Congresul National de Boli Cronice Netransmisibile
A cincea editie a evenimentului va avea loc in prima saptamana a lunii februarie si va reuni cei mai importanti lideri de opinie din domeniul medical romanesc.
Primul eveniment stiintific important al anului, in domeniul medical romanesc, va avea loc peste doua saptamani, in perioada 5-6 februarie, urmand a fi gazduit de hoteleul Ramada Parc din Capitala. Este vorba despre cea de-a cincea editie a Congresului National de Boli Cronice Netransmisibile, manifestare pluridisciplinara in cadrul careia participantii vor avea acces la informatii actualizate cu privire la strategiile de preventie, educatie si tratament pentru specialitati precum afectiuni cardiovasculare, diabet, boli pulmonare si cancer.
La congres si-au confirmat deja participarea cunoscute personalitati medicale romanesti din domeniile sus-mentionate, care vor purta cu aceasta ocazie un dialog multidisciplinar si vor incerca sa gaseasca solutii moderne in abordarea si managementul afectiunilor vizate.
Tema editiei din acest an este „Inovatia in bolile cronice netransmisibile”, iar manifestarile stiintifice vor fi prezidate de academicienii Maya Simionescu si Nicolae Hancu, personalitati recunoscute ale lumii medicale romanesti si internationale.
Participarea la lucrarile congresului este gratuita, iar in aceasta perioada este in plina desfasurare activitatea de inscriere. Specialistii care doresc sa participe la congres se pot inscrie on-line aici prin simpla completare a unui formular, inscrierile urmand a se face si in zilele evenimentului, in limita locurilor disponibile. Organizatorii au anuntat deja programul detaliat al celor doua zile de congres, lucrarile urmand a fi deschise in data de 5 februarie de catre ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, care va vorbi despre „Strategii globale si durabile in bolile cronice netransmisibile”.
La tribuna congresului va urca apoi academicianul Maya Simionescu, pentru a sustine o prezentare cu tema „Bolile cronice netransmisibile, sanatate metabolica si stil de viata”, in timp ce dr. Gabriel Tatu Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, va prezenta „Statine in preventia primara: DA sau NU?”, in timp ce dr Dragos Vinereanu va discuta despre „Anticoagulantele orale non anti-vitamina K in fibrilatia atriala: certitudini si controverse”. Tot in prima zi a congresului, medicul cardiolog Maria Dorobantu va conferentia despre prevenirea hipertensiunii arteriale, in timp ce medicul Maria Mota va prezenta drumul „De la prediabet la preventia diabetului”.
Ziua a doua a congresului va debuta cu un simpozion-dezbatere dedicat tabagismului in Romania si in lume. In acest context, dr. Gabriel Tatu-Chitoiu va prezenta proiectul anti-fumat in Romania si va vorbi si despre efectele nocive ale fumatului ca factor de risc major in bolile cardiovasculare. Dr. Ioana Munteanu va dezbate subiectul tigarii electronice, iar dr. Milena Man va prezenta impactul tabagismului asupra bolilor respiratorii cronice.
Programul evenimentului va continua cu o noua sesiune in care dr. Mariana Graur, presedintele Societatii de Nutritie din Romania va prezenta aspecte profilactice cu privire la nutritie si riscul cardiovascular in diabet, iar prof.dr. Gabriela Radulian va discuta despre importanta exercitiului fizic in diabet.
In cadrul manifestarii vor fi dezbatute si subiecte importante din domeniul oncologiei. Asfel, dr. Florian Nicula va prezenta „Planul National de Control al Cancerului 2016-2020”, iar dr. Catalin Vlad va schita propunerea de model de finantare a unui program de screening pentru cancerul colorectal.
Obezitatea va fi o alta tema de discutii, iar pe marginea acestui subiect dr. Cristian Guja va prezenta „Progresele in tratamentul farmacologic al obezitatii”, in timp ce dr. Gabriela Roman, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii, va discuta despre prevenirea acestei afectiuni.
Programul manifestarii se va incheia cu tema „Reducerea riscului macrovascular la pacientii cu dislipidemie aterogena” si prezentarea raportului unui grup de experti asupra rolului terapiei combinate fenofibrat-statina, de catre dr. Nicolae Hancu.
M-am inscris on-line dar as dori sa aflu programul stiintific pe ore. Nu sunt din Bucuresti si as dori sa aflu ora de incepere. Multumesc