Indiferenta CNAS : Daca ati fi bolnav si vi s-ar refuza tratamentul, ce ati face domnule Ciurchea? (IV)

22 ianuarie 2016 | 1 comentariu |

Raspunsurile lapidare si fuga de raspundere demonstreaza, inca o data, ca pentru seful Casei de Sanatate, bolnavii sunt doar niste „instrumente” prin care el si clica sa au parte de beneficii…

 

800.000 de bolnavi cu Hepatita C

Peste 800.000 de bolnavi cu Hepatita C

Inchei astazi ciclul de articole prin care SanatateaBuzoiana.ro trage un nou semnal de alarma vis-a-vis de nepasarea mai-marilor Sanatatii in fata bolii si a suferintei bolnavilor de Hepatita cronica si Ciroza hepatica C (ca de altfel fata de toti bolnavii) desi castiga sume fabuloase de pe urma noastra a tuturor, a contribuabililor.

 Am solicitat, cu mai bine de o luna in urma, raspuns la cateva intrebari referitoare la pacientii eligibili la tratamentul fara interferon. Asa cum se intampla si cu pacientii, care sunt dusi cu vorba, institutia ne-a raspuns abia dupa o luna, la intrebari care nu necesitau o documentare speciala si la care ar fi trebuit sa ni se raspunda in cel mult 4 (patru) zile, potrivit legislatiei in vigoare privind liberul acces la informatii de interes public.

Biroul de presa al CNAS a raspuns insa la termenul maxim la care avea obligatia sa raspunda, avand grija sa ocoleasca raspunsurile clare, concrete si corecte, pe care mii de bolnavi le asteapta.

 

medic-boli-ficatRedam mai jos intrebarile transmise de noi si inregistrate in 14 decembrie 2015, precum si raspunsurile primite pe 12 ianuarie 2016; dumeavoastra, cititorii, trageti singuri concluziile:

Sanatatea Buzoiana: Va rugam sa ne comunicati daca a inceput sa se administreze terapia fara interferon, iar daca da, cati pacienti au intrat in posesia tratamentului.

CNAS: Pana in prezent li s-a aprobat tratamentul unui numar de 530 de pacienti . Nu putem preciza cati au intrat deja in posesia tratamentului decat la finalul lunii februarie.

 

SB: Cate dosare au fost aprobate pana acum?

CNAS:  In perioada 25.11-16.12.2015 casele de asigurari de sanatate au transmis la CNAS un nr. de 1292 dosare, din care Comisia de Experti pentru Afectiuni Hepatice a analizat 730 de dosare, avizand inceperea tratamentului pentru un nr. de 530 pacienti. Trebuie mentionat ca unele dintre cele 730 de dosare au fost analizate de doua ori: la analiza initiala a dosarului comisia a constatat ca se impune completarea dosarului cu anumite analize, reanalizand din nou dosarul dupa completarea acestuia.

 

analize hepatitaSB: Cate vouchere au fost distribuite si cati dintre pacientii care le-au folosit au fost declarati eligibili pentru a beneficia de tratament?

CNAS: Pana in data de 08.12.2015 in cele 11 centre (Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Sibiu, Targu Mures, Timis) au fost distribuite un nr. de 3441 de vouchere. Raportand nr. de vouchere distribuite la nr. de dosare depuse facem urmatoarele mentiuni:

  • O parte din pacientii care au beneficiat de vouchere prezinta alte stadii de fibroza decat cele prevazute in protocolul terapeutic;
  • Exista pacienti care au primit voucher, dar care au rezultatul investigatiilor in lucru;
  • Primirea voucherului nu echivaleaza cu intocmirea dosarului, deoarece pentru recomandarea tratamentului este necesara parcurgerea anumitor etape de evaluare a starii de sanatate a pacientului (aici incluzandu-se si diagnosticul diferential si al comorbiditatilor). Totodata, trebuie tinut cont si de faptul ca medicul curant de specialitate trebuie sa examineze si alti pacienti care solicita servicii medicale pentru alte afectiuni decat hepatita cronica C si ciroza hepatica cu VHC, potrivit domeniului sau de competenta. De asemenea, mentionam ca procesul de distributie a voucherelor este unul continuu, astfel incat toate investigatiile care intra in componenta dosarului de aprobare sa fie in termen (sa nu existe analize care sa expire pana la data la care dosarul va fi analizat de comisie),  tinand cont de faptul ca se poate analiza un nr. de dosare limitat/sedinta. Subliniem faptul ca, dosarele depuse pentru aprobarea tratamentului fara interferon a hepatitelor cronice virale C si a cirozei hepatice cu VHC sunt analizate de Comisie cu multa atentie, urmarindu-se respectarea protocolului terapeutic, incadrarea corecta a pacientilor (plata acestei terapii se face in functie de rezultatul terapeutic) si avandu-se in vedere in permanenta comunicatul ANMDM referitor la anuntul publicat pe site-ul FDA privind riscul de afectare hepatica severa in cazul tratamentului hepatitei C cu Viekira Pak si Technivie (ombitasvir /paritaprevir /ritonavir).

