72% dintre romani isi pot pierde dintii

15 aprilie 2013 | 1 comentariu |

Doar 15 la suta dintre romani au bunul obicei de a merge frecvent la medicul stomatolog pentru a preveni aparitia unor carii.

 

Dr. Ecaterina Ionescu

72% dintre romani au cel putin o carie dentara, sustin medicii stomatologi, care atrag atentia ca masurile recente de sistare a alocarii fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicina dentara afecteaza grav, atat pacientii, cat si demnitatea profesiei de medic stomatolog.

Ei semnaleaza ca masurile au fost adoptate de Ministerul Sanatatii fara consultari. Presedintele Colegiului Medicilor Dentisti, Ecaterina Ionescu, spune ca „din 16.000 de stomatologi, doar 18% folosesc fondurile din asigurari sociale, in timp ce Ministerul Sanatatii asteapta rectificarea bugetara si face planuri pentru o preventie mai buna in domeniul stomatologic”.

 

Inlaturarea din sistemul public a asigurarilor sociale pentru serviciile de asistenta stomatologica este o masura fara precedent in sistemul ingrijirilor de sanatate din Uniunea Europeana, sustin medicii dentisti. Colegiul Medicilor Dentisti din Romania (CMDR) considera ca o astfel de atitudine, promovata de Ministerul Sanatatii, aduce prejudicii grave persoanelor asigurate care au dreptul la furnizare de servicii de medicina dentara prin pachetul de baza. „Aceasta masura a fost adoptata, ignorandu-se total starea de sanatate dentara a populatiei din Romania”, precizeaza presedintele Colegiului Medicilor Dentisti, Ecaterina Ionescu.

 

Profesor doctor Ecaterina Ionescu spune care vor fi consecintele taierii fondurilor:Cine are bani, de aici incolo, poate sa se trateze pe el si familia lui, cine nu are bani, va suporta consecintele si consecintele sunt cele pornind de la carie si tot ce inseamna patologia asociata carioasa, iar intr-o traducere la nivelul tinerilor, la nivelul copiilor o sa vedeti din ce in ce mai multi dinti cariati, dinti absenti, dinti inghesuiti”.

Doar 15 la suta dintre romani au bunul obicei de a merge frecvent la medicul stomatolog pentru a preveni aparitia unor carii. In mod deloc paradoxal, cine se spala frecvent pe dinti si bea sucuri din fructe proaspete are sanse crescute sa dezvolte hipersensibilitate dentinara la cald si la dulce.

 

Daca statul nu mai finanteaza stomatologia, in mod popular, romanul accepta ca preventie la cariile dentare o alimentatie pe baza de legume, iar cele folosite zi de zi pot deveni chiar miraculoase in ceea ce priveste sanatatea.

Conditia este ca aceste legume sa nu fie trecute prin foc, sa fie in cantitati mari, iar consumul lor sa aiba loc pe o perioada lunga de timp.

Un mdeicament minune apreciat de romani este morcovul.

Gust bun si proprietati benefice asupra sanatatii. Morcovul este un eficient medicament de combatere a cariilor dentare. O cura in care se consuma zilnic, dimineata si seara, pe stomacul gol, o combinatie din 100 ml suc de morcov si 100 ml lapte, va fereste de nesuferitele carii dentare.


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Comentarii (1)

  1. C. Dalu spune:

    Sa revenim la concursul “PERIUTA DE AUR” prin scoli/licee…

Adaugati un comentariu


 

*