Teste medicale care-ti pot salva viata

19 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Consultatiile periodice la medicul de familie, analizele de laborator anuale si recurgerea la o serie de teste la indemana oricui se pot dovedi salvatoare in cazul unor boli grave.

 

Dr. Carmen Nistor

Medicina inregistreaza, de la un an la altul, nenumarate progrese stiintifice si tehnice, dar cele mai remarcabile salturi au fost inregistrate la nivelul gandirii pacientilor. Acestia au devenit mai atenti si mai activi in legatura cu starea lor de sanatate si mult mai interesati de mentinerea „in forma” si de prevenirea bolilor de orice fel.

Medicii sustin ca „o serie de afectiuni sunt mai greu de diagnosticat in stadii incipiente, dar exista nenumarate altele care pot fi prevenite si tratate cu maxim succes. Pentru a putea tine sub control anumite boli si a interveni la timp in cazul altora, avem la indemana o serie de teste, analize si investigatii salvatoare”, precizeaza  dr. Carmen Nistor, medic de familie, care atrage atentia ca „preventia este de zeci de ori mai ieftina si mai eficienta decat tratamentul si incomparabil mai putin traumatizanta pentru pacient”.

Medicul arata ca in cazul in care exista un istoric familial pentru anumite boli, sau un viciu care creste riscul pentru anumite afectiuni (cancer, boli de inima, afectiuni eutoimune etc.) sunt necesare teste specifice, pentru determinarea riscului de boala.

 

Masa Corporala

 

Paradoxal, desi Romania este o tara saraca, obezitatea si supraponderabilitatea afecteaza 44% dintre femei si 58% dintre barbati, potrivit  unui studiu publicat recent de Reteaua de sanatate Regina Maria. Medicii de toate specialitatile amintesc permanent pacientilor importanta mentinerii unei greutati optime.

Un indice de masa corporala incadrat in categoria 18.5 – 24.9 semnifica un risc scazut de dezvoltare a unei afectiuni legate de greutate. Persoanele cu varste intre 18 si 25 de ani care se incadreaza in intervalul 25 – 29.9 sunt considerate supraponderale, iar cele cu un BMI peste 30, obeze.  Un indice peste 25 reprezinta un semnal de alarma pentru problemele de sanatate, in care greutatea este unul dintre factori. In cazul persoanelor de peste 65 de ani, nivelul optim este mai ridicat, astfel incat un BMI de aproximativ  25 nu trebuie considerat motiv de ingrijorare”, arata dr. Karmencita Pricop, specialist in medicina interna.

 

Circumferinta taliei

 

Depozitul de grasime din jurul taliei (unde sunt localizate organele vitale) favorizeaza cresterea riscului de hipertensiune, un nivel crescut de colesterl in sange, diabet de tip 2, afectiuni cardiace sau infarct ”, mai spune medicul internist.

Studii recunoscute la nivel international arata ca valoarea optima pentru circumferinta taliei difera in functie de etnie si sex. Astfel, barbatii europeni/caucazieni, sud-africani, est – mediteranieni sau din Orientul Mijlociu ar trebui sa nu depaseasca 102 centimetri, in timp ce asiaticii, indienii si cei din America Centrala ar trebui sa aiba o circumferinta de pana la 90 de centimetri. In cazul femeilor, valorile maxime se incadreaza in intervalul 88 si 85 de centimetri, in functie de zona de provenienta. Valorile sunt orientative si se refera la persoanele cu varste cuprinse intre 18-65 de ani, cu exceptia femeilor insarcinate.

Asadar, calcularea indicelui de masa corporala si masurarea circumferintei taliei pot preveni obezitatea si diabetul.

 

Afectiunile cardiovasculare

 

Sanatatea inimii constituie una dintre cele mai dezbatute probleme de sanatate publica in Romania, unde bolile cardiace constituie principala cauza de mortalitate, iar peste 80 la suta din populatie prezinta cel putin un factor de risc pentru afectiuni cardiace sau infarct.

Unii factori precum sexul, varsta, etnia, istoricul medical sunt factori de risc ce nu pot fi controlati, dar dieta, activitatea fizica, fumarul sau stresul tin de alegerile personale ale fiecarui individ. Cu ajutorul medicului cardiolog si a calculatorului pentru risc de infarct se poate afla daca exista un risc major de a suferi un infarct in urmatorii 10 ani. Cel mai indicat este insa sa se faca un consult general in fiecare an” arata dr. Nicoleta Sava, medic cardiolog.

