Pacientii cu Hepatita cronica si Ciroza hepatica C, cobaii lui Ciurchea?

30 decembrie 2015 | 3 comentarii |

Presedintele CNAS continua sa-si „bata joc” de bolnavii care au fost mintiti tot anul si se lauda ca peste 750 de pacienti cu Hepatita cronica C si Ciroza hepatica C stadiul IV au primit aprobare pentru tratamentul cu interferon free.

 

cancerLa afarsit de an, cand toata lumea isi face un bilant al realizarilor si neimplinirilor si isi stabileste strategiile pentru anul care va veni, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Vasile Ciurchea, nu face decat sa persevereze in minciuna. Dupa ce, saptamana trecuta, ne-a „aburit” cu realizarile anului, intre care „terapia fara interferon” ocupa un loc de top, acesta continua sa persevereze in „boala minciunii”. Astazi, spre exemplu, el se mai lauda o data cu aceasta mare „isprava”cu care minte de un an de zile bolnavii de Hepatita cu virus C si Ciroza hepatica.

Ciuchea se lauda ca peste 750 de pacienti cu hepatita C au primit aprobare pentru tratamentul fara interferon, dupa analizarea a 978 de dosare, fara a recunoaste insa ca pacientii nu au intrat in posesia tratamentului, iar cei mai multi au fost trecuti ca „prin minune” intr-o faza inferioara a bolii, in care nu mai sunt eligibili pentru acest tratament. Nici ca de la inceputul anului, de cand ar fi trebuit sa beneficieze de terapia fara interferon, aproximativ 1000 de bolnavi si-au pierdut viata, asteptand zadarnic „minunea” care le-ar fi putut salva viata.

 

bolnav-hepatitaTratamentul fara interferon este destinat pacientilor cu hepatita cronica virala C si celor cu Ciroza hepatica C cu stadiul IV de fibroza sau care au fost supusi transplantului.

 „Pot spune ca pana la data de 16 decembrie au fost depuse 1.230 de dosare pentru tratamentul fata interferon. Pana in data de 22 decembrie au fost analizate 978 de dosare. Fac mentiunea ca analiza acestor dosare este laborioasa, nimic nu este facut la intamplare sau sub presiune”, a spus Vasile Ciurchea pentru Mediafax, mentionand ca pana la 22 decembrie, Comisia de specialitate a aprobat doar 752 de dosare, 226 fiind respinse.

Ciurchea mai spune ca respingerea unui dosar poate fi cauzata de lipsa anumitor acte, analize, sau anumite rezultate, dar spune ca dupa completarea acestora, dosarele pot fi depuse din nou. Totodata, presedintele CNAS se lauda asa cum a facut-o de nenumarate ori, ca toti pacientii care intrunesc conditiile pentru a obtine tratamentul fara interferon il vor obtine, indiferent care este numarul lor, chiar daca initial s-a estimat ca acest numar se situeaza in jurul a 5.000 de bolnavi.

Initial am estimat ca ar putea fi 5.000 de bolnavi, vom vedea. Dar, repet, de vor fi 5.000 – 6.000 sau 3.000, toti vor primi tratament. Nu am pus nicio limita. Mai mult, tratamentele vor fi platite numai daca analizele arata ca pacientul s-a vindecat”, a mai spus Ciurchea.

 

laborator analize, stemIn urma cu mai bine de trei saptamani, redactia SanatateaBuzoiana.ro a solicitat, oficial, Biroului de Presa al CNAS, raspuns la mai multe intrebari, printre care „cate dosare au fost depuse pana acum si cate au fost aprobate pentru ca pacientii sa primeasca tratamentul fara interferon” si „cati pacienti aflati in evidenta cu afectiunile care se preteaza la tratamentul fara interferon si-au pierdut viata anul acesta”, dar mai ales „cati dintre pacientii declarati eligibili au intrat in posesia tratamentului si care sunt reactiile”. Am cerut raspuns, de asemenea, la o intrebare care revine obsesiv pe adresa redactiei noastre, din partea pacientilor disperati, rugand sa ni se explice „cum este posibil ca in laboratoarele acreditate pentru efectuarea analizelor sa se obtina, dupa aprobarea demararii programului, rezultate mai bune decat au avut pacientii in ultimii ani si chiar la numai o luna distanta, in urma efectuarii acestor analize, pe banii lor, astfel ca devin neeligibili aproape 80 la suta dintre cei care de 2-3 ani si pana cu o luna-doua in urma erau eligibili, conform analizelor efectuate de aceleasi laboratoare”.

