Ai grija de inima ta, controleaza-ti tensiunea arteriala!

 Societatea Romana de Hipertensiune organizeaza, in aceasta perioada, cea de-a patra editie a unei campanii nationale de constientizare a populatiei asupra riscurilor cardiace si a rolului preventiei in pastrarea sanatatii inimii.

 

tensiuneUrmarind reducerea numarului de persoane care sufera de hipertensiune arteriala, Societatea Romana de Hipertensiune a demarat o campanie nationala de constientizare a populatiei cu privire la riscurile pe care le presupune o tensiune marita. Medicii cardiologi urmaresc, prin astfel de actiuni, formarea deprinderii populatiei de a-si  masura regulat valorile tensiunii.

Campania nationala „Viteza ucide… nu numai in trafic. Controleaza-ti tensiunea arteriala!”, ajunsa la cea de-a patra editie, a fost demarata la jumatatea acestei saptamani, ca un preambul la Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii, care se va sarbatori pe data de 17 mai. Campania se va desfasura anul acesta in Bucuresti, Iasi si Pitesti, orase in care vor fi instalate mai multe puncte in care oamenii isi vor putea masura gratuit tensiunea si vor primi sfaturi utile de la specialisti. In paralel vor fi desfasurate si actiuni de informare, pe diverse canale, asupra riscurilor pe care le prezinta hipertensiunea arteriala si asupra modului in care tensiunea poate fi tinuta sub control.

 

Dr. Maria Dorobantu

Prof.univ.dr. Maria Dorobantu

Cu ocazia lansarii campaniei, Societatea Romana de Hipertensiune a organizat o conferinta de presa in cadrul careia au fost prezentate cele mai recente statistici referitoare la incidenta hipertensiunii arteriale in randul romanilor. Medicul Maria Dorobantu, presedintele societatii, a anuntat cu aceasta ocazie ca la ora actuala, aproximativ 40 la suta dintre romani sunt afectati de hipertensiune arteriala. Medicul a remarcat insa ca statistica se refera doar la persoanele care au fost deja depistate cu aceasta afectiune, in realitate numarul celor care au aceasta problema fiind cu mult mai mare. Avand in vedere ca hipertensiunea aproape nu are simptome specifice, multi dintre pacienti nu stiu ca au aceasta problema. De aceea, medicii atentioneaza populatia ca astfel de probleme pot aparea la orice varsta.

Prezent la conferinta de lansare a campaniei, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, a insistat asupra necesitatii constientizarii compliantei pacientului. Acesta a spus, in acest sens, ca implicarea medicului si existenta unor tratamente moderne sunt zadarnice, daca pacientul „nu poate sau nu are acces la informare, nu respecta schema de tratament, nu comunica cu medicul. Consecintele vor fi grave in timp. De aici porneste de fapt totul: lipsa educatiei sanitare!”, a punctat Barbu.

 

Prof.univ.dr. Crina Sinescu

Prof.univ.dr. Crina Sinescu

La randul sau, dr. Crina Sinescu, vicepresedintele SRH, a precizat ca cel mai tanar pacient cu hipertensiune pe care il trateaza are doar 16 ani si ca mai are si alti pacienti tineri, de 17 si 18 ani. In aceste conditii, medicul spune ca nu se mai poate vorbi de o varsta minima la care apare hipertensiunea si ca riscul creste odata cu inaintarea in varsta. „Hipertensiunea este o boala foarte inselatoare, nu doare, nu ustura, aproape ca nu  are simptome. De aceea este foarte indicat sa ne masuram cu regularitate valorile tensiunii arteriale. Actiunile Societatii Romane de Hipertensiune tin de depistarea romanilor care au hipertensiune arteriala prin studiul SEPHAR II. Avem insa nevoie si de ajutorul presei, si de cel al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor. Avem tendinta sa credem ca sanatatea tine numai de doctor. Gresit! Doctorul este doar o rotita in acest sistem. Fara pacient, aceast sistem nu funcţioneaza!”, a explicat dr. Crina Sinescu.

In cadrul campaniei, bucurestenii sunt invitati, pe 16 mai, in intervalul orar 9:00-18:00, sa isi testeze gratuit tensiunea arteriala, in incinta Spitalului Coltea.

 

hipertensiuneConform datelor prezentate de medicul Maria Dorobantu, la ora actuala circa 7 milioane de romani din cei 16 milioane inregistrati ca adulti, sufera de hipertensiune, dar numai jumatate dintre ei se trateaza. Mai mult, doar un sfert dintre cei care se trateaza isi iau tratamentul corect si complet, conform indicatiilor medicului curant. Aceasta situatie, spun specialistii cardiologi, se datoreaza faptului ca romanii inca nu constientizeaza pe deplin gradul ridicat de risc pe care il presupune hipertensiunea arteriala.

Medicii avertizeaza si asupra faptului ca cele mai multe complicatii apar cu precadere in jurul varstei de 50 de ani, acestea constand in accident vascular cerebral, infarct, insuficienta cardiaca sau insuficienta renala.

Mai trebuie stiut ca bolile de natura cardiovasculara constituie principala cauza de mortalitate, atat in Romania cat si in intreaga lume, iar hipertensiunea arteriala este principalul factor care duce la aparitia acestor boli. Cele mai la indemana modalitati de a evita aparitia hipertensiunii constau intr-o alimentatie sanatoasa, mai saraca in grasimi, sare si zahar, cel putin 30 de minute de miscare pe zi (este suficient chiar si simplul mers pe jos), renuntarea la fumat si evitarea consumului exagerat de alcool.

 


Adaugati un comentariu


 

*