Cum isi ingrijesc medicii propria sanatate

Un studiu recent efectuat pe un esantion de specialisti din Romania indica faptul ca acestia respecta in mare parte recomandarile pe care le fac pacientilor pentru o viata sanatoasa.

 

comisie medicalaConform rezultatelor unui studiu inedit realizat in randul participantilor la Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile, se pare ca zicala consacrata „sa nu faci ce face popa, sa faci ce zice popa” nu este aplicabila si in cazul medicilor, acestia aratandu-se la fel de atenti cu propria sanatate, dupa cum le recomanda si pacientilor lor. Cel putin pe partea de alimentatie si sanatatea inimii, majoritatea participantilor la studiu au demonstrat ca tin si ei cont de recomandarile pe care le fac pacientilor in acest sens. Studiul a fost efectuat de Becel, avand ca subiect obiceiurile alimentare in reducerea riscului vascular, iar subiectii au fost medicii participanti la congres si care au acceptat sa raspunda unui set de intrebari in acest sens. Mai mult, cu ajutorul unei aplicatii speciale, recomandata de Federatia Mondiala a Inimii, care ia in calcul principalii factori de risc pentru sanatatea inimii, o parte din medicii chestionati si-au calculat varsta inimii, ocazie cu care, 69 la suta dintre ei au aflat ca au o inima mai tanara decat varsta lor cronologica.

 

studenti medicinaLa studiu au participat 370 de medici specializati in diferite domenii, carora li s-a cerut sa raspunda la o serie de intrebari legate de alimentatia lor in vederea reducerii riscului cardiovascular. Astfel, intrebati care este in opinia lor cea mai eficienta schimbare in alimentatie, in scopul reducerii riscului cardiovascular, 95 la suta dintre respondenti au afirmat ca schimbarea cea mai eficienta este inlocuirea partiala a grasimilor saturate si trans cu grasimile polinesaturate Omega 3 si Omega 6. Medicii respondenti au marturisit, de asemenea, care este „pacatul” alimentar pe care il fac cel mai frecvent, 40 la suta dintre ei marturisind ca se intampla se nu reziste tentatiei dulciurilor. Cand vine vorba de alimentele grase, doar 15 la suta dintre medicii respondenti consuma unt sau grasimi animale. Restul prefera mai degraba uleiurile vegetale, pestele sau margarinele tartinabile.

 

congresDesfasurat sub egida Sectiei Medicale a Academiei Romane, Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile a reunit timp de doua zile aproximativ 700 de participanti, printre care s-au numarat si 30 de reputati lectori din domeniul cardiovascular, al diabetului zaharat, al neurologiei, al pneumologiei si al oncologiei.

In prima zi a evenimentului a fost prezentata situatia actuala din punct de vedere epidemiologic a bolilor cronice netransmisibile, dar si proiecte si initiative, pe fiecare specializare in parte, in vederea prevenirii imbolnavirii, a reducerii numarului de persoane diagnosticate cu boli cronice netransmisibile si a tinerii sub control a acestor afectiuni.

 

congresTot in cadrul primei zile a fost lansata, catre toate societatile stiintifice interesate, propunerea formarii unui Grup de Educatie Terapeutica in Bolile Cronice Netransmisibile, prin care sa fie reunite toate eforturile in domeniul educatiei terapeutice. Mai mult, se doreste ca in acest mod sa se realizeze o mai buna gestionare a acestor patologii de catre pacienti si familiile lor.

A doua zi a evenimentului s-a focusat pe strategiile de preventie prezentate de specialistii implicati in combaterea bolilor cronice netransmisibile, de la preventia primara si aspecte particulare ale bolilor cronice netransmisibile, pana la prezentarea metodelor de preventie secundara a acestor afectiuni. De asemenea, nu a fost uitat nici rolul medicului de familie, ca liant intre specialistii in boli cronice netransmisibile.


Adaugati un comentariu


 

*