presupune vizita de identificare a conditiilor de igiena, observarea mucozelor, examenul de colaborare la tratament si planul de tratament pentru medicului curant. In timpul de asteptare, copiii sunt antrenati, de voluntarii translatori care insotesc echipele de medici, in activitati recreative prin care sunt invatati cum sa-si ingrijeasca sanatatea  dintilor, dar si pentru a le elimina teama de stomatolog. In plus, li s-au oferit jucarii, tricouri si alte amintiri care vor face ca aceasta perioada sa ramana in amintirea copiilor ca una foarte placuta”, explica Roxana Kovacs, purtatorul de cuvant al DGASPC.

voluntari IRENAIn fiecare saptamana, echipele de voluntari se schimba, fiecare echipa fiind compusa din 13 medici dentisti, asistenti medicali si igienisti profesionisti, cu cel putin 3 ani de experienta, care in mod voluntar au ales sa dedice o parte din timpul si experienta lor profesionala copiilor institutionalizati. Multi dintre ei au desfasurat activitati de voluntariat in tarile africane precum Kenia, Camerun si Senegal. Voluntarii italieni sunt asistati de interpreti romani voluntari, care le faciliteaza munca si mai ales comunicarea cu pacientii.

Pana acum, prin Caravana „Overland for Smile” instalata la Buzau, au fost implicati 24 de profesionisti in medicina dentara, care au tratat aproximativ 80 de copii, dintre care 11 cu dizabilitati, fiind efectuate 400 de interventii in care au fost incluse devitalizari, extractii, unterventii de microchirurgie, obturari de canal si detartraje.

Campania „Zambet de copil” exista gratie generozitatii echipei de medici italieni voluntari, dar si generozitatii unor sponsori. Programul costa anual aproximativ 80.000 de euro, iar organizatorii spera ca si in acest an sa catalizeze energiile pozitive ale tuturor asociatiilor implicate si ale companiilor care pot contribui prin sponsorizari la redarea zambetelor de pe fetele a mii si mii de copii.

Despre Overland for Smile
Initiat in 2005, proiectul „Overland for Smile” are ca scop asistarea medicala stomatologica gratuita a copiilor institutionalizati din toata lumea, transmiterea informatiilor/metodelor de prevenire a afectiunilor dentare catre persoanele care sunt in contact permanent cu copiii si, nu in ultimul rand, promovarea de schimburi de experienta intre asociatiile stomatologice si universitatile de profil din Romania si Italia. Consiliul de conducere este compus din doctor Lionello Grossi – prese-dinte, Cynthia Prazzoli – vicepresedinte si medicul Roberto Cristofanini – director clinica.


Adaugati un comentariu


 

*