tratament hepatitaSB: Cati pacienti cu hepatita cronica C sau ciroza hepatica stadiul F4 au decedat in acest an (anul 2015 – n.r.) la nivel national?

CNAS: Aceasta informatie nu o detinem deoarece nu intra in domeniul de competenta al institutiei noastre.

 Este cel putin ciudat, avand in vedere ca statisticile de orice fel legate de pacientii aflati in evidenta CNAS sunt comunicate intitutiei, ca de altfel si Ministerului Sanatatii, ca doar pe baza acestor date se aproba bugetele, se fac prognozele si se analizeaza indicatorii. In plus, in evidentele CNAS figureaza pacientii inclusi in programe, tot CNAS deconteaza retetele si terapiile de care beneficiaza acesti pacienti si, bineinteles, are evidenta celor iesiti din program, ca urmare a decesului, a vindecarii sau a altor cauze.

 

progresia-bolior-de-ficatSB: Va rugam sa ne lamuriti cum este posibil ca pacienti care au avut rezultatul Fibromax –F4, timp de mai multi ani si care nu au facut nici un tratament care i-ar fi putut ajuta ca boala sa intre intre timp in remisie, la numai o luna dupa ultima investigatie, in baza voucerului primit, la acelasi laborator sa li se dea stadiul F3, astfel devenind neeligibili la tratament.

CNAS: Fibromax – este o analiza simpla de sange care este usor de recoltat, usor de repetat. In componenta ei intrand anumite constante din sange, rezultatul acesteia (in ceea ce priveste gradul de fibroza hepatica) poate fi influentat in caz de: hepatita acuta, hemoliza severa, sindroame icterice. Rezultatul final al investigatiei, integrat pe un soft special, indica separat stadiul de fibroza (FibroTest), gradul de activitate inflamatorie (ActiTest), gradul de steatoza hepatica (SteatoTest), posibilitatea steatohepatitei (NashTest) si eventualul consum de alcool (AshTest).

Totodata mentionam ca pentru stabilirea gradului de fibroza sunt analizate de catre Comisia de Experti pentru Afectiuni Hepatice de la nivelul CNAS toate investigatiile anexate la dosar cum ar fi ecografia, endoscopia digestiva superioara, CT abdominal, care permit aprecierea de ansamblu a leziunilor hepatice, inclusiv a parametrilor de hipertensiune portala prin aprecierea dimensiunilor venei porte si a venei splenice (ecografic/CT). Subliniem ca stadializarea bolii se face atat in baza investigatiilor paraclinice prevazute in protocolul terapeutic (punctie biopsie hepatica sau fibromax, ARN-VHC cantitativ, ALT, AST, hemograma, albumina serica, bilirubina, INR, alfa-fetoproteina, ecografie abdominala, CT si/sau IRM, markeri virali etc) si a examenului fizic al bolnavului, cat si in urma altor explorari paraclinice pe care medicul curant le considera necesare.

 

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, tot nu ne-a raspuns la intrebarea: „Daca ati fi bolnav si vi s-ar refuza tratamentul, ce ati face domnule Ciurchea?” Promitem sa-l publicam, chiar daca-l vom primi tot dupa o luna… Intre timp insa vom continua sa monitorizam activitatea institutiei si sa sustinem cauzele bolnavilor.

 

 Comentarii (1)

  1. Rina spune:

    In cazul nostru este ziua 4 de cand incercam, fara succes, sa luam legatura telefonic cu angajatii acestei institutii pentru un caz cu pacient diagnosticat cu virus hepatic C. Telefoanle de pe site nu isi au rostul pentru ca nu se rapunde la ele, iar formularul de contact este de asemenea inutil.
    Citind articolul imi dau seama ca este inutil sa mai sun… asta e treaba nemteasca in tara romeneasca… (PS- l-am votat pe Iohanis dar toti sunt o apa si-un pamant)

Adaugati un comentariu


 

*