Taiem medicamentele, dar ce punem in loc?

19 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Nina Neagu

Asistam la tot felul de ordine si ordonante prin care sistemul de sanatate, in loc sa se insanatoseasca, parca mai rau se imbolnaveste. Mai-marii nostri, cu painea si cutitul in mana, taie fara mila din medicamentele compensate si gratuite de care in cea mai mare parte au nevoie bolnavii cu afectiuni grave sau incurabile, dar nu pun nimic in loc. Proiectul de Hotarare privind modificarea si completarea HG 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand Denumirile Comune Internationale (DCI) corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate (adica din banii platiti luna de luna de toata lumea, din orice venit obtinut, nu numai din salarii), precum si DCI corespunzatoare medicamentelor acordate in cadrul programelor de sanatate, diminueaza cu 21 numarul medicamentelor gratuite sau compensate.

Medicamentele delistate nu-si mai dovedeau eficienta” sau sunt medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala, ne spune seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea. Dar tot el ne anunta, in motivarea actului normativ aflat in dezbatere publica, faptul ca in felul acesta se va face economie la bugetul sanatatii si ca din banii economisiti, bolnavilor li se vor oferi „medicamente noi, in concordanta cu normele europene”. Nu ne spune insa (si nici nu exista in acest sens o hotarare la fel de ferma ca cea de delistare), cand si ce medicamente le iau locul celor taiate, desi unii bolnavi sustin ca inca le folosesc si sunt multumiti atat de pretul rezonabil cat si de rezultate, nici care este economia economia astfel realizata.

Sa acceptam ca un numar de produse nu se mai comercializeaza in UE si nici in Romania, ca altele au trecut in lista de OTC-uri (se elibereaza fara reteta) si deci nu au ce cauta in lista de compensate. Admitem si ca altele nu au efecte sustinute de studii clinice. Dar ne mai spune presedintele CNAS ca alte 12 medicamente vor fi mutate intr-o categorie de compensare inferioara, respectiv, de 20% din pretul de referinta, o categorie ce se vrea un fel de solutie de avarie, medicamentele nedovedindu-si eficacitatea dar neputand fi trecute nici la OTC-uri.

Problema este insa daca nu avem de a face doar cu o fumigena prin care se incearca acoperirea risipei banilor publici din Fondul Asigurarilor Sociale de Sanatate (FUNAS). Pentru ca excluderea din lista sau mutarea intr-o alta categorie de compensare nu se pot face decat in urma unor studii specifice, dupa criterii bine stabilite prin legislatia in vigoare, emise in luna iunie 2014 si semnate chiar de catre actualul ministru, Nicolae Banicioiu, prin Ordinul 861. Iar aceasta evaluare nu exista, dupa cum a recunoscut chiar seful Agentiei Medicamentului, care a incercat sa ne invarta in jurul unor recomandari ale nu stiu carei comisii britanice. Asa cum nu exista nici evaluarea impactului economic, dupa cum recunostea chiar seful CNAS intr-o stire televizata.

In acest context, intrebarea fireasca este daca mutarea si eliminarea respectivelor medicamente se face, asa cum se declara, pentru a se putea sustine introducerea unor noi terapii in Lista sau se incearca acoperirea unor „intelegeri” cu anumiti producatori? Pentru ca altfel, de ce nu se arata care este, concret, impactul bugetar al acestei masuri?  Iar daca aceste medicamente nu se mai comercializeaza de ani buni, daca s-a stiut ca Ginko Biloba si Erdosteina au facut o paguba de peste 23 de milioane de euro anual, din 2010 si pana acum, asa cum ne spun acum ministeriabilii, de ce nu au fost delistate? De ce nu a s-a facut evaluarea listei de medicamente compensate in vederea eliminarii medicamentelor ineficiente?

Sunt intrebari la care Ministerul Sanatatii si CNAS ar trebui sa raspunda, in contextul in care bolnavii nu au acces la medicamentele de care au nevoie, iar spitalele continua sa functioneze intr-o saracie lucie, fara medicamente, materiale sanitare si aparatura corespunzatoare, desi cheltuielile sunt, an de an, in crestere.

 

 


Categorii: Analiza, Editorial

Adaugati un comentariu


 

*