Ministerul rezolva problemele din spitale, in functie de cum se plang medicii in presa

12 decembrie 2013 | 1 comentariu |

Dupa ce seful sectiei de Obstetrica-Ginecologie de la maternitatea Bucur a vorbit intr-o conferinta de presa despre lipsa aparaturii din spital, Ministerul Sanatatii a reactionat prompt, cu promisiunea ca situatia se rezolva. Dupa acelasi model s-a actionat si in cazul spitalului din Ploiesti.

 

Eugen Nicolaescu , ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu , ministrul Sanatatii

Se pare ca mininstrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, afla abia acum despre neajunsurile si problemele din sistemul sanitar, reactionand si luand masuri abia dupa ce aceste probleme sunt aduse la cunostiinta opiniei publice de medici din sistem. , Ajunsi la limita rabdarii, acestia ajung sa se planga in presa despre conditiile in care lucreaza, dupa ce responsabilii le-au comunicat in dese randuri ca nu sunt bani. Desi medicii si restul personalului medical au tras de multe ori semnale de alrma in privinta lipsurilor si conditiilor precare din spitale, reactii prompte din partea responsabililor din Sanatate nu s-au inregistrat decat dupa ce aceste aspecte au ajuns in presa.

Asa se face ca, dupa ce, initial se parea ca respectivele probleme nu pot avea o rezolvare, ministerul Sanatatii a gasit imediat solutii, dupa ce medicii si-au luat inima in dinti si le-au facut publice, in presa. Cel mai recent caz este cel al maternitatii Bucur care va beneficia anul viitor de finantare pentru dotari, dupa ce un medic de aici a vorbit intr-o conferinta de presa despre lipsa aparaturii.

 

Dr. Dan Oprea

Dr. Dan Oprea

Precedentul fusese deja creat de catre medicul chirurg Dan Oprea, care a vorbit intr-o scrisoare deschisa despre situatia dezastruasa din Spitalul Judetean Ploiesti, unitatea in care isi desfasoara activitatea. Desi numerosi pacienti se plansesera de conditiile de aici, iar personalul medical facuse nenumarate sesizari in legatura cu lipsa medicamentelor, echipamentelor sanitare si a aparaturii, din partea responsabililor din Ministerul Sanatatii nu venise nicio reactie, parand ca doleantele medicilor nu au niciun ecou. Lucrurile s-au schimbat insa radical, in momentul in care medicul Dan Oprea a adresat o scrisoare deschisa unei publicatii locale, iar textul documentului a fost preluat si de intreaga mass-media. Imediat ce subiectul a fost abordat pe larg in presa scrisa si la emisiunile de stiri, ministrul Nicolaescu a dispus o ancheta urgenta la unitatea sanitara, in urma careia au fost constatate mare parte din neregulile semnalate de chirurgul prahovean. Au fost apoi facute recomandari catre Consiliul Judetean, autoritatea in administrarea careia se afla spitalul, iar in prezent sunt in curs de aplicare masurile pentru rezolvarea problemelor constatate.

 

nicolae plesLa scurt timp dupa incheierea anchetei de la Ploiesti, medicul Nicolae Ples, seful sectiei de Obstetrica-Ginecologie de la maternitatea Bucur a vorbit la randul sau despre neajunsurile din spitalul in care lucreaza. „Suntem o maternitate de nivel III, iar lipsurile pe care le avem sunt mari, de la aparatura si materiale la medicamente. Suntem solicitati sa primim copii prematuri, dar ii refuzam din cauza lipsei de aparatura. Avem doua sali de operatie, insa una e nefunctionala, iar uneori plimbam echipamentele dintr-o sala in alta”, a declarat acesta in cadrul unei conferite de presa. Conform spuselor sale, unitatea nu dispune de un ecograf performant, desi o unitate asa cum este maternitatea Bucur, ar trebui sa fie dotata cel putin cu un ecograf 3D. In cazul de fata, nu doar ca un astfel de aparat lipseste, dar si singurul ecograf existent provine dintr-o sponsorizare pe care niste prieteni ai medicului au facut-o in urma cu 6-7 ani. De asemenea, seful sectiei de Obstetrica-Ginecologie a mai facut cunoscut faptul ca nici aparatele de anestezie nu sunt proprietatea spitalului, ci sunt inchiriate. Acestor neajunsuri li se adauga si lipsa medicamentelor, pacientele fiind nevoite uneori, la fel ca si in alte spitale, sa isi aduca de acasa medicamentele necesare tratamentului.

Declaratiile, facute cu ocazia donarii unui incubator catre sectia de Neonatologie, din partea unei fundatii umanitare, au fost preluate de toata presa, si din nou ministrul Nicolaescu a avut o reactie prompta, dand asigurari ca va rezolva situatia.

 

Bebelus nou nascutIntr-un comunicat de presa postat pe site-ul ministerului se arata ca,  solicitarea medicilor de la maternitatea Bucur este una indreptatita, dupa ce la unitatea medicala nu s-au mai facut investitii in aparatura de cinci ani. Din aceasta cauza, noului manager al Spitalului de Urgenta „Sf Ioan”, de care apartine maternitatea Bucur, i s-a solicitat sa propuna un plan de investitii, care sa corecteze marile probleme cu care se confrunta in prezent unitatea sanitara, urmand ca la repartizarea bugetului pe anul 2014, Ministerul Sanatatii sa aiba in vedere solicitarile Maternitatii Bucur.

In situatii similare se afla insa majoritatea spitalelor din tara si, in aceste conditii, de pare ca medicilor nu le-a mai ramas nimic de facut decat sa se planga in presa de problemele cu care se confrunta , in speranta ca astfel doleantele lor vor ajunge mai usor la urechile celor din minister, iar acestia vor fi mult mai operativi in rezolvarea lor.

PUBLICITATE


Comentarii (1)

 1. Medicul de garda spune:

  Oare controalele dispuse de MS prin DSP-uri cum vor arata…
  În lipsa unor plangeri în presa probabil ca rezultatul controalelor din teritoriu, facute prin intermediul DSP-urilor, vor fi ”linistitoare” si chiar laudative.
  Si acest fapt cu atat mai mult cu cât aceste controale au drept scop principal doar verificarea stocurilor pe perioada pana in 15 ianuarie.
  Deci se doreste un lucru facut de mantuiala.
  Avand in vedere lipsurile de aparatura si materiale constatate la cele doua spitale si stiind ca situatia peste tot este dezastruoasa nu s-ar fi putut dispune si o identificare cel putin a lipsurilor majore?
  Oricum sa nu credeti ca ministerul nu stia de lipsurile din spitale: anual fiecare spital este obligat sa prezinte un necesar de aparatura performanta.
  Pentru ai arata ministrului ca stia de aceste lipsuri, mass media poate solicita la spitale sau la DSP-uri sa i se prezinte cererile din anii anteriori adresate ministerului.

Adaugati un comentariu


 

*