Seful CJAS Vrancea, acuzat de frauda

10 august 2015 | 0 comentarii |

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, il acuza pe Mihai Copaci ca ar fi cauzat institutiei un prejudiciu de peste un milion de lei, dar acesta din urma neaga si sustine ca este santajat politic.

 

bani-ssnatateUn scandal ce tine, de ani de zile, prima pagina a presei vrancene, ar putea sa-si gaseasca solutia doar in instanta. Dupa ce seful Casei Judetene de Sanatate (CJAS) Vrancea, Mihai Copaci, a fost demis de mai multe ori, iar acesta a fost repus in functie de instanta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) Vasile Ciurchea a formulta o plangere penala impotriva acestuia, la Parchetul de pe langa Judecatoria Focsani. Sesizarea il vizeaza atat  pe directorul CJAS) Vrancea, cat si firma Interclinic din Focsani si Directia de Sanatate Publica (DSP) a judetului . Seful CNAS il acuza pe Copaci de o frauda de peste un milion de lei, prin decontarea fara drept a unor servicii RMN si CT catre firma Interclinic. In planegerea penala, Ciurchea cere anchetatorilor sa verifice respectarea legii cu privire la modul cum s-au incheiat contractele de furnizare de servicii medicale intre CAS Vrancea si societatea medicala, care functioneaza in incinta Spitalului de Urgenta Focsani.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Plangerea penala are drept motivare un raport de control al Directiei Antifrauda din cadrul CNASefectuat in baza ordinului presedintelui CNAS nr. 215/16.04.2015 care ar putea intruni elementele constitutive ale unei infractiuni”, dupa cum se arata in sesizarea adresata procurorilor, dar Copaci neaga acuzatiile si sustine ca este santajat politic.

Pentru deconarea de catre CJAS Vrancea a unor servicii RMN si CT efectuate de Interclinic fara a avea toate avizele necesare, seful CNAS il considera insa direct responsabil pe Mihai Copaci.In urma derularii relatiei contractuale cu CAS Vrancea, in perioada ianuarie 2012-aprilie 2015 au fost raportate si decontate servicii paraclinice in valoare de 1.033.908 lei. Aceste operatini patrimoniale au fost efectuate pe seama FNUASS”, sustine Vasile Ciurchea. Acesta considera ca platile s-au facut ilegal, pentru ca Interclinic nu detinea, la momentul respectiv, o autorizatie sanitara de functionare eliberata de Directia de Sanatate Publica Vrancea, motiv pentru care este incrimnata si aceasta institutie.

Casa Nationala respinge explicatia lui Copaci potrivit careia s-ar fi aflat in concediu in momentul incheierii contractelor de furnizare de servicii medicale si ca acestea nu poarta semnatura sa.

 

computer tomograf Conducerea CNAS considera ca CAS Vrancea a comis o ilegalitate necerand Interclinic autorizatia sanitara de functionare si a permis continuarea relatiilor contractuale in baza unei notificari emisa de DSP Vrancea. Solicita, de aceeea, indepartarea lui Mihai Copaci din functia de conducere a bancii sanitare vrancene,invocand o precizare a Ministerului Sanatatii cu privire la actul prin care Interclinic si-a derulat activitatea. „Notificarile emise de catre DSP pentru furnizorii de servicii de radiologie si imagistica sanitara nu pot tine loc de autorizatie sanitara de functionare”, sustine CNAS in sesizarea depusa la Parchetul de pe langa Judecatoria Focsani.

De altfel, acesta a fost si motivul principal pentru care seful CJAS Vrancea a fost demis la inceputul lunii trecute, dar acesta a atacat decizia in instanta, iar Curtea de Apel Galati a dispus suspendarea revocarii, pana la o decizie definitiva a procesului intentat de acesta.

 

Mihai Copaci

Mihai Copaci

In luna septembrie, CNAS a programat organizarea unui nou concurs pentru ocuparea acestui post. Mihai Copaci a anuntat deja ca va candida, din nou, pentru acest post. Potrivit presei vrancene, acesta a fost demis de mai multe oti, dar de fiecare data si-a recapatat postul, printr-o decizie a instantei. Mai mult, Copaci a reusit sa anuleze ultimele concursuri organizate de CNAS, in instanta. Astfel, in august 2013, Curtea de Apel Galati a admis cererea depusa de Mihai Copaci prin care solicita  suspendarea concursului organizat de sefii de la Bucuresti in vederea ocuparii functiei de sef al CAS Vrancea. Suspendarea concursului ar fi fost solicitata dupa ce s-a aflat ca exista un contracandidat, omul de afaceri liberal Catalin Busca. Si in octombrie 2013, juristul Mihai Copaci le-a solicitat magistratilor de la Galati sa suspende concursul ce urma sa se sustina in noiembrie, in vederea ocuparii functiei pe care acesta o detinea. Si de aceasta data, Copaci a avut castig de cauza. Ziaristii vranceni apreciaza ca succesul sau in instanta s-ar datora si consilierii de care beneficiaza din partea sotiei sale care este judecator.

 


Categorii: Actual, Ancheta, C.A.S.

Adaugati un comentariu


 

*