Romania ocupa locul trei in lume la mortalitatea din cauze cardiovasculare, in conditiile in care, conform datelor statistice, doua decese din trei sunt provocate de afectiuni ale inimii si vaselor de sange. Aceleasi statistici arata ca, la fiecare 20 de minute, un roman sufera un accident vascular cerebral, iar la fiecare 30 de minute, un roman face infarct miocardic.

 

Tensiunea arteriala

 

Aproximativ 40 la suta dintre romani sufera de hipertensiune arteriala, dar numai 3 bolnavi din 7 se trateaza corect, desi aceasta este principalul factor de risc in bolile cardiovasculare. Medicii cardiologi insista asupra necesitatii de a nu se trece usor cu vederea peste faptul ca singurul care reduce riscul de accident cerebrovascular cu 40 la suta si pe cel de infarct cu pana la 25 la suta este tratamentul adecvat , dublat de respectarea indicatiilor medicului specialist.

Pentru a se preveni astfel de afectiuni se recomanda consultarea medicului cardiolog o data la doi ani dupa varsta de 20 de ani, sau anual in conditiile in care hipertensiunea este deja prezenta sau exista antecedente in familie. Tensiunea normala trebuie sa se incadreze in jurul valorii 120/80 mm Hg; valoarea mai mare de 140/90 fiind considerata ridicata (130/80 in cazul persoanelor diabetice)”, mai spune  medicul cardiolog.

De asemenea, masurarea  colesterolului, a concentratiei de zahar in sange, a densitatii mineralelor din oase ne pot proteja de diabet zaharat sau de osteoporoza.

 

Controlul anual la medicul ginecolog

 

Consultul anual la medicul ginecolog, chiar daca nu exista simptome deranjante, este conciderat necesar si s-a dovedit de multe ori salvator.

Atat consultul general cat mai ales anumite analize si investigatii s-au dovedit salvatoare in cazul multor femei. Prin analiza secretiei vaginale, spre exemplu, se depisteaza posibilele infectii vaginale. Testul Babes Papanicolau verifica modificarile anormale care pot sa apara la nivelul colului uterin. Daca in urma acestor analize apar anumite suspiciuni, se recomanda investigatii suplimentare, precum ecografia vaginala (pentru o vizualizare mai atenta a ovarelor) sau o colposcopia (inspectarea colului uterin). Aceste teste de rutina pot proteja de bolile ginecologice care daca sunt depistate devreme au rezolvare”, explica dr. Mircea Suteu, sef Sectie OG I Maternitatea Buzau. 

In  concluzie, Screeningul de cancer de col uterin, efectuarea ecografiei generale, a mamografiei, a testului Babes Papanicolau si, evident, luarea in considerare a antecedentelor familiale pot constitui tot atatia factori de care, daca se tine cont, se poate reduce semnificativ riscul de imbolnavire sau se pot descoperi la timp afectiuni care netratate in faza incipienta pot deveni fatale.

 

Planificarea familiala

 

In cazul bolilor sexuale transmisibile, mai ales in conditiile sexului neprotejat, medicii recomanda testele pentru HIV, chalmidia sau gonoree.

Preventiv, insa, prin programele Ministerului sanatatii si, respectiv, prin cabinetele de planificare familiala, se ofera consultanta si mijloace de preventie atat a sarcinilor nedorite cat si a imbolnavirii cu boli cu transmitere sexuala.

Asa se face ca la ora actuala, mii de prezervative si blistere de contraceptive orale au fost trimise de Ministerul Sanatatii la Directia de Sanatate Publica (DSP) Buzau . „7.200 de prezervative si 2300 de blistere de contraceptive orale au ajuns la sediul DSP”, a declarat purtatorul de cuvant, Mihaela Voineagu. „Ele vor fi distribuite medicilor  de planificare familiara,  dar si medicilor de familie din judet, care la randul lor le vor oferi femeilor care nu doresc sa ramana insarcinate”, a mai spus Mihaela Voineagu, mentionand ca in stocurile DSP mai sunt  alte  peste 10.000 de prezervative.

In Romania, de 20 de ani contraceptia a devenit legala, iar femeile  pot utilize linstite  anticonceptionalele.  In 1994, s-au  infiintat cabinetele de planificare medicala.  


Categorii: Analiza, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*