Diabetologii din Romania incurajeaza consumul micului dejun

10 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Acestia au initiat un proiect prin intermediul caruia vor promova, in 11 centre de diabet, beneficiile pentru sanatate ale primei mese din zi.

 

deschidere-oficiala-CongresLa sfarsitul saptamanii trecute au avut loc la Cluj-Napoca lucrarile Congresului National al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Cu aceasta ocazie a fost lansat si proiectul „Sanatatea se cunoaste de dimineata”, initiat de Centrul Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Cluj-Napoca, cu scopul de a face cunoscute beneficiile consumului micului dejun. Proiectul se va desfasura in 11 centre de diabet din tara, plecandu-se de la concluziile unor studii recente care arata ca una dintre cauzele aparitiei diabetului zaharat este si lipsa micului dejun, considerat de multi drept cea mai importanta masa de peste zi.

Referindu-se la aceasta initiativa, medicul Ioan Andrei Veresiu, seful Centrului Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Cluj-Napoca si presedinte al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a declarat ca „ultimul studiu realizat arata ca in Romania avem 1,3 milioane de pacienti diagnosticati cu diabet zaharat. Aici intra si o proportie de pacienti care nu stiau ca au diabet si au aflat cu ocazia acestui studiu. Cauzele care duc la aparitia acestei boli sunt stilul de viata nesanatos, alimentatia, lipsa de exercitiu fizic, iar cele mai recente studii arata ca şi lipsa micului dejun este o cauza”.

 

mic-dejun5Un alt studiu realizat la nivel national indica faptul ca jumatate dintre romani nu iau micul dejun, ignorand total aportul pe care aceasta masa il are pentru sanatate. „Este bine de stiut ca un mic dejun sanatos ne da energie, iar lipsa acestuia ne va face sa mancam de doua ori mai mult la pranz sau seara. Sa nu creada cineva ca daca renunta la micul dejun slabeste; nici vorba de aşa ceva, din contra, exista riscul de ingrasare” a mai precizat medicul specialist referindu-se la o parere prconceputa, conform careia micul dejun ar contribui la cresterea in greutate. Potrivit acestuia, un mic dejun sanatos trebuie sa aiba un aport consistent de fibre şi proteine, fiind recomandate cerealele neindulcite, ouale, mezelurile slabe de buna calitate si lactatele.

Proiectul lansat zilele trecute se va derula in 11 centre de diabet din tara, unde medicii vor desfasura diferite activitati de informare si constientizare, prezentand beneficiile consumului micului dejun si aportul deosebit pe care aceasta masa il aduce in prevenitea aparitiei diabetului.

 

Dr. Ioan Andrei Veresiu,

Dr. Ioan Andrei Veresiu,

La congresul de la Cluj-Napoca au participat specialisti in domeniu din sapte tari europene care au fost pusi la curent cu cele mai noi informatii referitoare la controlul optim glicemic la persoanele cu diabet zaharat si boala cardiovasculara, managementul hipertensiunii arteriale la pacientii cu diabet si boala renala cronica si optimizarea aderentei persoanelor cu diabet zaharat la tratament. De asemenea, au fost prezentate aspectele psihologice ale comportamentului alimentar in diabet zaharat si obezitate, eficienta chirurgiei metabolice in tratamentul diabetului zaharat de tip 2, precum si tehnologiile moderne in monitorizarea si managementul diabetului zaharat de tip 1. In cadrul lucrarilor, medicul Ioan Andrei Veresiu a mai subliniat faptul ca informarea si educarea romanilor in ceea ce priveste diabetul zaharat se impun ca fiind o urgenta nationala, din cauza incidentei ingrijoratoare a bolii. In opinia sa, „diabetul zaharat reprezinta o problema de sanatate publica si se impune o actiune conjugata a tuturor celor implicati in managementul acestei boli cronice – profesionisti in domeniul medical, autoritati, asociatii de pacienti”.

 


Adaugati un comentariu


 

*