A fost lansat primul manual de Biomecanica in Patologia Piciorului si a Gleznei

8 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Lucrarea este recomandata studentilor din domeniul medical, adresandu-se cu precadere celor din podiatrie, ortopedie si neurologie, precum si profesionistilor cu preocupari in ingrijirea afectiunilor de la nivelul membrelor inferioare.

 

congres neurodiab versiuIeri au debutat, la Bucuresti, lucrarile celui de-al IV-lea Congres National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic, eveniment in cadrul caruia a fost lansata si o noua aparitie editoriala din sfera lucrarilor stiintifice cu tematica medicala. Lucrarea, lansata aseara, este un manual adresat in principal studentilor la Medicina si tinerilor medici, fiind un manual – primul din Romania (potrivit autorilor) – care abordeaza probleme de  biomecanica in patologia piciorului si a gleznei. „Manualul de Biomecanica in Patologia Piciorului si a Gleznei” este editat de Asociatia de Podiatrie din Romania, avandu-i ca autori pe trei experti recunoscuti pe plan international in domeniul medicinei podiatrice, respectiv, dr. Frank L. Bowling – chirurg podiatru, dr. Michael A. Gem -medic podiatru si dr. Mark T. Tagoe – chirurg podiatru, care au realizat impreuna o lucrare ce ofera o perspectiva educativa ampla asupra celor mai raspandite probleme de sanatate ale picioarelor, care pot genera alterarea mersului normal, deteriorand calitatea vietii persoanelor care se confrunta cu ele.

 

podiatrieManualul este structurat sub forma mai multor capitole dedicate unor afectiuni distincte, pe care le detaliaza dupa acelasi model, pornind de la definitie, evolutie, etiologia bolii, diagnostic si terminand cu diferitele caracteristici clinice si metode de tratament recomandate.

De la afectiuni neurologice, precum accidentele vasculare cerebrale, paralizii si afectiuni ale neuronilor motori, la afectiuni ortopedice sau autoimune precum artita reumatoida, manualul face o incursiune in problemele si abordarile de actualitate din domeniul sanatatii picioarelor. In carte sunt descrise afectiuni ale tarsului anterior, mediopiciorului, retropiciorului, afectiuni ale degetelor si gleznelor si bolile care pot sa determine anumite diformitati, din perspectiva biomecanica.

Totodata, lucrarea acorda o atentie deosebita problematicii piciorului diabetic si felului in care aceasta complicatie raspandita a neuropatiei diabetice influenteaza biomecanica piciorului, alaturi de multe alte afectiuni si anomalii care pot fi abordate pe cale chirurgicala. Fiecare tema cuprinsa in manual este prezentata si ilustrata sugestiv, pentru intelegerea deformatiilor si compensatiilor piciorului, astfel incat incadrarea intr-o clasa diagnostica sa fie facila.

 

Dr. Norina Gavan

Dr. Norina Gavan

Referindu-se la manualul care constituie o premiera in peisajul lucrarilor cu caracter stiintific din Romania, dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie, sub egida careia a fost editat volumul, a declarat cu ocazia lansarii ca este vorba despre un proiect „care sustine dezvoltarea ingrijirii specifice afectiunilor picioarelor, fiind complementar actiunilor noastre ce vizeaza dezvoltarea podiatriei in Romania. Cartea este fundamentala pentru conturarea in detaliu a recomandarilor de ingrijire a picioarelor, cuprinzand notiunile de baza din domeniul biomecanicii corelate cu podiatria. Manualul ofera si o perspectiva clara asupra elementelor care fac din integrarea podiatrului in echipa multidisciplinara de ingrijire a piciorului diabetic, in particular, o necesitate critica. Cu alte cuvinte, aceasta este o lucrare care ofera suport teoretic pentru intelegerea integrala a biomecanicii piciorului si podiatriei si care, totodata, motiveaza si explica prin toate mijloacele, importanta meseriei de podiatru, ca domeniu complex, de sine statator”.

Dr. Gavan a reamintit ca biomecanica piciorului este o disciplina care imbunatateste abordarea podiatrica, studiind felul in care musculatura, oasele si articulatiile interactioneaza si produc miscarea.

 


Adaugati un comentariu


 

*