Nouazeci la suta din romanii cu insuficienta cardiaca nu stiu ca au aceasta problema de sanatate

22 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Sunt rezultatele unui studiu recent, efectuat de Societatea Romana de Cardiologie, conform caruia peste un milion de romani au aceasta problema de sanatate.

 

cardiologieSocietatea Romana de Cardiologie a finalizat zilele acestea un studiu efectuat la nivel national, axat pe prevalenta insuficientei cardiace in randul populatiei Romaniei, iar rezultatele au fost facute publice in cadrul unei conferinte de presa la care au participat mai multi medici specialisti.

Astfel, conform noului studiu, peste un milion de romani sufera de insuficienta cardiaca, numarul acestora reprezentand 4,7 la suta din totalul populatiei peste 35 de ani, varsta de la care apare cu precadere aceasta problema de sanatate. Cel mai ingrijorator este faptul ca 90% dintre acestia nu stiu ca sufera de aceasta afectiune si afla abia atunci cand apar problemele grave, iar recuperarea este mult mai anevoioasa si presupune costuri mai ridicate. Respiratia grea, capacitatea de efort scazuta, starea de oboseala care impiedica pacientul sa isi desfasoare activitatile curente sunt cateva dintre simptomele insuficientei cardiace, insa majoritatea pacientilor nu le acorda atentie la vremea cuvenita si astfel, suferinta se acutizeaza iar urmarile por fi din cele mai grave, ajungandu-se chiar si la deces.

 

 Dr. Dragos Vinereanu

Dr. Dragos Vinereanu

Insuficienta cardiaca este o boala cronica in care inima nu pompeaza suficient sange spre organe pentru a sustine funcţionarea acestora. Cele mai frecvente cauze ale insuficientei cardiace sunt boala coronariana ischemica cronica, infarctul miocardic, hipertensiunea arteriala, deteriorarea valvelor cardiace, cardiomiopatiile si malformatiile congenitale cardiace.

Medicul Dragos Vinereanu, seful Sectiei de Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a explicat de ce este important ca aceasta problema sa fie depistata in stadiul incipient. „In urma cu doua decenii, insuficienta cardiaca era considerata stadiul final al evolutiei bolilor cardiovasculare si o boala fatala. In anii 2000 insa, descoperirile din domeniul medicinei au transformat insuficienta cardiaca intr-o boala tratabila. Principiile si strategiile de tratament inovatoare, precum si dispozitivele medicale de ultima generatie cresc speranta de viata a pacientilor cu insuficienta cardiaca,  insa este obligatoriu ca pacientul sa se prezinte in timp util la medic si afectiunea sa fie diagnosticata intr-un stadiu cat mai incipient”.

 

Dr. Ovidiu Chioncel

Dr. Ovidiu Chioncel

Aceleasi recomandari au venit si din partea medicului Ovidiu Chioncel, seful de Sectiei de Cardiologie la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din Bucuresti, acesta punand accentul si pe faptul ca pacientii romani sunt foarte putin informati in privinta acestei boli si a riscurilor pe care le presupune, fapt demonstrat si de rezultatele studiului efectuat recent. „Insuficienta cardiaca este o boala tratabila, al carei impact asupra calitaţii vietii pacientilor poate fi diminuat daca afectiunea este diagnosticata in stadii timpurii. Insa, in Romania, foarte putini dintre pacienti stiu care sunt semnele si simptomele bolii, care sunt factorii de risc care pot duce la aparitia acesteia si se prezinta la medic atunci cand boala este deja instalata, iar calitatea vietii pacientului a scazut considerabil”,  a precizat acesta. In opinia sa, romanii se tem mai mult de cancer decat de insuficienta cardiaca, fara a constientiza faptul ca mortalitatea datorata afectiunilor oncologice este de doua ori si jumatate mai mica decat mortalitatea datorata bolilor cardiovasculare.

 

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

La randul sau cardiologul Gabriel Tatu-Chtoiu, presedintele Cocietatii Romane de Cardiologie, a declarat ca autoritatile si organizatiile din domeniu ar trebui sa se preocupe mai mult de cresterea nivelului de informare a populatiei cu privire la diagnosticul si tratamentul insuficientei cardiace, crearea unei baze de date nationale cu pacientii care sufera de insuficienta cardiaca, dezvoltarea unitatilor medicale specializate in tratamentul acestei afectiuni cardiovasculare si asigurarea monitorizarii pacientilor in cadrul asistentei medicale primare. „Este nevoie sa se acorde mai multa atentie insuficientei cardiace deoarece este una dintre principalele afectiuni grave care genereaza costuri majore in sistemul de sanatate prin tratamentele si dispozitivele necesare, prin numarul mare de spitalizari, prin dezinsertia sociala a acestora”, a mai adaugat presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

 


Adaugati un comentariu


 

*