Sute de preoti si mii de credinciosi si-au luat astazi adio de la Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, Epifanie Norocel

10 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Preafericitul Daniel, alaturi de inalti prelati veniti din toata tara, oficiaza slujba de prohodire a IPS Epifanie. Aproape 2.000 de credinciosi infrunta gerul, in afara Catedralei Arhiepiscopale, din cauza caruia unui barbat i s-a facut rau si a fost transportat cu ambulanta la Spitalul Judetean.

 

Peste 2.000 de credinciosi, sute de preoti din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, inalti prelati din intraga tara in frunte cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, oficialitati locale din Buzau si Vrancea se afla, la aceasta ora, la Catedrala Arhiepiscopala din Buzau, pentru a-si lua adio de la IPS Epifanie Norocel, trecut la cele vesnice luni seara, in urma unei embolii pulmonare.

Slujba de prohodire a inceput in aceasta dimineata la ora 9:00 si s-a incheiat in jurul orei 12:30, fiind oficiata de Patriarhul Daniel, impreuna cu inalti prelati ai Bisericii Ortoxe Romane si fosti consilieri ai IPS Epifanie. In Catedrala au avut loc numai preotii si oficialitatile, credinciosii obisnuiti urmarind slujba afara, unde a fost instalat un ecran imens pe care s-a proiectat intrga slujba.

La tristul eveniment au fost prezenti primarul Buzaului, Constantin Boscodeala, impreuna cu viceprimarii fanica Barla si sebastian radu, prefectul Gabriel Balta, presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, impreuna cu vicepresedintele Cristinel Romanescu, deputatul Marcel Ciolacu si alte personalitati ale Buzaului, intre care presedintele Tribunalului, Constantin Florescu, prim-procurorul Parchetului Judetean, Valerica Vasii, seful Politiei, Laurentiu Pantazi. Asista, de asemenea, la funeraliile IPS Epifanie, oficialitati din Vrancea, intre care prefectul Gabriel Popescu, primarul Decebal Bacinschi, presedintele CJ Marian Oprisan, liberalul Nini Sapunaru. Finantatorul echipei de fotbal „Steua”, Gigi Becali s-a aflat si el printre cei care au adus un ultim omagiu fostului Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei, iar presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis o coroana.

Peste 250 de politisti, jandarmi, pompieri au asigurat ordinea si linistea la tristul eveniment. Circulatia a fost oprita in zona Catedralei Arhiepiscopale. Dua echipaje ale Serviciului Judetean de Ambulanta si un echipaj SMURD s-au aflat tot timpul in zona, pentru a interveni si a acorda asistenta medicala, la nevoie. In jurul orei 10:00, unui barbat i s-a facut rau din cauza gerului si a fost transportat de urgenta la Spitalul Judetean.

Ca sa nu se creeze busculade, inaltii prelati au decis sa nu se ofere pachete cu mancare de pomana, si nici ceaiuri sau alte bauturi calde in timpul slujbei, chiar daca temperatura a fost de minus 3-5 grade Celsius.

Dupa slujba de prohodire au urmat cuvantarile inaltelor fete bisericesti care au vorbit despre viata si realizarile IPS Epifanie. Preafericitul Daniel si-a inceput discursul prin a ruga pe toti cei care l-au cunoscut si pretuit pe IPS Epifanie „sa nu planga, pentru ca IPS Epifanie nu a murit, ci doarme intru Domnul, de unde va veghea in continuare asupra celor pe care i-a pastorit timp de peste 30 de ani”.

Fostii consilieri ai IPS Epifanie si-au exprimat convingerea ca vor pastra „legatura cu Inalt Preasfintitul, fara a fi nevoie de audienta sau programare”, pentru ca spiritul acestuia va ramane alaturi de ei si le va veni in ajutor, la nevoie.

Toti Inalt-statatorii Bisericii si oficialitatile prezente in Catedrala si-au luat „ramas bun” de la IPS Epifanie, dupa care sicriul va fi purtat pe umeri, preoti si diaconi, in jurul lacasului de cult in care fostul Arhiepiscop, care l-a ctitorit, isi va dormi somnul vesnic.

Trupul neinsufletit al IPS Epifanie va fi depus in cripta aflata in incinta Catedralei Arhiepiscopale, construita in timpul vietii sale.

Timp de 40 de zile, in Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei va fi doliu, iar in toate lacasurile de cult din Buzau si Vrancea vor fi  oficiate slujbe de pomenire a fostului Arhiepiscop Norocel Epifanie.


Categorii: Comunitate, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*