Cardiologii îndeamnă tinerii să aibă grijă de sănătatea părinților

22 mai 2019 | 0 comentarii |

Societatea Română de Cardiologie a demarat o amplă campanie în mediul on-line, adresată persoanelor cu vârste între 25 și 40 de ani, avându-i ca principali beneficiari pe părinții și rudele lor mai în vârstă.

 

După avertismentul transmis în mod public cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale și acțiunile desfășurate strict în acea zi, medicii cardiologi au anunțat că acțiunile preventive continuă, prin lansarea unei campanii mai ample, desfășurate pe termen lung, prin care se urmărește creșterea numărului de persoane care suferă de hipertensiune arterială și depistează la timp această problemă, înainte de a apărea complicațiile specifice.

Astfel, după activitățile desfășurate pe 17 mai, Societatea Română de Cardiologie (SRC), alături de Societatea Română de Hipertensiune (SRH) și Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au organizat o conferință la care au luat parte și reprezentanți ai autorităților și ai organizațiilor de pacienți, în cadrul căreia s-au dezbătut pe larg probleme precum impactul actual al hipertensiunii în România, urgenţa adoptării unor politici publice naţionale şi importanţa informării cu privire cel mai simplu şi eficient gest de prevenţie, care este măsurarea tensiunii arteriale.

Medicii cardiologi spun că, deși în perioada 2001 – 2016, populația României a scăzut cu circa 12%, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 7%, iar principala cauză continuă să fie hipertensiunea arterială, ce generează o serie de alte complicații care pot duce la deces. La ora actuală, 45% din românii peste 50 de ani, adică circa 7,1 milioane de persoane, suferă de hipertensiune, iar peste 20% dintre cei afectați nu cunosc acest lucru și nu se tratează.

 

Având în vedere această situație, Societate Română de Cardiologie a decis să demareze o amplă campanie de informare, care se va desfășura cu precădere în mediul on-line. Campania se va adresa persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, avându-i însă ca principali beneficiari pe părinții acestora și rudele mai în vârstă.

Inițiatorii proiectului s-au gândit că mesajul preventiv are un mai mare impact și este mai bine perceput de pacienți dacă vine din partea propriilor copii. Astfel, ideea campaniei este aceea de a-i determina pe tineri să își convingă părinții să își măsoare tensiunea arterială, pentru a profita de șansa de a afla la timp dacă au probleme din acest punct de vedere.

Sub sloganul „Mergi şi măsoară-ţi tensiunea arterială! #PentruCăAşaSpunEu!”, campania transmite și mesajul principal, mizând pe legăturile profunde de familie. Prin intermediul site-ului oficial și al paginii de Facebook a campaniei, tinerii sunt îndemnați să stea de vorbă cu părinții lor și să discute despre riscurile acestei afecțiuni, încurajându-i totodată să meargă să își facă un control. „În copilărie, cei mari le spuneau mereu ce să facă, pentru binele lor. Acum este rândul lor să facă la fel pentru părinţi. Vorbind într-o notă relaxată despre viaţa de zi cu zi şi desfăşurându-se în principal on-line, campania le aminteşte tuturor importanţa măsurării tensiunii arteriale”, este mesajul medicilor cardiologi.

 

D. Vinereanu, E. Badila, O. Chioncel – SRC

Referindu-se la campania lansată ieri, dr. Elisabeta Bădilă, preşedinte al Grupului de Lucru de Hipertensiune Arterială din cadrul  Societății Române de Cardiologie a declarat în cadrul conferinței că „prevenţia şi depistarea precoce a hipertensiunii arteriale este o misiune în sine pentru noi, medicii cardiologi, dar şi pentru fiecare persoană care, odată informată, are datoria de a spune mai departe despre importanţa măsurării tensiunii arteriale. De aceea lansăm acest program de informare şi conştientizare la nivel naţional privind hipertensiunea arterială, efectele şi riscurile acesteia, prin care ne dorim ca, împreună cu fiecare dintre dumneavoastră, să cream comunităţi implicate şi sănătoase”.

Președintele organizației, dr. Dragoș Vinereanu, a subliniat că astfel de acțiuni trebuie să fie însoțite de politici publice de sănătate mai eficiente și de programe de informare inițiate de autorități. „Speranţa de viaţă redusă din ţara noastră, cu aproximativ 6 ani sub media Uniunii Europene, se corelează cu un PIB redus alocat sănătăţii. În condiţiile unui control sub optim, de numai 33%, al valorilor tensionale şi cum numai 37% dintre pacienţii hipertensivi au valorile LDL-colesterol controlate, sunt necesare politici de sănătate mai eficiente pentru managementul pacientului şi programe consolidate de informare a populaţiei. O scădere, chiar uşoară, a valorilor tensionale prin tratament corect şi stil de viaţă adecvat poate scădea cu 7% riscul de a muri prin infarct şi cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral”, a declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*