Sef exigent sau vataf pe mosie?

3 martie 2016 | 5 comentarii |

Nina-3Nu stiu ce jocuri face inca presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dar este clar ca ceva necurat se ascunde in spatele reactiilor lui Vasile Ciurchea din ultima vreme. Mi-e greu sa cred in buna credinta si exigenta lui ca sef al unei institutii importante, asa ca dupa comportamentul din ultimele luni este mai usor de asociat cu un vataf pe mosie… O mosie care nu-i apartine, dar pe care se crede stapan absolut.

De ce cred asta (si ca mine cred ca sunt multi)? Judecati singuri! A jignit medicii din toate esaloanele de sanatate, facandu-i in corpore incompetenti pentru ca nu reusesc sa lucreze cu sistemul cardului de sanatate, care de fapt este prost facut si nu are mentenanta asigurata. Le-a taiat medicilor de familie si celor din ambulatoriul de specialitate zeci si chiar sute de servicii prestate desi validarea acestor servicii nu s-a putut face din cauza sistemului defectuos si prost gestionat de CNAS. A lasat bolnavii fara medicamentele care-i tin in viata, taind de pe lista de compensate tratamentele esentiale. Nu a dat nicio explicatie pentru ca sistemul electronic de sanatate mai mult nu merge decat sa fie functional, desi s-au bagat in el milioane de euro. Dar toate acestea nu au fost de ajuns. Ciurchea a mai dat o lovitura. Concursul organizat pentru ocuparea celor 42 de posturi de presedinti-directori generali ai caselor teritoriale de sanatate s-a dovedit un mare fiasco. Niciun candidat nu a reusit sa obtina, in urma probei scrise, punctajulcare i-ar fi permis sa promoveze si sa poata sustine proba interviului.

Daca unul dintre candidatii de la CJAS Timis a fost „eliminat din concurs”, probabil pentru ca a incercat sa foloseasca o sursa de inspiratie, iar asta ar fi de inteles, este imposibil de acceptat, chiar si pentru noi, cei din afara, faptul ca niciunul dintre particiantii la concurs nu a reusit sa obtina punctajul minim care sa-i asigure admiterea in proba urmatoare, in care ar fi trebuit sa-si prezinte si sa-si sustina proiectul de management.

Mai mult, faptul ca ceva nu a fost in ordine se poate deduce si din faptul ca nu mai putin de 15 dintre cei 47 de candidati ale caror dosare au fost admise pentru concurs au renuntat sa se mai prezinte la examen, probabil afland din anumite surse ca examenul va fi de fapt „bataia de joc” a lui Vasile Ciurchea si nu au vrut sa-si asume riscul.

Cum altfel ar putea fi intelese rezultatele simulacrului de concurs care a avut loc in data de 2 martie? Cum asa, domnule Ciurchea, care ai ajuns sa conduci Casa Nationala de Asigurari doar pentru ca ai fost numit, fara vreun concurs, macar de forma, de fostul premier, prietenul dumitale, chiar toti sunt incompetenti? Sau ai dumneata anumite interese si vrei sa demonstrezi, inca o data, ca „toti sunt niste incapabili”? Sau ai un motiv anume de a tine anumite persoane pe functii, macar pana la alegeri sau pana cand vei fi in sfarsit eliminat din sistem? Sa fie oare ultima zvacnire a rautatii Gorgonei, inainte de a fi invinsa de Perseu?

Este de neconceput ca absolut toti, chiar toti cei care au concurat, sa fie atat de slab pregatiti incat sa nu obtina niciunul 50 de puncte (ce sa mai vorbim de 70 de puncte cat era minimul necesar pentru promovare?), in contextul in care multi dintre ei au o vechime in sistem mult mai mare decat va avea vreodata  acest presedinte al CNAS

In acest context, este inevitabila intrebarea „cine-ti da dreptul, domnule Ciurchea, sa te comporti ca un vataf pe mosie, sa-ti bati joc de asiguratii de pe urma carora traiesti boiereste si de medici?” Nu cumva teama ca se va descoperi, la un moment dat, jaful care s-a facut in sistem, de cand conduci aceasta institutie?

Nu am vazut nicio reactie a Guvernului in legatura cu aceasta situatie, probabil trecuta la „si altele” in contextul in care pe agenda zilei se afla incapacitatea de a se da un raspuns la intrebarea „de ce ne mor copiii?”. Poate ar fi cazul, domnule premier Dacian Ciolos, ca in sistemul de sanatate, profund bolnav, subfinantat si corupt, sa se faca ceva pentru a se intra in normalitate….

 


Categorii: Analiza, C.A.S., Editorial

Comentarii (5)

 1. Buzoianul spune:

  Se continua o politica…
  Modalitatea de distrugere a sistemului sanitar se continua. Se doreste probabil indepartarea medicilor din toate structurile si punerea in functie a tot felul de incapabili.
  Sistemul sanitar nu poate fi manageriat ca o fabrica. Aici sunt pacienti cu nevoi multiple si ca sa le intelegi trebuie cultura medicala (dar mai ales oameni care sa fi lucrat in sistem, direct cu pacientul).
  Asa cum decurg lucrurile, medici vor continua sa plece. Nu stiu ce cred ei ca vor pune in loc (probabil medici din lumea a ”patra” unde si medicina se invata ca atare).

 2. Anca Ionescu spune:

  Daca i se dau 1000 pagini d-lui Ciurchea, stie sa scrie ceva? A mai fost si in 2008.
  verificati ce salarii au cei de la CNAS si Casa Bucuresti.
  Daca un presedinte de casa judeteana trebuie sa stie pe dinafara astfel de subiecte, de ce-i mai trebuie angajati ?
  Un examen de asa gen se da astfel domnilor; nu toceala de 1000 pagini ca un papagal; v-ati uitat in afara cum dau altii astfel de examene ? La noi, de mici, copiii sunt obligati sa toceasca; un invatamant formativ nu informativ; mai tarziu, sistemul / procedura de examinare e aceeasi; de tip comunisto-securist.

  • Adrian Ichim spune:

   Nu numarul de pagini care trebuiau invatate a fost cea mai grava problema a acestui examen, ci modul in care s-a facut baremul de corectare, care nu numai ca nu a fost constituit inainte de examen si afisat, asa cum era legal, ci s-a intocmit dupa ce supraveghetorii au patrulat cam o ora printre candidati si au citit ceea ce acestia scriau in lucrari, pentru ca apoi sa formuleze baremul astfel incat sa le demonstreze tuturor ca sunt incompetenti.
   Acest comportament a fost intr-adevar de tip securisto-comunist si ar trebui sa fie analizat de alte institutii…

 3. Mariana Stefanoiu spune:

  Jocuri aranjate, doar sunteti obisnuiti cu astea in fiecare zi…

 4. Elena Manea spune:

  Grav si de neconceput acest comportament. Dar daca li se permite sa faca abuzuri, de ce sa nu le faca, mai ales ca 100% -au de castigat de pe urma lor?(a abuzurilor).

Adaugati un comentariu


 

*