Se cere introducerea Podiatriei ca specialitate medicala

15 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Societatea de Neuropatie Diabetica apreciaza ca aceasta specialitate medicala, care se ocupa de problemele de sanatate ale piciorului si care este recunoscuta la nivel mondial in 19 tari, dintre care 13 sunt state europene, este necesara si in Romania.

 

podiatrieLa cea de-a doua editie a Congresului  National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic, organizat cu participare internationala, de Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, s-a discutat si despre necesitatea introducerii in Romania a unei noi discipline medicale. Potrivit specialistilor, aceasta ar avea rolul de a reduce rata amputatiilor si ar ajuta la un mai bun tratament al piciorului diabetic. Cei prezenti la congres au fost unanim de acord ca in Romania se simte lipsa acestei discipline, care este recunoscuta la nivel mondial, sociatatea Neurodiab asumandu-si rolul de sustinator principal al introducerii acestei specializari si in sistemul medical romanesc. Este vorba despre „Podiatrie”, o specialitate care are doar o legatura tangentiala cu pediatria, desi denumirile sunt foarte asemanatoare. Podiatria se ocupa cu tratamentul bolilor piciorului, incluzand aici si piciorul diabetic, o complicatie care apare in cazul bolnavilor de diabet. In acest sens exista si supraspecializari ale podiatriei, la fel ca pentru problemele create de piciorul reumatic.

 

Dr. Ioan Andrei Veresiu

Dr. Ioan Andrei Veresiu

Societatea Neurodiab considera ca se impune introducerea acestei discipline medicale in sistemul romanesc de sanatate, pentru a se reduce numarul amputatiilor cauzate de piciorul diabetic si o mai eficienta trtatare a acestei probleme. Membrii societatii sustin ca aceasta specializare trebuie promovata in randul asistentilor medicali licentiati si ca trebuie elaborat un ghid clinic al asistentilor medicali cu acreditare in podiatrie. „Numarul amputatiilor membrelor inferioare cauzate de neuropatia diabetica este in continuare foarte crescut in Romania. Avand in vedere ca organizarea coerenta a unei echipe multidisciplinare de ingrijire a piciorului diabetic este urmata de o reducere semnificativa a ratei amputatiilor, se impune urgent introducerea si dezvoltarea Podiatriei si in tara noastra. Activitatile desfasurate in aceasta specialitate sunt diverse si sunt conexe cu specialitati precum Diabetul zaharat, Chirurgia, Medicina interna, Dermatologia si Ortopedie. In esenta, Podiatria se bazeaza pe masuri terapeutice preventive, curative si de reabilitare a piciorului”, a precizat medicul Ioan Andrei Veresiu, presedintele Neurodiab, pledand pentru introducerea acestei noi specialitati medicale.

 

podiatriePodiatria este o specialitate recunoscuta in prezent in 19 tari, dintre care 13 sunt state europene. In aceste tari isi desfasoara activitatea peste 100.000 de podiatri, care au si propria organizatie profesionala – Federatia Internationala a Podiatrilor. Ei se ocupa de toate problemele piciorului, inclusiv de pacientii cu unghii incarnate, monturi, deformari ale degetelor, probleme ale pielii la nivelul piciorului, pacienti cu o sanatate precara a piciorului in general.

In cadrul unei echipe multidisciplinare, activitatea unui medic podiatru consta in apreciarea factorilor de risc la nivelul picoarelor, screening de neuropatie si arteriopatie, realizarea educatiei specifice picioarelor, evaluarea incaltamintei si oferirea recomandarilor referitoare la incaltaminte, oferirea tratamentului de prevenire a piciorului diabetic si a tratamentelor specifice piciorului diabetic. In sarcina podiatrului mai intra realizarea operatiunilor de debridare a ulceratiilor, (inlaturarea tesutului mort), tratamentul infectiilor si a ulceratiilor – sub indrumarea unui medic, realizarea tratamentelor conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale, indrumarea pacientilor catre alte specialitati medicale precum dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculara, radiologie.

 


Adaugati un comentariu


 

*