Peste 600 medici, la primul eveniment medical stiintific al anului

9 februarie 2016 | 0 comentarii |

A cincea editie a Congresului National de Boli Cronice Netransmisibile s-a desfasutat la sfarsitul saptamanii trecute, in Bucuresti.

 

congresOdata cu primul week-end al lunii februarie au debutat si evenimentele stiintifice din domeniul medical, programate pentru acest an in Romania. Cea de-a cincea editie a Congresului National de Boli Cronice Netransmisibile a deschis seria evenimentelor stiintifice medicale din Romania, in Bucuresti, in zilele de 5 si 6 februarie.

Desi tema principala a editiei din acest an a fost „Inovatia in bolile cronice netransmisibile”, temele abordate pe parcursul celor doua zile ale congresului au fost diverse, preventia bolilor cronice netransmisibile, cresterea nivelului de educatie medicala, precum si sporirea gradului de informare in randul populatiei fiind unele dintre problemele cel mai intens dezbatute in cadrul sesiunilor stiintifice.

Evenimentul a reunit, pe parcursul a doua zile, peste 600 de specialisti din domeniul medical, printre care s-au numarat personalitati marcante ale medicinei romanesti si internationale.

 

afis congresOrganizat de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, congresul i-a avut co-presedinti pe academicienii Nicolae Hancu si Maya Simionescu, personalitati care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Printre invitatii care au onorat invitatia organizatorilor s-a numarat si ministrul Patriciu Achimas Cadariu, care a deschis lucrarile congresului cu o prezentare referitoare la strategiile globale in domeniul bolilor cronice netransmisibile. I-au urmat la tribuna o serie de alti medici prezenti in sala, care au abordat problema bolilor cronice netransmisibile prin prisma specializarii lor, stabilind totodata un dialog interdisciplinar pe tema celor mai moderne solutii in tratamentul acestor boli.

Conform celor mai recente statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile cronice netransmisibile provoaca aproximativ 38 de milioane de decese, anual. Dintre acestea, 17,5 milioane de decese sunt atribuite bolilor cardiovasculare, 8,2 milioane de persoane mor anual din cauza cancerelor, 4 milioane de decese sunt produse de bolile respiratorii, in timp ce diabetul ucide 1,5 milioane de oameni, in intreaga lume.

 

Prof. dr. Nicolae Hancu

Prof. dr. Nicolae Hancu

La finalul evenimentului, profesorul Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si co-presedinte al congresului, a declarat ca manifestarea si-a atins obiectivele, reunind si de aceasta data lideri importanti din domeniul medical, care au dezbatut informatii stiintifice de actualitate si au stabilit noi strategii ce urmeaza a fi puse in practica prin demararea unor noi activitati de preventie, care urmeaza sa se desfasoare pe parcursul acestui an. „Programul de anul acesta al Congresului National de Boli Cronice Netransmisibile a cuprins teme care s-au completat una pe alta si au alcatuit o abordare plurivalenta a bolilor vizate, din patru perspective de specialitate: cea a diabetologului, cea a cardiologului, cea a pneumologului si cea a oncologului. Din punctul meu de vedere, una dintre marile concluzii ale editiei de anul acesta a Congresului National de Bolil Cronice Netransmisibile este aceea ca o modalitate esentiala de reducere a incidentei bolilor cronice netransmisibile, in randul populatiei, este cea de diminuare a factorilor de risc asociati acestor boli. Factorii de risc pot fi modificati chiar de populatie care, de exemplu, poate sa renunte la fumat, la consumul excesiv de alcool, poate aborda o dieta mai sanatoasa si isi poate modifica stilul de viata. Cu alte cuvinte, preventia s-a dovedit a fi, si anul acesta, cea mai dezirabila solutie de combatere a bolilor cronice netransmisibile, iar aceasta este ideea pe care trebuie sa o promovam cat mai mult, la nivel populational”, a concluzionat academicianul Nicolae Hancu la incheierea lucrarilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*