Crestinii catolici si protestanti sarbatoresc Invierea Lui Hristos. Paste Fericit!

30 martie 2013 | 1 comentariu |

Credinciosii catolici si protestanti sarbatoresc in aceasta duminica Pastele, cu cinci saptamani inaintea ortodocsilor, acesta fiind cel mai mare interval intre sarbatoarea Invierii Domnului la cele doua Biserici crestine.

 

Inviere Vatican 2013 ( TVR )

Pastele, indiferent de data la care este praznuit, reprezinta cea mai mare sarbatoare a crestinilor. Doi ani la rand, in 2010 si 2011, Pastele a fost sarbatorit in aceeasi zi de toti crestinii – ortodocsi, catolici, greco-catolici, evanghelici si reformati, dar si de cei din cultele neoprotestante. Urmatorul an in care Pastele va fi din nou sarbatorit in aceeasi zi, respectiv la 20 aprilie, de ortodocsi si catolici va fi 2014.

Numele sarbatorii vine de la cuvantul „pesah” al vechilor iudei, care inseamna „trecere”. Mai intai, cuvantul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de catre Dumnezeu dintru nefiinta intru fiinta, iar apoi, trecerea poporului israelian, scapat de la moarte prin sangele mielului pascal, din robia egipteana la libertatea deplina.

Daca mielul pascal a prefigurat, inca de atunci, sacrificiul si jertfa de pe cruce a Mantuitorului Iisus Hristos, sarbatoarea de Paste a continuat sa reprezinte, pentru fiecare crestin in parte, o trecere, atat de la moarte la viata cat si de la robia pacatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu, de la rau la bine.

Astazi, Noaptea Sfanta a Invierii aduce binecuvintarea focului in afara bisericii, aprinderea luminarii pascale, preconiul pascal (o cantare speciala adresata lui Hristos, Lumina Lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea Evangheliei Invierii, innoirea fagaduințelor de la Botez si impartasirea credinciosilor. La finalul sfintei Liturghii, exista si obiceiul de a merge in procesiune cu lumanarea pascala, simbolul Invierii lui Hristos, pe strazile orasului.

In duminica Pastelui, in fata a mii de credinciosi, Suveranul Pontif  Francisc va celebra Mesa de Inviere, in Piata Sf. Petru de la Vatican. De la balconul bazilicii, Suveranul Pontif va rosti, in zeci de limbi, traditionalul mesaj de Paste si binecuvantarea „Urbi et orbi”. Lumanarea pascala este pusa langa amvon sau langa altar, unde ramane acolo tot timpul pascal si este aprinsa la celebrarile liturghice importante de pana la duminica Rusaliilor.

Tot in ziua de Pasti, potrivit obiceiului, copiii credinciosilor catolici vor cauta ouale de ciocolata ascunse de parinti cat mai bine. Friptura de miel si cozonacul constituie, ca si la ortodocsi, delicatese ale mesei festive.

Redactia Sanatatea Buzoiana va ureaza Paste Fericit! Hristos a Inviat!


Categorii: Comunitate, Eveniment

Comentarii (1)

  1. TOTI CA UNUL spune:

    RAMANETI MEREU IMPREUNA LA BINE ORI LA RAU CUM ATI FOST IN ACESTE ZILE DE SARBATOARE A SFINTELOR PASTI DACA SUNTETI CRESTINI

Adaugati un comentariu


 

*