A inceput „marea curatenie” din spitale!

5 mai 2014 | 2 comentarii |

Incepand de astazi, 77 de spitale publice din tara sunt luate la „puricat. Pe lista se afla si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau. Ieri, ministrul Banicioiu a dat startul la Institutul Fundeni, Institutul „C.C. Iliescu” si Institutul Oncologic Bucuresti.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Ministrul Sanatatii, dr. Nicolae Banicioiu a dat ieri, startul „marii curatenii” din sistemul public de sanatate, care incepe astazi cu controale in clinicile universitare si spitalele de urgenta toata tara. In urma unui Ordin comun al ministrului Sanatatii (MS) si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), in luna mai, 77 de unitati sanitare cu paturi din sistemul public (dintre care 20 numai din Bucuresti) vor fi luate la puricat de echipe mixte ale directiilor de sanatate publica si caselor judetene de sanatate, din care vor face parte si reprezentanti ai MS, ca si reprezentanti ai Directiei Generale de Monitorizare, Control si Antifrauda din cadrul CNAS.

„Am semnat ordinul comun cu presedintele Casei National de Asigurari de Sanatate. De luni, vor incepe controalele in spitale. Sunt echipe mixte de la directiile de control al MS si CNAS. Sigur ca vor exista cateva criterii dupa care vor fi efectuate aceste controale, baza fiind respectarea clauzelor contractuale.(…) Acest control va verifica in special sectiile de chirurgie ale spitalelor, urmand sa fie extins si la alte sectii”, a declarat ministrul Banicioiu, explicand ca aceste controale vin ca urmare a situatiei de la Spitalul de Arsi din Bucuresti, unde trei medici au fost arestati in legatura cu fapte de coruptie privind efectuarea de operatii estetice ilegale.

 

operatie fundeniStartul verificarilor a fost dat insa de ieri, chiar de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu insotind echipele de control care au ajuns la trei mari spitale din Capitala, respectiv, Institutul Clinic Fundeni, Institutul „C.C.Iliescu” si Institutul Oncologic „Al. Trestioreanu”.

Motivul declarat al controlului: ministrul si presedintele Casei de Asigurari vor sa stie daca spitalele respecta criteriile de internare si daca sunt respectate intocmirea si eliberarea decontului de cheltuieli, intocmirea, respectarea si raportarea listelor de prioritate pentru cazurile programabile, potrivit Contractului-cadru.

Motivul real pare sa fie insa intentia de schimbare a anumitor manageri, iar un control care sa scoata la iveala problemele sistemului sanitar, care nu sunt de azi, de ieri, pare sa fie cel mai bun pretext. Aceasta intenti s-a putut remarca la iesirea din Institutul Oncologic, unde ministrul Sanatatii a spus ca s-au gasit nereguli grave in privinta aprovizionarii ritmice cu medicamente (oare cine organizeaza licitatiile???).

De altfel, CNAS a controlat in ultima luna 50 de spitale, avand ca tematica raportarile indicatorilor de performanta ai managementului spitalului (ICM) si raportarile pentru consumul de medicamente. Directia de Control si Antifrauda din cadrul CNAS si-a inceput activitatea in decembrie 2013, iar in primul trimestru al acestui an a facut  controale la 1.700 furnizori de servicii (spitale, farmacii, medici), in urma acestor actiuni recuperandu-se 3,5 milioane de lei.

 

greva 1Lasand la o parte faptul ca abia in urma cu putin timp s-au incheiat controalele dispuse de fostul ministru Eugen Nicolaescu si ca rezultatele au fost primite de actualul ministru, Nicolae Banicioiu, cea mai interesanta concluzie de ieri, in urma controalelor din cele trei spitale din Capitala, este ca a descoperit si Banicioiu ca „exista criza de personal in spitale”, dupa ce in ultima luna au fost anulate aproape toate angajarile din sistem! Iar asta s-a intamplat pentru ca Guvernul nu a catadicsit sa modifice cateva articole declarate neconstitutionale, dintr-un act normativ care ar fi reglementat situatia, dar nici ministrul Sanatatii nu a aprobat sustinerea concursurilor care erau deja organizate, in marea majoritate a spitalelor din tara. Mai mult, este de notorietate faptul ca in repetate randuri Colegiul Medicilor din RomaniaSANITAS (care chiar ameninta cu noi proteste) si Sindicatul Medicilor au reclamat criza fara precedent de personal medical din spitale!!!

Organizatiile de pacienti considera insa aceste controale binevenite, cu conditia ca ele sa fie transparente. „Trebuie facute astfel de controale, dar nu atunci cand apare un astfel de caz (ca cel de la Spitalul de Arsi –n.r.), ci ele ar trebui sa existe periodic. Noi platim asigurari de sanatate, dar nu stim ce se intampla cu acei bani si spre ce sunt ei redirectionati”, a declarat Rozalina Lapadaru, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA).

 

 Comentarii (2)

  1. Gabi Scintee spune:

    Oare s-o face curatenie cu adevarat?

  2. Buzoianul spune:

    Ca un ministru sa afirme surprins ca e lipsa de personal in spitale nu este decat o dovada de stupizenie crasa sau politicianism dambovitean tipic.
    Te intrebi daca acesti ministri vin de pe alta planeta sau au studiat medicina in Romanaia?! De ani buni se trag semnale ca personalul e tot mai putin iar ei, care au pretentia de manageri, cand vin si ocupa acel post de ministru, parca nici stirile de la televizor nu le urmaresc.
    Oare ce cauta un asemenea om sa ocupe un post in Guvern, cand el nici nu cunoaste nici pe ce lume este? Incerc sa evit diferite apelative care li s-ar potrivi perfect, doar pentru ca am respect pentru acest site de stiri.

Adaugati un comentariu


 

*