Medicii romani vor fi instruiti in managementul piciorului diabetic

19 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Incepand de la jumatatea lunii februarie, Romania va avea primii patru traineri specializati in acest domeniu.

 

cursuri-formareSocietatea de Neuropatie Diabetica Neurodiab se afla la baza unui demers in urma caruia Romania va dispune de primii traineri specializat in managementul piciorului diabetic. Acestia, la randul lor, ii vor ajuta pe alti medici sa se specializeze in acest domeniu. Este vorba despre patru medici cu experienta in domeniul diabetului, care vor participa in premiera pentru Romania la un curs de formare, in urma caruia vor deveni la randul lor formatori pentru alti specialisti.

Cursul se numeste Train the foot Trainer” si va avea loc la jumatatea lunii viitoare, in Slovenia, participarea celor patru medici romani fiind initiata si sustinuta de Neurodiab, organizatie care, printre altele, are drept scop si desfasurarea de activitati cu caracter medical, stiintific, de cercetare si pregatire profesionala in domeniul medical, pentru dezvoltarea si studiul neuropatiei diabetice in Romania si nu numai. Acest demers vine in conditiile in care, la acest moment, sistemul public de sanatate se confrunta cu o criza de medici diabetologi si mai ales de specialisti in managementul piciorului diabetic, participarea celor patru medici la cursul de formare din Slovenia fiind considerata un prim pas spre alinierea la standardelele internationale ale managementului piciorului diabetic.

 

podiatrieCei patru medici care vor pleca la jumatatea lunii viitoare in Slovenia sunt dr. Raluca Popescu, medic diabetolog din Iasi, cu o experienta de 10 ani in managementul piciorului diabetic, as. univ. dr. Georgeta Inceu, cu experienta de 5 ani in neuropatia diabetica si dr. Paula Pavel, chirurg cu experienta de peste 7 ani in piciorul diabetic – ambele din Cluj, precum si chirurgul bucurestean Eduard Catrina, cu o experienta acumulata de 10 ani, in piciorul diabetic.

Dupa cum se poate observa, acestia au deja experienta necesara managementului piciorului diabetic, iar la cursul din Bled – Slovenia vor fi instruiti pentru a capata deprinderile necesare impartasirii experientei acumulate si altor specialisti. Odata absolvit cursul, acestia vor devani primi traineri din Romania specializati in managementul piciorului diabetic si vor putea realiza si implementa programe sustenabile de training in acest domeniu. In ceea ce priveste obiectivul principal al acestei activitati, socitatea Neurodiab a precizat ca este acela de a acoperi cat multe regiuni in acelasi timp si de a raspune mai eficient nevoilor pacientilor.

 

Dr. Andrei Veresiu

Dr. Andrei Veresiu

Referitor la acest curs, conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Neurodiab, a declarat ca  „prin trimiterea celor patru profesionisti la cursul Train for Foot Trainer, tara noastra face primii pasi in alinierea la standarde internationale a managementului piciorului diabetic. Exista multe lacune in domeniul piciorului diabetic in Romania, astfel ca este bine de aflat si de urmat exemple de succes din alte tari, care au implementat deja astfel de programe. Sunt increzator ca toti colegii nostri care vor participa la acest curs vor impulsiona dezvoltarea acestui sector in sistemul romanesc de sanatate”. Acesta a mai precizat ca unul dintre scopurile Societatii de Neuropatie Diabetica Neurodiab este si dezvoltarea unor centre pentru piciorul diabetic in Romania, iar pentru acest lucru este necesara expertiza avizata si elaborarea unui program national coerent de training in ingrijirea piciorului diabetic.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*