Noul presedinte al Societatii Romane de Cardiologie si-a anuntat obiectivele pentru urmatorii trei ani

12 decembrie 2014 | 1 comentariu |

Printre acestea se numara lansarea unei aplicatii on-line pentru autodiagnosticarea hipertensiunii si lansarea unui program national de educatie in scoli, privind resuscitarea cardiorespiratorie.

 

Dr.Gabriel Tatu chitoiu

Dr.Gabriel Tatu chitoiu

In cadrul unei confeinte de presa desfasurate zilele trecute, noul presedinte al Societatii Romane de Cardiologie, medicul Gabriel Tatu-Chitoiu a anuntat ca principalul obiectiv al societatii este scaderea mortalitatii provocate de bolile cardiovasculare, facand cunoscute si urmatoarele actiuni ce vor fi demarate incepand de anul viitor pentru realizarea acestui obiectiv. Astfel, in urmatorii trei ani, societatea isi propune sa contribuie prin expertii sai atat la identificarea cauzelor care conduc la o mortalitate cardiovasculara mare, cat si la identificarea si implementarea solutiilor care pot conduce la ameliorarea acestei situatii. O prima masura concreta in acest sens va fi pusa in practica incepand cu 1 ianuarie 2015, data la care va fi lansata o aplicatie on-line de autodiagnostic al hipertensiunii arteriale. Utilizand aceasta aplicatie, oricine va putea sa invete sa isi masoare singur tensiune arteriala, fara a fi nevoie sa apeleze la cadrele medicale. Un alt proiect ce urmeaza a fi pus in practica incepand de anul viitor se refera la initierea programului national „Si tu poti salva o viata”, destinat educatiei privind resuscitarea cardiorespiratorie in scoli, in colaborare cu Medicina de Urgenta, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei. Despre acest program a vorbit si secretarul de stat Dorel Sandesc, prezent la conferinta, acesta spund ca programul ar putea fi implementat in scoli in cadrul „Saptamanii Scoala Altfel”.

 

prim ajutorNoul presedinte al Societatii Romane de Cardiologie a vorbit si despre proiectele internationale ale societatiii, declarand ca la acest capitol se va miza pe participarea activa la programele si proiectele regionale si europene destinate preventiei si combaterii bolilor cardiovasculare. Intentia Societatii Romane de Cardiologie este de a crea un pol al cardiologiei din Europa de Sud-Est, prin parteneriate cu societatile de cardiologie din tarile limitrofe, dupa cum a mai precizat presedintele SRC. Toata aceasta activitate se va baza pe contributia celor zece grupuri de lucru ale SRC, pe conlucrarea permanenta cu Fundatia Romana a Inimii si pe parteneriatele pe care le-a creat deja sau care vor fi create in viitorul imediat cu organizatii profesionale, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si cu alte structuri administrative. Pana in prezent, SRC a semnat parteneriate cu Societatea Romana de Pneumologie – parteneriat destinat luptei impotriva fumatului, cu Federatia Asociatiilor Studentilor Medicinisti din Romania, cu Ministerul Sanatatii.

 

dr. Florin MihaltanPrintre participantii la conferinta s-a numarat si medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, care a vorbit mai pe larg despre parteneriatul incheiat intre cele doua organizatii, care s-au aliat astfel in lupta impotriva fumatului. „De-a lungul anilor, colaborarile dintre Societatea de Cardiologie si Societatea de Pneumologie au crescut exponential odata cu inmultirea prezentelor la congresele nationale. Concomitent, la Forumul de Preventie am debutat cu primele reactii in domeniul politicilor de control al tabagismului din Romania, factor cauzal si de risc comun atat pentru afectiunile cardiovasculare, cat si pentru cele respiratorii. In conditiile in care avem dusmani comuni reprezentati de fumat, poluare, alimentatie necorespunzatoare, dar si unele comorbiditati agravante pentru patologiile din cele doua specialitati, puterea reactiilor medicale ale celor doua societati va sta in crearea de parteneriate in conlucrare. In acest sens am parafat acest parteneriat, care va permite coordonarea si concentrarea actiunilor noastre in asa fel incat pe viitor sa contribuim decisiv la diminuarea expunerii fumatorului pasiv, scaderea prevalentei fumatorilor activi si inlaturarea altor factori importanti pentru sanatatea plamanilor si a aparatului cardiovascular”, a precizat medicul Florin Mihaltan.

 Comentarii (1)

  1. Meluzina Ciobanu spune:

    Tot respectul pentru Dr.Gabriel Chitoiu Tatu si initiativele sale, care sigur vor deveni realitate…

Adaugati un comentariu


 

*