„Asuma-ti sa fii sanatos!”: Preventia cardiovasculara, o urgenta majora pentru Romania

Specialistii care vin in aceasta saptamana  cu recomandari, in cadrul proiectului pilot demarat de UMF Carol Davila, sunt medicii Dragos Vinereanu si Dan Gaita.

 

Prof. dr. Dragos Vinereanu

Prof. dr. Dragos Vinereanu

Subiectul ales in aceasta saptamana de specialistii UMF Carol Davila, in cadrul proiectului „Asuma-ti sa fii sanatos!”, abordeaza preventia bolilor cardiovasculare. O tema de mare actualitate, in contextul in care aceste afectiuni reprezinta principala cauza de deces in tara noastra, iar Romania nu dispune inca de un program bine conturat de preventie.

Specialistii care au ales sa abordeze aceasta tema sunt prorectorul UMF Carol Davila, prof. dr. Dragos Vinereanu si presedintele Fundatiei Romane a Inimii, prof. dr. Dan Gaita.

In materialul realizat de cei doi specialisti se precizeaza ca preventiva este cea mai simpla si mai moderna cale de a reduce impactul devastator al complicatiilor aterosclerotice, insa, de cele mai multe ori „preocupati de efortul de a trata bolile cardiovasculare, ne amagim ca paleatia este forma cea mai elevata a terapiei, uitand sau ignorand preventia”. Motivele pentru care preventia este adeseori ignorata sunt, in opinia celor doi specialisti, faptul ca aceasta „e desprinsa din manualele lui Herodot si pare prea veche pentru a fi utila, este frecvent banalizata de mesaje promotionale si pare prea simpla pentru a fi eficienta sau este prezentata ca un panaceu la indemana noastra si pare prea perfecta pentru a fi reala”.

 

Dr. Dan Gaita

Dr. Dan Gaita

In contextul in care bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate, atat in Romania, cat si la nivel mondial, gradul de implementare a masurilor preventive este unul foarte scazut, iar aceasta nu este o caracteristica specifica doar sistemului romanesc de santate.

In aceste conditii, unul dintre obiectivele centrale ale Societatii Romane de Cardiologie il constituie preventia, considerata principalul mijloc de reducere a ratei de aparitie a manifestarilor si complicatiilor acestor boli. „Obiectivele principale ale preventiei bolilor cardiovasculare sunt reducerea frecventei aparitiei evenimentelor cardiovasculare majore, in special decesul de cauza cardiovasculara – infarct miocardic si accident vascular cerebral – si a recurentelor acestora, precum si prevenirea complicatiilor bolilor cardiovasculare, cu scopul final de prelungire a supravietuirii, dar si a cresterii calitatii vietii”, se mentioneaza in materialul dat publicitatii de cei doi specialisti.

 

cardioAcestia mai precizeaza ca, din punct de vedere al strategiilor de preventie, se delimiteaza doua cai distincte, dar complementare, pentru realizarea dezideratelor preventiei cardiovasculare. „In primul rand, exista strategia de depistare (screening) a pacientilor cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, asa-zisa preventie primara. In al doilea rand, exista preventia secundara, de prevenire a complicatiilor si recurentelor bolilor cardiovasculare. Numeroase studii stiintifice sustin eficienta interventiilor de schimbare a stilului de viata, in principal, oprirea fumatului, dieta echilibrata si cresterea nivelului de activitate fizica, alaturi de tratamentul corect al hipertensiunii arteriale, dislipidemiei si diabetului zaharat. Toate aceste masuri reduc riscul dezvoltarii acestor afectiuni si, de asemenea, reduc morbiditatea si mortalitatea la cei cu boli cardiovasculare”, sunt recomandarile facute de cei doi specialisti ai UMF Carol Davila.

In incercarea de a stabili un anumit consens, Societatea Europeana de Cardiologie a conceput primul Ghid european de preventie cardiovasculara, inca din anul 1994, revizuit la 4-5 ani, ultima data in 2016. Acesta evidentiaza prevalenta crescuta a stilului de viata nesanatos, a factorilor de risc modificabili precum fumatul, hipertensiunea arteriala, dislipidemiile, diabetul zaharat, dar si utilizarea inadecvata a terapiei medicamentoase in scopul atingerii nivelelor tinta.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*