Intr-un articol la inceputul anului viitor vom reveni cu exemple concrete care confirma aceste anomalii pe care nimeni nu vrea sa le explice. Pana atunci asteptam raspunsurile CNAS, problemele bolnavilor cu Ciroza sau hepatita cu virus C fiind unele de interes public. Daca va fi nevoie, vom cere aceste raspunsuri in instanta, asa cum au inceput sa-o faca si pacientii care considera ca li s-a furat dreptul la sanatate…

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

In stilul propagandistic cu care ne-a obisnuit, Vasile Ciurchea reitereaza lauda cu care a „dus de nas” bolnavii tot anul acesta, spunandu-ne ca romanii sunt printre primii pacienti europeni care beneficiaza de tratament fara interferon, remarcand ca multi s-au dus pana acum in India sa si-l cumpere sau catre alte surse. Nu ne spune insa si ca din aceste surse, pacientii sustin ca si-au achizitionat tratamentul cu pretul la jumatate, adica daca s-ar fi negociat si la noi la fel ca in alte tari, probabil ca numarul bolnavilor eligibili s-ar fi putut dubla.

As vrea ca bolnavii sa inteleaga ca pentru a lua acest tratament este nevoie, in primul rand, de recomandarea medicului specialist sustinuta de rezultatele analizelor. Altfel spus, pacientii fac anumite analize si, in functie de rezultate, medicul face recomandarea tratamentului fara interferon. In prima etapa, am aprobat administrarea tratamentului fara interferon pentru pacientii cu fiborza hepatica stadiul IV si posttrasplant. Cat de curand vom avansa si la stadiul III”, a insistat Ciurchea sa se inteleaga traseul care trebuie urmat, rugandu-i totodata „sa aiba rabdare si, mai ales, sa nu ia medicamente fara aviz medical, pentru ca se expun unui risc major”. Ar fi de dorit sa constientizeze, insa, ca boala nu are intotdeauna rabdare, iar pacientii cu stadiul III la care face referire sunt, probabil, cei cu stadiul IV pe care i-a declasificat printr-o „inginerie” pentru care laboratoarele acuzate ar trebui, la randul lor, sa raspunda in fata legii…

Presedintele CNAS a reamintit ca un pacient cu hepatita C, care a primit aprobare pentru tratament, trebuie sa faca analize de sange in fiecare saptamana. El semneaza inainte ca va respecta programul de tratament si va pastra recipientele in care a avut medicamentele.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Spitale

Comentarii (3)

  1. Andone Aurel spune:

    Eu am luat tratamentul din India printr-o agentie de turism medical. Am fibroza F2 si n-as fi avut sanse pentru dosar. E trist ca trebuie sa astepti fibroza F4 pentru un tratament care inlatura virusul si nu vindeca ciroza.

  2. Stefania Gugu spune:

    Sunt bolnavi care au inceput din decembrie tratament. lui Ciurchea, asa ca nu minte chiar in totalitate.

  3. Violeta Tabacaru spune:

    Fac parte din cei multi carora testul impus de CNAS (FibroMax), m-a trecut, ca prin minune de la fibroza F4 (ciroza ), la stadiul F1-F2 (tinand cont ca am 20 de ani de la infectare cu virus C, asa ceva este este imposibil. Cu doua zile inainte de a face acest test-minune Fibromax, am repetat testul FibroScan (conform caruia sunt in ultimul stadiu de fibroza, F4/ciroza/) si s-a confirmat ceea ce stiam din 2014- tot la FibroScan, acelasi F4, iar la numai doua zile, FibroMax ma declaseaza la F1-F2. CNAS intentionat a scos testul Fibroscan din Protocol pentru a nu mai fi eligibili pt. tratament free…..

Adaugati un comentariu


 

*