Transplantul lui Arsinel si scandalul „marelui anonim”

17 septembrie 2013 | 1 comentariu |

Un ONG  din Cluj suspecteaza ca nu s-au respectat toate criteriile in cazul transplantului si ameninta cu justitia. Medicii si asociatiile de pacienti il contrazic pe reclamant. Magistratii trebuie sa-si asume rolul de „Dumnezei”. Cine raspunde in cazul unei cedari a pacientului, din cauza stresului?

 

Alexandru Arsinel

Alexandru Arsinel

Presedintele Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie „Claudia Safta” din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca va depune pe 27 septembrie, cand se implineste un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal, o plangere penala si va chema in judecata ICUTR Cluj „pentru ca justitia sa lamureasca daca in cazul Arsinel s-au respectat regulile si criteriile privind efectuarea unui transplant”.

Ungureanu sustine ca in timp ce sute de bolnavi stau ani de zile pe o lista de asteptare, gasirea unui rinichi dupa trei zile pentru Alexandru Arsinel, „un domn de 70 de ani (…) care nu a facut nicio zi de dializa”, a nascut „suspiciuni firesti”. El i-a reprosat profesorului Mihai Lucan ca „nu a precizat pana acum daca Arsinel a primit un rinichi pentru ca a fost cel mai compatibil cu donatorul sau pentru ca a fost un actor iubit de romani”, nici daca a primit unul sau doi rinichi si nici cati potentiali primitori au fost chemati la transplant.

Alexandru Arsinel a reactionat la randul sau, declarand ca s-ar fi „mirat sa nu apara si rautati. Sunt niste rautati inerente, care apartin acestui popor. Daca ati discuta cu doctorul Lucan, cred ca v-ati lamuri despre ce este vorba. A fost o sansa, poate ca Dumnezeu a vrut sa mi-o trimita. N-as dezvolta foarte mult, pentru ca efectiv intru intr-o stare de depresie si incep sa ma gandesc ca-mi pare rau ca m-am nascut in tara asta”, si-a exprimat dezamagirea ca in jurul numelui sau s-a creat un intreg scandal, indragitul actor.

 

 

Dr. Mihai Lucan

Dr. Mihai Lucan

Prof. dr. Mihai Lucan, seful echipei care a realizat transplantul, declara dupa operatie ca Alexandru Arsinel este a treia persoana din Romania in varsta de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, iar din cauza varstei si a greutatii de peste 150 de kg a pacientului, interventia chirurgicala nu a fost deloc usoara.

Ulterior, presedintele Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie „Claudia Safta”, care sustine ca „in calitate de asistent social care se ocupa de 13 ani de ingrijirea a peste 70 de copii si tineri care sufera de insuficienta renala cronica, tratata prin hemodializa, dializa peritoneala si transplant renal”, i-a adresat o scrisoare deschisa lui Arsinel, prin care ii reprosa ca a primit un rinichi „la 3 zile dupa ce ati solicitat un transplant pentru ca sunteti o vedeta si profesorul Lucan a decis ca viata dumneavoastra este mai pretioasa decat a altora”. „Eu cred ca daca aveati 70 de ani si nu erati un VIP, nu ati fi primit acel rinichi. Cineva mai tanar care astepta de multi ani un rinichi si care ar fi avut o compatibilitate buna cu primitorul ar fi primit aceasta sansa”, a completat Ungureanu, mentionand numele unor tineri si copii care ar fi avut nevoie de transplant de rinichi, insa nu au primit un organ.

 

transplant-rinichiMedicul Mihai Lucan a precizat, ulterior, ca ordinea in care pacientii aflati pe lista pentru transplant primesc un organ este determinata de compatibilitatea organismului cu rinichii care sunt prelevati si nu de alte criterii.

Referitor la cazul concret al actorului Alexandru Arsinel, precizam faptul ca dansul se afla pe lista ICUTR Cluj, fiind trimis la noi de catre medicul nefrolog care ii supraveghea de ceva timp functia renala si care a indicat necesitatea substitutiei. (…) In cazul acesta a existat o compatibilitate foarte buna, ca urmare si evolutia post-operatorie a domnului Arsinel fiind cea dorita“, arata Lucan, precizand ca medicii care iau decizia finala, pe baza analizelor, si cei care fac operatia „nu risca transplantarea unui organ incompatibil cu primitorul, acest lucru punand in pericol operatia in sine, sanatatea pacientului si, evident, sansele de viata ale organului transplantat, in conditiile unei medicatii imunosupresoare de durata“.

Medicul a explicat ca „In general, comisia ICUTR Cluj formata din trei medici – anestezist, nefrolog si coordonator de transplant – selecteaza sase potentiali primitori care sunt chemati de urgenta pentru analize”. Mai mult, medicul a mentionat ca numele aparute in presa, ale unor pacienti, copii care sufera de insuficienta renala si care ar fi pierdut sansa primirii unui rinichi salvator in favoarea lui Arsinel nu se regasesc pe lista de asteptare a ICUTR Cluj, ca sa poata fi ajutati.

