Incep sa cada capetele managerilor spitalelor cu datorii

11 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Ministerul sanatatii anunta ca cinci directori au inregistrat arierate trei luni consecutiv, astfel ca au fost demisi, si-au dat demisia sau se afla in procedura de evaluare. La Buzau, desi sunt arierate, s-au recuperat doua treimi dintre datorii, asa ca nu exista riscul unor schimbari.

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu

Incep sa cada capetele managerilor de spital care au acumulat datorii mai mari de 90 de zile. Ministrul Sanatatii a semnat ordinul de demitere a managerului Spitalului de Urgenta „Sf. Pantelimon” Focsani, ca urmare a inregistrarii de datorii catre furnizorii de bunuri si servicii timp de trei luni consecutiv, se arata intr-un comunicat remis de Ministerul Sanatatii (MS).

In urma analizelor si evaluarilor trimestriale ale managerilor unitatilor sanitare cu paturi din subordinea MS, precizam faptul ca cinci dintre acestia au inregistrat arierate, timp de 3 luni consecutiv: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, Spitalul CFR Constanta, Spitalul Clinic CF Iasi, Spitalul de Urgenta Sf. Pantelimon Focsani si Spitalul Comunal Vidra.

Ca urmare a acestor analize,  „managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj si-a depus demisia din luna august 2013, spitalul fiind condus de un manager interimar pana in luna octombrie 2013. De asemenea, managerul Spitalului Comunal Vidra si-a depus demisia, iar, in prezent se afla in procedura de reevaluare managerii de la Spitalul CFR Constanta si Spitalul Clinic CF Iasi ale caror arierate au fost reesalonate, conform deciziilor emise de directiile generale ale finantelor publice judetene”, se mai arata in comunicatul amintit.

 

Dr. Marius Anastasiu, managerul SJU

Dr. Marius Anastasiu, managerul SJU

La Buzau, cel putin deocamdata, nu exista riscul unor schimbari din functie, spune managerul Spitalului Judetean de Urgenta, dr. Marius Anastasiu, desi potrivit Fiscului, bugetul judetului, prin Spitalul Judetean de Urgenta, avea la sfarsitul lunii trecute, datorii de 4,6 milioane lei, mai vechi de 90 de zile. Toate sunt insa angajamente legale.

Nu se pune problema unor schimbari la Buzau, pentru ca se iau in consideratie si datoriile in ansamblu, iar la Buzau s-au facut recuperari cum nu s-au inregistrat niciodata. La ora actuala, din 130 de miliarde de lei (vechi – n.r.) cat au fost arieratele, noi am reusit sa recuperam doua treimi si am ajuns la 46 de miliarde. Ne straduim sa ajungem cu platile la zi, am fost ajutati si de Consiliul Judetean, dar asta nu se poate face peste noapte, pentru ca pe masura ce achitam, ies din plata alte facturi, care se constituie in arierate. Speram ca in cel mai scut timp sa ajungem la o situatie rezonabila din punct de vedere financiar”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana, dr. Marius Anastasiu, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

 

Condecerea SJU Buzau

Condecerea SJU Buzau

Pozitia dr. Anastasiu este intarita si de presedintele Consiliului de Administratie al spitalului, jr. Laurentiu Gavrila, secretarul general al Judetului, care spune ca „la ora actuala, Spitalul Judetean are datorii totale de 9,6 milioane de lei, din care arierate 4,6 milioane de lei. Trebuie avut in vedere, insa, la la preluarea mandatului de catre actuala conducere, unitatea medicala avea arierate de peste 30 de milioane de lei. O parte au fost achitate cu banii alocati de Ministerul Sanatatii, p alta parte din suma a fost alocata de Consiliul Judetean Buzau, iar o alta parte a fost recuperata printr-o gestionare stricta a cheltuielilor de catre actuala conducere a spitalului. In aceste conditii, nu se pune problema unor demisii sau demiteri”, a adaugat Laurentiu Gavrila.

Reprezentantul Consiliului Judetean in conducerea Spitalului Judetean de Urgenta apreciaza ca daca se continua eforturile de redresare financiara asa cum s-a intamplat in ultimul an si jumatate, incepand de anul viitor, cea mai mare unitate sanitara cu paturi din judet va fi la zi cu platile catre furnizori, iar bolnavii vor simti, la ransul lor, o imbunatatire a calitatii serviciilor medicale.

 

Consiliu Bigiu+gavrilaTrebuie remarcat insa faptul ca spitalele in care Ministerul Sanatatii a „operat” demiteri sunt unitati medicale cu paturi care nu au fost preluate de catre administratiile publice locale sau judetene, astfel ca acestea nu au un cuvant de spus.

In schimb, la Buzau, Consiliul Judetean este cel care are in subordine Spitalul Judetean de Urgenta, din punct de vedere administrativ, astfel ca orice schimbare in managementul unitatii medicale trebuie acceptata de forul deliberativ al judetului.

Potrivit Legii nr. 194/ 2013 pentru modificarea si completarea Legii 95/ 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, contractul de management si, respectiv, contractul de administrare inceteaza „in cazul existentei a trei luni consecutive de plati restante, a caror vechime este mai mare decat termenul scadent de plata, respectiv a arieratelor, conform prevederilor legale sau contractuale”, se mai mentioneaza in comunicatul de presa al MS.

 


Adaugati un comentariu


 

*