Primele ecouri internationale dupa infiintarea Asociatiei Nationale de Podiatrie

Presedinta asociatiei a fost cooptata in Grupul International de Lucru pentru piciorul diabetic, la mai putin de o luna dupa ce organizatia a fost infiintata.

 

podiatrieDisciplina inca nerecunoscuta in Romania, podiatria face pasi importanti catre aceasta recunoastere si in cadrul sistemului medical romanesc, dupa ce s-a trecut efectiv de la vorbe la fapte in decurs de doar cateva luni. Astfel, dupa ce in decembrie anul trecut s-a pus problema necesitatii introducerii acestei discipline si in Romania,  in urma cu mai putin de o luna s-a facut primul pas concret, prin infiintarea primei Asociatii Nationale de Podiatrie din tara noastra. Asociatia s-a infiintat la Cluj, iar in functia de presedinte a fost numit medicul Norina Gavan, care a declarat ca are ca principale obiective dezvoltarea acestei specializari in randul asistentilor medicali si recunoasterea podiatriei de catre autoritatile din Romania ca, disciplina medicala.

In mai putin de o luna, asociatia a primit o importanta recunoastere internationala, odata cu cooptarea presedintelui sau in grupul international de lucru pentru piciorul diabetic, din cadrul Federatiei Internationale de Diabet.

 

Dr. Norina Gavan

Dr. Norina Gavan

Din noua postura de membru a acestui grup, medicul Norina Gavan va contribui la crearea unui program educational dedicat asistentilor medicali care vor fi implicati in ingrijirea piciorului diabetic, alaturi de specialisti in domeniul piciorului diabetic recunoscuti la nivel mondial precum dr. Vilma Urbancic, pod. Margreet Van Putten, pod. Sue Tulley, pod. Mounia Sabasse, dr. Abdul Basit, dr. Anna Korzon, dr. Alexandra Jirkovska, dr. Lawrence Harkless, pod. Carine Haemels, pod. Neil Baker. Referindu-se la acest eveniment, medicul a declarat ca „numirea mea in cadrul Grupului International de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federatiei Internationale de Diabet imi confirma ca infiintarea Asociatiei de Podiatrie nu a ramas fara ecou international. Recunoasterea demersului nostru din partea celei mai importante organizatii la nivel mondial din sfera diabetului ma onoreaza si ne motiveaza. Implementarea de programe educationale prin care asistentii medicali din Romania se vor specializa in podiatrie va fi cu siguranta facilitata prin implicarea mea directa in grupul de lucru dedicat din cadrul Federatiei Internationale de Diabet”.

 

podiatriePodiatria este recunoscuta ca specialitate in 19 tari la nivel mondial, numarul specialistilor in podiatrie ridicandu-se la peste 100.000. Prin includerea podiatrilor in echipa implicata in ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat, numarul de amputatii poate fi redus cu pana la 85 la suta, conform Federatiei Internationale de Diabet. Podiatrii se ocupa de toate problemele piciorului, inclusiv de pacienti cu unghii incarnate, monturi, deformari ale degetelor, cu probleme de piele la nivelul piciorului, pacienti cu o sanatate precara a piciorului in general. In cadrul unei echipe multidisciplinare, activitatea unui medic podiatru consta in apreciarea factorilor de risc la nivelul picoarelor, screening de neuropatie si arteriopatie, realizarea educatiei specifice picioarelor, evaluarea incaltamintei si oferirea recomandarilor referitoare la incaltaminte, oferirea tratamentului de prevenire a piciorului diabetic si a tratamentelor specifice piciorului diabetic. In sarcina podiatrului mai intra si realizarea operatiunilor de debridare a ulceratiilor, adica inlaturarea tesutului mort, tratamentul infectiilor si a ulceratiilor, sub indrumarea unui medic, realizarea tratamentelor conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale, indrumarea pacientilor catre alte specialitati medicale precum dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculara, radiologie.Comentarii (1)

  1. Dr Jehad al Mughrabi spune:

    Va felicit ca s-a facut asociatie nationala de podiatrie si pt medicul Norin Gavan succes mai departe!

Adaugati un comentariu


 

*