150 de milioane de euro de la UE, pentru cercetare cerebrala

1 mai 2013 | 0 comentarii |

Suma alocata astazi de Comiaia Europeana pentru „Luna europeana a creierului” va fi utilizata pentru derularea a 20 de noi proiecte internationale in cadrul carora se vor organiza 50 de evenimente dedicate cercetarii cerebrale.

 

Comisia Europeana (CE) a anuntat astazi, 1 mai, ca a alocat aproximativ 150 de milioane de euro pentru „Luna Europeana a Creierului”, in cadrul careia vor fi finantate 20 de noi proiecte internationale de cercetare in domeniul cerebral. „Luna Europeana a Creierului” vizeaza valorificarea celor mai recente realizari in domeniu, dar si impulsionarea unui efort mai eficient in vederea combaterii afectiunilor cerebrale, se mentioneaza intr-un comunicat dat publicitatii la Bruxelles.

Aproximativ 165 de milioane de europeni sunt susceptibili sa sufere de boli care au legatura cu creierul, pe parcursul vietii, se mai spune in comunicatul CE. Pe masura ce populatia imbatraneste, tot mai multe persoane  sufera de Alzheimer si de alte afectiuni neuro-degenerative sau psihice legate de imbatranire, iar costurile cu tratamentele risca sa creasca galopant. Gasirea unor modalitati mai eficiente de prevenire si tratare a afectiunilor cerebrale a devenit, in acest context, o chestiune urgenta, sustine executivul comunitar.

Numerosi europeni sunt susceptibili sa fie afectati de o afectiune sau boala care are legatura cu creierul in decursul vietii. Tratarea celor afectati ne costa deja 1,5 milioane de euro la fiecare minut, iar aceasta povara pentru sistemele noastre medicale este foarte probabil sa creasca in conditiile imbatranirii populatiei. Cercetarea in domeniul cerebral ar putea contribui la reducerea suferintei a milioane de pacienti si a celor care se ocupa de ingrijirea acestora. Descifrarea secretelor privind modul in care functioneaza creierul ar putea, de asemenea, deschide un nou univers de servicii si produse pentru economiile noastre”, a declarat comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn.

Din banii alocati astazi se vor derula, in statele membre UE, in luna mai, peste 50 de evenimente privind creierul uman, de la conferinte pana la scoli de vara, intre care si al XI-lea congres al Societatii de Neurologie din Romania care se va desfasura in perioada 15-18 mai, la Bucuresti.

Cele 20 de proiecte incluse pe lista scurta pentru finantare din partea UE ar trebui sa livreze cunostinte noi si inovatii in domenii cheie precum traumatismele cerebrale, tulburarile psihice, durere, epilepsia si tulburarile pediatrice de comportament. Desi proiectele nu pot fi facute publice inainte de incheierea acordurilor de grant, acestea ar trebui sa inceapa in aceasta vara.

Incepand din 2007 pana acum, nivelul investiilor UE in domeniul cerebral a ajuns la 1,9 miliarde de euro.


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*