Mii de bolnavi, privati de tratamentul fara interferon

21 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Daca ati fi bolnav si vi s-ar refuza tratamentul, ce-ati face domnule Ciurchea? (III)

 

cancerSute, poate chiar mii de bolnavi s-au trezit, peste noapte, mai sanatosi in urma analizelor impuse, fara sa fi beneficiat de tratament retroviral, fiind exclusi din programul de terapie cu interferon free. Ei sunt disperati, iar noi nu putem ramane nepasatori, asa ca vom continua sa tragem semnalul de alarma, pana cand autoritatile vor catadicsi sa nu-i mai trateze cu indiferenta.

V-am prezentat, in articolele anterioare, felul in care presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, isi bate joc de bolnavii cu Hepatita cronica C si ciroza hepatica C, care ar fi trebuit inclusi in Programul de terapie fara interferon, intrat in vigoare la 1 decembrie 2015.

Intr-un alt articol ati aflat ca cei mai multi bolnavi, dintre cei 5.000 identificati chiar de Ciurchea initial ca eligibili pentru acest tratament, au fost declarati neeligibili, in urma unor analize cel care ridica mari semne de intrebare, in contextul in care aceleasi laboratoare au dat alte rezultate, acelorasi teste, cu putin inainte de a se realiza prin Programul aprobat de CNAS.

V-am demonstrat ca aceste afirmatii nu sunt facute la intamplare, buzoianul Sorin Patrascu, aflat intr-o astfel de situatie, facandu-si publica boala si chiar analizele, pentru rezultatele discordante ale carora nici el, nici npoi, nu am reusit sa aflam o judtificare pertinenta.

 

bolnav-hepatitaPublicarea acestor cazuri care confirma o stare de fapt cel putin reprobabila, cata vreme se pune in pericol viata acestor pacienti, a generat o serie de reactii ale bolnavilor disperati.  Nu vom reda mesajele in care acestia si-au exprimat indignarea prin cuvinte dure la adresa presedintelui CNAS, nici pe cele care i-au urat sa treaca el insusi si copiii lui prin astfel de situatii. Dar nici nu putem ignora faptul ca, potrivit asociatiilor de pacienti, anul trecut au murit aproximativ 1.000 de bolnavi cu hepatita cronica sau ciroza hepatica si daca ar fi avut acces la acest tratament ar fi avut o sansa sa traiasca.

Asa cum v-am promis in articolele precedente, revenim cu reactiile care confirma semnalele de alarma trase de bolnavi, de familiile acestora si de asociatiile de pacienti, referitor la modul in care pacientii AU sau, mai bine spus, NU AU acces la tratamentul fara interferon, pe care presedintele CNAS, Vasile Ciurchea,se tot lauda ca l-a facilitat, dar la care tot el ii impiedica pe cei mai multi sa aiba acces, iar daca este intrebat cum explica asta, ocoleste raspunsul sau vorbeste despre cu totul altceva.

 

analizeIata ce ne scrie un pacient care a vazut ca ne preocupa soarta acestor bolnavi: „Am citit articolul dvs. privind ciudateniile legate de acordarea tratamentului pentru bolnavii de hepatita cronica infectati cu virusul hepatic C. Cred ca sunteti prima publicatie care dezbate documentat un articol legat de acest subiect si trage un semnal de alarma despre „minunea” produsa in Romania, unde fibroza hepatica devine reversibila fara tratament antiviral. Personal, inca nu acuz pe nimeni, dar consider ca ceea ce se intampla reprezinta un atentat (si) impotriva acestei categorii de bolnavi.

Din pacate sunt si eu un pacient care in mod normal se incadra in criteriile de eligibilitate, avand F4 inca din 2010. Anul trecut, in octombrie, am „beneficiat” de un nou grad de fibroza…F3, ceea ce a facut sa ma scoata din „cursa” pentru obtinerea tratamentului.

Va atasez documente. Consider ca doar cei ce empatizeaza cu noi ne pot intelege si ajuta. Multumesc” – isi incheie cititorul nostru mesajul, la care intr-adevar ataseaza analizele care confirma cele relatate.

 

hepatita-cVioleta Tabacaru, o alta cititoare, ne scrie: „Fac parte dintre cei multi pe care testul impus de CNAS (Fibromax) m-a trecut, ca prin minune,  de la Fiboza F4 (ciroza), la stadiul F1-F2. Tinand cont ca am 20 de ani de la infectare cu virus C, acest lucru este imposibil. Cu doua zile inainte de a face acest test minune Fibromax, am repetat testul Fibroscan, conform caruia sunt in ultimul stadiu de Fibroza, F4/ciroza, confirmandu-se ceea ce stiam din 2014 (tot la Fibroscan), acelasi F4. La numai doua zile, Fibromax ma declaseaza la F1-F2. CNAS, intentionat a scos testul Fibroscan din Protocol, pentru a nu mai fi eligibili pentru tratament free…

Aurel Andone ne informeaza la randul sau ca fiind diagnosticat cu Fibroza F2, si-a cumparat singur tratamentul, din India, printr-o agentie de turism, gandindu-se ca oricum nu ar fi avut sanse sa intre in program. „Este trist ca trebuie sa astepti Fibroza F4 pentru un tratament care inlatura virusul, dar nu vindeca ciroza”.

 

analize-salveaza vietiElena Serban ne descrie modul in care a reusit sa rezolve acceasi problema, prin care la randul sau a trecut. A avut insa norocul sa fie ajutata de medicul care s-a comporttat profesional si nu s-a facut „ciupercuta” in fata cerintelor unor sefi de la Bucuresti, ale caror interese noua ne scapa: „Eu sunt o pacienta care sufera de hepatita C. In septembrie am facut Fibromaxul si a iesit Fibroza F 4. Am platit pe el 418 RON. Am luat legatura cu doctorul din Timisoara pentru ca la Arad nu este centru, si am primit woucerul in luna octombrie. Analizele de la Bioclinca din Timisoara a aratat ca am Fibroza F 3. Nu am acceptat ca de la o luna la alta, fara tratament, sa scada fibroza, asa ca m-am deplasat la Timisoara la Bioclinica si doctora de la laborator a facut corespondenta pentru mine cu cei de la Bucuresti si a explicat situatia mea care era ceva de ne conceput. Bucurestiul a aprobat repetarea Fibromaxului, eu trebuind sa mai platesc 90 RON. La a treia investigatie, Fibromaxul a iesit din nou F 4.Am reusit sa predau dosarul in 11.12.2015 si acum astept raspunsul care sper sa fie unul pozitiv dupa atatea peripetii.Multa sanatate tuturor si sa insiste pentru sanatatea lor. Doamne ajuta!”

In fata acestei cumplite LOTERII la care sunt supusi bolnavii care au nevoie de tratament, de catre cei care ar trebui sa-i ajute, ce am mai putea spune decat sa  cerem, impreuna cu ei, sa li se faca dreptate, iar cei care i-au condamnat pe nedrept, sa plateasca?…

 

*Maine va vom prezenta raspunsurile vagi si needificatoare ale Casei de Asigurari, primite dupa o luna de la inregistrarea solicitarii oficiale transmisa de noi.

Poate la intrebarea din titlu va binevoi sa raspunda, pana la urma, si presedintele CNAS…

 


Adaugati un comentariu


 

*