Romanii devin receptivi la donarea de organe

16 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Agentia Nationala de Transplant anunta ca anul acesta a crescut considerabil numarul de recoltari organe de la donatori in moarte cerebrala, in primele trei luni fiind 43 de recoltari, in timp ce tot anul trecut au fost 65.

 

Romanii au inceput sa constientizeze importanta acceptarii donarii de organe de la persoane apropiat aflate in moarte cerebrala, pentru a salva alte vieti. In perioada 1 ianuarie – 15 aprilie 2013 s-au facut 43 de recoltari de organe in spitalele din Romania, in conditiile in care, in anul 2012 numarul acestora a fost de 65, se arata intr-un comunicat de presa al Agentiei Nationale de Transplant (ANT).

 „In ultima perioada, ca rezultat al eforturilor sustinute pentru promovarea activitatii de transplant de organe, tesuturi si/sau celule umane desfasurata de cadrele medicale cu pregatire de specialitate in mod direct, precum si prin mijlocirea campaniilor mediatice de profil, s-a constatat cresterea considerabila a numarului de donatori in moarte cerebrala, cu sporirea direct proportionala si efectiva a sanselor de a avea o viata normala pentru pacienti altfel condamnati la o suferinta incomensurabila si nu numai”, se arata in comunicatul amintit.

Pe fondul acestei cresteri a numarului de donatori, in Romania au fost inregistrate si cateva premiere: 8 transplanturi de rinichi in 24 de ore la Cluj, 5 transplanturi de ficat in 24 de ore la Bucuresti, 4 transplanturi de cornee in 24 de ore la Bucuresti, se mentioneaza in acelasi comunicat.

In 2013, 32 de noi spitale au fost implicate in Programul de Transplant, ca urmare a nominalizarii coordonatorilor de transplant si a responsabililor cu identificarea si mentinerea donatorilor in moarte cerebrala.

 

 Sperante pentru pacientii cu insuficienta renala

 

Investitiile si cercetarea, lasate pe anul viitor

O echipa de cercetatori de la Centrul pentru Medicina Regenerativa din cadrul Massachusetts General Hospital a obtinut un „bio-rinichi” creat in laborator, pe care l-au transplantat unui cobai. Prototipul este functional, deschizandu-se astfel calea conceptiei de structuri anatomice care sa inlocuiasca si alte organe, precum ficatul, inima sau plamanii.

Duminica, a fost prezentata aceasta realizare, experimentul fiind descris in revista Nature Medicine. Potrivit cercetatorilor, au fost prelevate celule renale vii de la un soarece, cu ajutorul unei solutii speciale, din organ ramanand doar un invelis din colagen. Aceasta structura a fost reumpluta cu celule vii, printre care celule endoteliale umane, care acopera peretii vaselor sanguine ale rinichiului, si celule renale prelevate de la pui de soarece abia nascuti. Organele astfel obtinute, au fost apoi transplantate mai multor soareci vii carora le-a fost indepartat in prealabil un rinichi. Noul rinichi a inceput sa filtreze sangele si sa produca urina prin ureter de indata ce alimentarea cu sange a fost restabilita, nefiind semnalate probleme din cauza unor eventuale sangerari sau formarii de cheaguri.

Pana cand metoda va putea fi testata pe oameni, sunt necesare multiple  teste preliminarii, dar oamenii de stiinta spera ca totul va merge conform estimarilor si in final, milioane de oameni care sufera de insuficienta renala si depind de dializa vor fi ajutati sa primeasca.„noi organe realizate din propriile lor celule”, riscul incompatibilitatii putandu-se astfel exclude.


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*