„Medicina 4P”, tema principala a Congresului National de Boli Cronice Netransmisibile

14 februarie 2017 | 0 comentarii |

Evenimentul stiintific a ajuns la cea de-a sasea editie, iar anul acesta se va axa pe conceptele esentiale in stabilirea premiselor pentru medicina viitorului.

 

conferinta congresAu mai ramas 10 zile pana cand vor fi deschise lucrarile celei de-a sasea editii a Congresului National al Bolilor Cronice Netransmisibile, un eveniment important in calendarul manifestarilor stiintifice din domeniul medical. Congresul va avea loc in zilele de 24 si 25 februarie, la Bucuresti, cu participarea a cateva sute de medici primari, specialisti si rezidenti din domeniile diabetologie, nutritie, boli metabolice, cardiologie, neurologie, pneumologie, oncologie, medicina de familie si din specialitati conexe. Varietatea specializarilor care vor fi reprezentate se datoreaza faptului ca evenimentul este centrat pe colaborarea interdisciplinara, noutatea si progresele in managementul bolilor cronice netransmisibile.

Tema principala a congresului va fi „Medicina 4P”, termen ce defineste cele mai importante concepte care trebuie sa stea la baza medicinei viitorului, mai precis Predictie, Preventie, Personalizare si Participare.

 

Prof. dr. Nicolae Hancu

Prof. dr. Nicolae Hancu

Vor fi prezenti cei mai importanti lideri de opinie din domeniu, care vor supune dezbaterii inovatia si statisticile globale referitoare la evolutia si controlul celor mai raspandite boli cronice netransmisibile intalnite in parctica medicala, precum  bolile cardiovasculare, cele cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul sau bolile pulmonare cronice.

Avand ca organizator stiintific Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, evenimentul va fi prezidat de profesorul universitar doctor Nicolae Hancu si de academicianul Maya Simionescu. Ca un preambul al lucrarilor, care vor incepe in data de 24 februarie, dr. Nicolae Hancu a declarat ca „managementul bolilor cronice netransmisibile vizeaza mai multi factori importanti, aflati in relatie atat cu specialitatile medicale implicate in domeniu, cat si cu respectarea tendintelor internationale si cu educatia profesionala de elita. Mai mult decat atat, in acest domeniu se discuta foarte mult si despre promovarea adoptarii unui stil de viata care sa ajute la prevenirea aparitiei bolilor cronice netransmisibile”.

 

boli rareAceste boli au ca principali factori determinanti sedentarismul, dietele nesanatoase, fumatul si consumul excesiv de alcool, iar specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii atrag atentia ca fara un plan clar de masuri de prevenire si combatere, incidenta bolilor cronice netransmisibile va creste, punand in pericol dezvoltarea economica si eficienta sistemelor medicale din intreaga lume.

La acest moment, 38 de milioane de oameni mor, anual, in intreaga lume, din cauza acestor boli, care tin in mare masura de stilul de viata abordat. Cele mai multe victime sunt facte de bolile cardiovasculare, care provoaca anual 17,5 milioane de decese, urmate de cancere, care ucid anual 8,2 milioane de persoane, bolile respiratorii, responsabile de moartea a 4 milioane de persoane si diabetul, care provoaca 1,5 milioane de decese pe an.

Un prim set de masuri, la nivel global, a fost luat in 2012, cand au fost stabilite obiective de reducere a mortalitatii asociate bolilor cronice netransmisibile, de la 70 la 25 la suta, pana in anul 2025.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*