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota, coordonatorul Programului National de Transplant, citat de www.ziarulring.ro  a explicat insa ca la transplantul de organe nu se sare peste rand „ca la carne”. „Donatorului i se face un screening imunologic, apoi sunt selectati cei compatibili. Pe urma ii chemi si vezi daca sunt in situatia de a putea face transplant, adica daca se mai afla pe listele de asteptare (pentru ca se mai intampla sa moara), daca nu au capatat, intre timp, alte afectiuni, daca nu sunt raciti, daca nu au vreo ciuperca”, astfel ca parerea oamenilor in ceea ce priveste listele de asteptare este total eronata.

Cu cat faci mai multi ani dializa, cu atat te descalifici pentru transplantul renal. Pacientul dializat devine hiperimun din cauza transfuziilor de sange. La hiperimunizare, bolnavii capata tot felul de anticorpi care nu sunt, in mod obisnuit, in organism si care devin activi in momentul in care ii faci transplant, respingand, astfel, noul rinichi. Arsinel a avut doua avantaje mari in toata chestiunea asta: avea o compatibilitate foarte buna si nu era pe dializa. Compatibilitatea ti-o da Dumnezeu, altcineva nu. Profesorul Lucan a facut, anul acesta, 130 de transplanturi. Toti cei 130 de transplantati au fost norocosi. Una dintre aceste persoane este si domnul Arsinel”, a mai declarat dr.Victor Zota pentru www.ziarulring.ro .

 

Asociatia transplantatilor din Rom,ania

Asociatia transplantatilor din Rom,ania

In contextul acestei controverse, ca unii care stiu ce inseamna transplantul, reprezentantii Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR) si-au exprimat „indignarea” fata de afirmatiile lansate de Ungureanu si de faptul ca acesta ameninta cu plangeri penale si trimiterea in instanta a ICUTR Cluj „fapt care ar perturba activitatea medicilor si ar reduce sansa la viata a pacientilor aflati pe listele de asteptare. Si nu numai atat: astfel de atitudini pripite si de intentii rautacioase nu fac altceva decat sa induca in randul potentialilor donatori (apartinatorilor) un sentimanet de incertitudine care sa-i determine sa refuze donarea, fapt ce afecteaza sansa la viata a pacientilor care au nevoie de transplant (…) Felul cum pune problema dl. Emanuel Ungureanu transmite un mesaj de revolta pentru pacientii care se afla pe listele de asteptare si de descurajare si neincredere pentru cei care au indicatie de transplant si urmeaza sa se inscrie pe liste. (…)Din pacate, nu toti pacientii aflati pe listele de asteptare ajung si la transplant, cum la fel de dureros este si faptul ca nu toti pacientii cu insuficienta functionala de organ vital au indicatie de transplant. In aceasta situatie nu este vina medicilor sau a pacientilor, ca nu au indicatie de transplant, ci a situatiei medicale a acestora”, intrebanndu-l pe  cel care a lansat aceste acuzatii daca s-a gandit „la starea de stres pe care i-o provoaca pacientului Alexandru Arsinel?”, daca „stie ca stresul este unul dintre factorii de rejet?”.

 

Operatie cord prof. Deac

Operatie cord prof. Deac

Personal, ca un necunoscator, ma abtin sa-mi dau cu parerea vizavi de situatia medicala si juridica in sine, dar nu pot sa nu constat ca acest domn care face conferinte de presa pentru a-si anunta intentiile de a sesiza Parchetul sau Instanta in legatura cu un act medical in care nu este parte, a speculat tocmai faptul ca maestrul Arsinel este un VIP si tot ce este legat de numele sau poate fi o oportunitate, mai ales pentru un anonim, de a atrage atentia asupra sa.

Nu stiu daca a fost favorizat ACTORUL Alexandru Arsinel, dar stiu ca asa cum atragea atentia prof. dr. Zota, seful Programului National de Transplant, „la ce VIP-uri au murit pe lista de asteptare pentru transplant, Arsinel, saracul, este mic copil!”… Si mai pot spune ca daca cineva ar fi avut o suspiciune si niciun alt interes decat acela de a se lamuri, s-ar fi adresat in mod civilizat, organelor de cercetare, ar fi asteptat raspunsul, iar la sfarsit, daca suspiciunea s-a fi confirmat, ar fi facut publice rezultatele.

Constat insa, pentru a nu stiu cata oara, ca noi romanii avem darul de a distruge ceea ce avem, in numele unor interese marunte, asa cum semnaleaza si reprezentantii ATR care intreaba „cine are interesul ca tocmai in anul 2013, cand activitatea de transplant a cunoscut un avant fara precedent in Romania, sa afecteze prestigiul profesional si activitatea sustinuta a unui centru de transplant? Oare de ce nu s-a luat atitudine in media si atunci cand s-au facut 8 transplanturi in 24 de ore, sau de ce s-a tacut atunci cand unii pacienti au beneficiat de al III-lea sau al IV-lea transplant renal in acelati centru? Cumva pentru ca erau simpli pacienti si nu erau nume publice?”.

Actorul Alexandru Arsinel, director al Teatrului de Revista „Constantin Tanase” din Bucuresti, a suferit, la sfarsitul lunii august, un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca. El a fost externat joi, 12 septembrie.Comentarii (1)

  1. Valeriu spune:

    EMANUEL UNGUREANU are curaj, nebunesc !!! Este singurul din Romania care se ia in piept cu subteranele ilegale.

Adaugati un comentariu


 

*