Sute de buzoieni si-au luat ramas bun de la IPS Epifanie

8 ianuarie 2013 | 2 comentarii |

Sicriul cu trupul neindufletit a fost depus astazi, in Catedrala Arhiepiscopala din Buzau. In toate asezamintele monahale din Buzau si Vrancea, dupa trecerea la cele sfinte a Arhiepiscolului Epifanie Norocel, timp de 40 de zile este doliu si se oficiaza slujbe de pomenire.

 

Trupul neinsufletit al IPS Epifanie Norocel, fostul Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, a fost depus in Catedrala Arhiepiscopala „Inaltarea Domnului” din centrul municipiului Buzau, ctitorita de defunct si in care acesta va fi inmormantat.

Sicriul a fost adus azi-noapte, in jurul orei 1:00, de la spitalul din  Panciu, si depus in vechea Catedrala Voievodala „Adormirea  Maicii Domnului”, unde in aceasta dimineata, IPS Casian Craciun, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, si PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepicopiei Bucurestilor, au oficiat o slujba speciala pentru sufletul IPS Epifanie, la care au participat doar preotii din Buzau si Vrancea, pe care i-a pastorit vreme de 30 de ani.

Ulterior, sicriul a fost purtat pe umeri de consilierii personali ai IPS Epifanie si depus in Catedrala Arhiepiscopala, unde cei care doresc sa-si ia ramas bun o pot face pana joi, 10 ianuarie.

Inaltpreasfintitul Epifanie a fost un mare liturghisitor, iubitor de cultura, mare ctitor de lacasuri sfinte la curbura Carpatilor, un ierarh misionar, dar mai presus de toate liturghisitor si darz. A fost un ierarh exigent, in sensul foarte frumos al cuvantului, un om al ordinii si al disciplinei care face mult bine clerului si credinciosilor, nu numai din eparhia lui, ci si din Biserica Ortodoxa Romana. A fost un ierarh al neamului, un patriot. Toate aceste lucrari deosebite le-a urmat cu multa jertfelnicie, timp de 30 de ani, la Buzau. Inaltpreasfintitul Epifanie ramane fara indoiala unul din ierarhii mari din lungul sir de vladici, pe parcursul celor cinci secole intrand in primii cei mai importanti ierarhi ai Buzaului si Bisericii Ortodoxe Romane”, a declarat IPS Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos.

Astazi, sute de credinciosi au venit la Catedrala Arhiepiescopala, sa spuna o rugaciune la capataiul celui care a fost Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe la Buzau, timp de 30 de ani. Joi, inainte ca IPS Epifanie Norocel sa fie inmormantat, va avea loc ceremonialul religios care va incepe la ora 9:00, iar slujba de inmomantare va fi oficiata de insusi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, care pana la alegerea unui nou arhiepiscop al Buzaului si Vrancei, a preluat prerogativele IPS Epifanie.

Timp de 40 de zile, in toate lacasurile de cult din Buzau si Vrancea vor fi  oficiate slujbe de pomenire a fostului Arhiepiscop Norocel Epifanie, iar pana la inmormantare, clopotele vor bate funebru, de trei ori pe zi, la orele 8:00, 12:00 si 16:00. Patriarhia Romana a transmis astazi un comunicat prin care adreseaza un apel „catre ierarhii, preotii si credinciosii ortodocsi romani de a respecta perioada de doliu de 40 de zile in urma trecerii la cele vesnice a vrednicului de pomenire Parinte Arhiepiscop Epifanie al Buzaului si Vrancei. In aceasta perioada de doliu indemnam la rugaciune pentru odihna sufletului Parintelui Arhiepiscop Epifanie si la cinstirea memoriei sale. Pentru a pastra unitatea si pacea Bisericii, recomandam tuturor ierarhilor si clericilor sa se abtina de la declaratii publice privind alegerea noului Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei”.

Joi, 10 ianuarie, in jurul orei 13:00, trupul neinsufletit isi va gasi odihna vesnica in cripta pregatita in Catedrala Arhiepiscopala din Municipiul Buzau.

Reamintim ca IPS Epifanie a murit luni seara, in drum spre Manastirea Brazi din Panciu, in urma unei embolii pulmonare.

La jumatatea lunii decembrie 2012, implise 80 de ani de viata si 37 de ani de la intronizare, din care 30 de ani a slujit in cadrul Episcopiei Buzaului si Vrancei, ridicata la rang de Arhiepiscopie in 2009.Comentarii (2)

 1. Institutia Prefectului spune:

  Deplangem astazi disparitia dintre noi a celui care a fost Inalt Prea Sfintitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, personalitate emblematica a vietii sociale, culturale si bisericesti. Cinstea, corectitudinea, bunatatea si vorbele sale incarcate de spiritualitate si caldura ne vor fi mereu calauza in viata si in activitatea noastra.
  Sincere condoleante.
  Prefect,
  Gabriel Balta

 2. Presedintele CJ, Cristi Bigiu spune:

  Cu mare tristete in suflet am aflat despre disparitia Inalt Preasfintitului Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei.
  Dumnezeu sa-l odihneacsa!
  Presedintele Consiliului Judetean Buzau,
  Marian Cristinel Bigiu

Adaugati un comentariu


 

*