Criza de la Institutul Oncologic Bucuresti, generata de managementul defectous

16 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Este concluzia trasa de echipa de control trimisa de ministrul Sanatatii, urmarea fireasca fiind schimbarea managerului interimar.

 

chimioterapieA luat sfarsit ancheta desfasurata la Institutul Oncologic Bucuresti, demarata de Ministerul Sanatatii dupa ce unitatea medicala a ramas fara medicamente si echipemente sanitare, iar medicii au fost nevoiti sa plateasca din buzunar pentru a asigura tratamentul citostatic al bolnavilor de cancer. Ancheta, coordonata de secretarul de stat Adrian Pana, s-a desfasurat pe tot parcursul saptamanii trecute, iar in aceasta dupa-amiaza au fost prezentate rezultatele controlului si masurile luate pentru sanctionarea celor raspunzatori si pentru rezolvarea situatiei.

Concluzia a fost ca intreaga situatie s-a datorat managementului defectuos, mai exact, a lipsei de planificare si organizare, precum si gestionarii iresponsabile a bugetului instittului. La acestea se adauga lipsa de coordonare si comunicare intre sefii de sectii, comisia medicamentului, serviciile de achizitii si financiar, in asa fel incat sa se asigure medicamentele si materialele sanitare, precum şi bugetul aferent procurarii acestora. Conform raportului detaliat prezentat de secretarul de stat Adrian Pana, din verificarea farmaciei si magaziilor de materiale sanitare s-a constatat ca in unele cazuri existau stocuri de medicamente si materiale sanitare care nu erau necesare pentru utilizare imediata, ci pentru urmatoarele 3 -6 luni, in timp ce antibioticele si materialele sanitare de urgenta lipseau. Altfel spus, bugetul institutului a fost cheltuit pe medicamente si materiale sanitare care nu necesitau stocuri urgente, fara sa se asigure insa cele necesare in mod curent. De asemenea, nu a fost asigurata o continuitate in aprovizionarea farmaciei cu medicamentele simptomatice analgezice, anticoagulante si antibiotice si s-a constatat existenta unei deficiente la programul informatic Hipocrate, astfel incat nu erau indicate datele reale privind stocurile de medicamente existente in farmacie.

 

Dr. Adrian Pana , secretar de stat in MS

Dr. Adrian Pana , secretar de stat in MS

In al doilea rand, controlul a semnalat o serie de nereguli in ceea ce priveste serviciile oferite pacientilor si utilizarea aparatelor din dotare.Astfel, pentru radioterapie, 2 acceleratoare noi primite la Institut din fondurile Ministerului Sanataţii in anii 2009 si respectiv 2011 au ramas nefolosite timp de mai multi ani, timp in care pacientii nu au putut beneficia de ele si au fost dirijati catre firme private care aveau aparate similare. Acestea au fost puse in functiune abia in 2013, cand erau deja iesite din garantie. Informatiile potrivit carora pacientii erau directionati catre un furnizor privat de servicii cu care colabora si fostul manager al spitalului vor fi transmise Politiei si Parchetului, pentru a verifica veridicitatea lor. S-a mai constatat ca aparatul de telecobaltoterapie Theratron a fost foloist in mod necorespunzator, iar sursa de cobalt nu a mai fost schimbata din anul in care a fost instalat.

Nereguli s-au constatat si in modul in care erau programati pacientii, pana la data controlului, programarea lor pentru tratarea pe aparatele din cadrul laboratorului de iradiere cu energii inalte nefiind facuta in mod centralizat, prin introducerea in baza de date Hipocrate. Din verificarea registrelor de evidenta a pacientilor tratati pe acceleratorul Primus s-a constatat ca nu sunt consemnate in toate cazurile perioadele in care aparatul a fost supus reviziei. Desi in rapoartele de service aparatul era consemnat ca functional, in unele cazuri, consemnarea pacientilor in registrul de evidenta s-a facut dupa o perioada de 2-3 zile. Exista suspiciuni si cu privire la faptul ca pacientii, in acea perioada, puteau fi directionati catre firme private pentru continuarea tratamentului.

 

Ana Maria Nitulescu, manager IOB

Ana Maria Nitulescu, ex-manager IOB

Avand in vedere toate aceste nereguli, unitatea medicala a fost sanctionata cu amenzi in valoare totala de 33.000 de lei pentru  nerespectarea termenelor de remediere a neconformitatilor asumate in planul de conformare, aprobat de catre autoritatea teritoriala de sanatate publica, nerespectarea modului de colectare si depozitare a deseurilor provenite din activitatile medicale si pentru neasigurarea aprovizionarii permanente si suficiente cu materiale necesare efectuarii curateniei si operatiunilor de dezinfectie. De asemenea, avand in vedere activitatea defectuoasa din punct de vedere managerial, nu s-a mai prelungit contractul managerului interimar Ana Maria Nitulescu si a fost numit un alt manager interimar, pana la organizarea concursului. Totodata s-a propus revizuirea componentei actualului Consiliu de Administratie in perioada urmatoare si care, in termen de 30 de zile, va trebui sa propuna un plan de masuri pe anul 2014 pentru imbunatatirea activitatii Institutului.


Adaugati un comentariu


 

*