Noua strategie de evaluare si finantare a spitalelor, pe agenda ministrului Nicolaescu

8 ianuarie 2013 | 2 comentarii |

Ministrul Sanatatii sustine ca spitalele de urgenta ar trebui sa ramana la Ministerul Sanatatii, spitalele de psihiatrie trebuie reevaluate, sectiile de terapie intensiva vor avea un program de finantare de la buget, iar finantarea spitalelor trebuie facuta in functie de clasificare si nu doar pe caz ponderat.

 

Incepand cu anul 2013, spitalele vor fi platite in functie de clasificare, iar spitalele de urgenta ar trebui sa ramana la Ministerul Sanatatii, sustine Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Tot din acest an va fi introdus un nou program finantat din bugetul de stat pentru sectiile de anestezie si terapie intensiva, pentru toate cele 53 de spitale strategice, iar in spitalele de psihiatrie trebuie „facuta ordine” si luata o decizie pertinenta si corecta privind modul de finantare.

Actualul ministru al Sanatatii mai spune ca sunt mai multe lucruri care trebuie facute in urmatoarele sase luni, astfel incat la sfarsitul semestrului I sa fie luata o decizie si sa poata fi pregatit bugetul pe 2014.

De asemenea, el critica decizia de inchidere a spitalelor, care „a fost una strict politica”, si sustine ca in ceea ce priveste neregulile pe care le-a gasit la revenirea in Ministerul Sanatatii, institutie pe care a condus-o intre anii 2005-2008, l-a „durut capul de cate nereguli sunt, cata debandada este”.

 

Reevaluarea modului de finantare este considerata de actualul ministru absolut necesara. Apreciind ca actuala finantare a spitalelor nu se face in concordanta cu gradul de complexitate a cazurilor si, respectiv, clasificarea spitalelor, Nicolaescu spune ca „vom avea tarif pe caz ponderat modificat in functie de clasificarea spitalului. Astazi sunt tarife pe caz ponderat la spitale de gradul I, mai mici decat la spitale de gradul IV. De aceea si spun ca nu va mai fi niciun spital de gradul I cu tarif pe caz ponderat mai mic decat spitalele cu o mai slaba  clasificare”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Totodata, ministrul Sanatatii si-a manifestat dezacordul fata de modul in care s-au desfiintat unele dintre spitale, considerand ca 75 la suta dintre unitatile sanitare cu paturi au fost inchise fara discernamant, fara nicio logica, fara nicio legatura cu sanatatea, cu oamenii, ci din ratiuni politice si pentru a bifa in relatia cu FMI reducerea finantarii si a numarului de paturi din aceste unitati.

Nicolaescu apreciaza ca este necesara o restructurare a sistemului spitalicesc, dar pe baza unor analize si evaluari foarte complexe.

Potrivit datelor centralizate la MS, din totalul celor 67 de spitale inchise pentru reorganizare la 1 aprilie 2011, au fost transformate si functioneaza cu statutul de camin pentru ingrijirea baranilor 21 dintre ele, iar alte zece unitati sanitare au fost redeschise ca spitale, iar sapte au fost reorganizate si functioneaza cu statut de centre multifunctionale.

 

Medicina de Urgenta este responsabilitatea Guvernului, considera ministrul Nicolaescu, de aceea spune ca toate spitalele de urgenta ar trebui sa fie la MS, intrucat ele tin de interesul strategic sanitar al Romaniei, medicina de urgenta fiind atributul exclusiv al statului, in timp ce spitalele municipale trebuie sa fie in administrarea autoritatilor locale.

Cred ca au fost descentralizate spitalele care nu trebuiau sa fie descentralizate si n-au fost descentralizate spitale care ar fi trebuit sa fie descentralizate. Au fost transferate la comunitatile locale spitale judetene de urgenta, cand ele, din principiu, ar fi trebuit sa ramana in finantarea Ministerului Sanatatii, asa cum stiti ca se finanteaza din sistemul de stat UPU si, mai nou, din anul 2013, ATI. Din punctul meu de vedere, e o mare prostie, facuta probabil dupa interesele unora si ale altora, dar nicidecum in concordanta cu interesul strategic sanitar al Romaniei. Stim ca medicina de urgenta performanta se face prin spitalele regionale si judetene de urgenta. Acelea trebuie sa fie la Ministerul Sanatatii”, a declarat Eugen Nicolaescu, mentionand ca ca va face un memorandum la Guvern pe aceasta tema si va  discuta cu ministrul Administratiei si Dezvoltarii Regionale, pentru ca impreuna sa stabileasca un cadru principial cu care „sa operam in Romania, ca sa nu mai faca fiecare ce vrea”.

 

Managementul profesionist si spitalele de psihiatrie sunt, de asemenea, in vizorul lui Nicolaescu. Ministrul spune ca militeaza pentru un management profesionist si pentru ca autoritatile locale „sa fie lasate sa-si faca treaba. Eu sunt suparat pentru ca nu se respecta managementul profesionist la spitale si ca, dupa ce am plecat, imediat au venit ordonante de urgenta care au adus din nou politrucii in fruntea spitalelor, din pacate. Dar trebuie sa-si asume responsabilitatea impreuna cu comunitatile locale”, a adaugat Nicolaescu.

In ceea ce priveste spitalele de psihiatrie, ministrul considera ca aici exista mai multe probleme care trebuie rezolvate, iar pentru asta este necesara o analiza si o decizie rationala.

O mare problema avem la spitalele de psihiatrie. Unele sunt in subordinea ministerului, altele la autoritatile locale. Este o nebunie si noi va trebui sa facem ordine si aici. Unele dintre ele sunt intr-un hal fara de hal, altele au masuri de siguranta speciala, unele deservesc mai multe judete. Este logic sa ramana la comunitatile locale, este logic sa ramana la minister? Eu cred ca si aici trebuie facuta o analiza si luata o decizie rationala”, a precizat Nicolaescu.

Referitor la spitalele care nu vor putea realiza planul de conformare, Nicolaescu a precizat ca va fi analizat fiecare caz in parte si ca tocmai de aceea a prelungit termenul pana la evaluare, cu doua luni.

In 2011, peste 110 spitale au fost trecute intr-o categorie superioara cu plan de conformare, cu conditia ca pana la 1 ianuarie 2012 sa fie rezolvate problemele din acest plan. O noua evaluare a unitatilor sanitare cu paturi, in vederea acreditarii, va fi demarata anul acesta, incepand din martie.

Nicolaescu a mentionat ca sunt mai multe lucruri care trebuie facute in urmatoarele sase luni, astfel incat la sfarsitul semestrului I sa fie luata o decizie si sa poata fi pregatit bugetul pe 2014.Comentarii (2)

  1. Ionescu doina spune:

    Dar spitalele cfr,cum e cel din buzau oare unde ramane?ce se va intampla

Adaugati un comentariu


 

*