Crestinii catolici sarbatoresc Invierea Domnului. Paste Fericit!

27 martie 2016 | 0 comentarii |

Crestinii catolici si reformatii sarbatoresc Pastele in aceasta duminica, cu cinci saptamani inaintea ortodocsilor. Este cel mai mare interval intre Invierea lui Hristos celebrata de cele doua Biserici crestine.

 

vatican_Pate - Papa FranciscPastele, indiferent de data la care este praznuit, reprezinta cea mai mare sarbatoare a crestinilor. In acest an, Biserica Romano-Catolica celebreaza marea sarbatoare a Invierii Domnului Iisus Hristos cu cinci saptamani inaintea Bisericii Ortodoxe. Acesta este cel mai mare interval la care cele doua biserici Crestine sarbatoresc Pastele.

Aproximativ un milion si jumatate de romani, intre care se afla si presedintele Klaus Iohannis, sarbatoresc Invierea Domnului in acest sfarsit de saptamana. Cele mai mari comunitati de crestini catolici si reformati sunt in Transilvania, dar si in nordul Moldovei. O importanta comunitate de catolici de etnie poloneza si germana se gaseste in Bucovina. Luni, elevii si angajatii catolici au zi libera.

Numele sarbatorii vine de la cuvantul „pesah” al vechilor iudei, care inseamna „trecere”. Mai intai, cuvantul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de catre Dumnezeu dintru nefiinta intru fiinta, iar apoi, trecerea poporului israelian, scapat de la moarte prin sangele mielului pascal, din robia egipteana la libertatea deplina.

 

paste-catolicDaca mielul pascal a prefigurat, inca de la inceputul crestinismului, sacrificiul si jertfa de pe cruce a Mantuitorului Iisus Hristos, sarbatoarea de Paste a continuat sa reprezinte, pentru fiecare crestin in parte, o trecere, atat de la moarte la viata cat si de la robia pacatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu, de la rau la bine.

Noaptea Sfanta a Invierii aduce binecuvintarea focului in afara bisericii, aprinderea luminarii pascale, preconiul pascal (o cantare speciala adresata lui Hristos, Lumina Lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea Evangheliei Invierii, innoirea fagaduintelor de la Botez si impartasirea credinciosilor. La finalul sfintei Liturghii, exista si obiceiul de a merge in procesiune cu lumanarea pascala, simbolul Invierii lui Hristos, pe strazile orasului.

In noaptea de Inviere, in fata a mii de credinciosi, Suveranul Pontif  Francisc celebreaza Mesa de Inviere, in Piata Sf. Petru de la Vatican. De la balconul bazilicii, Suveranul Pontif rosteste, in zeci de limbi, traditionalul mesaj de Paste si binecuvantarea „Urbi et orbi“. Lumanarea pascala este pusa langa amvon sau langa altar, unde ramane tot timpul pascal si este aprinsa la celebrarile liturghice importante de pana la duminica Rusaliilor.

 

copii - paste-suceavaTot in ziua de Paste, potrivit obiceiului, copiii credinciosilor catolici vor cauta ouale de ciocolata ascunse de parinti cat mai bine. Friptura de miel si cozonacul constituie, ca si la ortodocsi, delicatese ale mesei festive.

In Romania, peste un milion si jumatate de credinciosi catolici, reformati si evanghelici, au participat la slujba de Inviere si au plecat acasa cu Lumina Sfanta, pe care o vor intretine aprinsa, pe masa, timp de trei zile. Traditii de sute de ani si procesiuni, cu mare incarcatura simbolica, au avut loc in toate tarile cu populatie de credinciosi catolici, inclusiv in România.

Luni, elevii si angajatii catolici romani vor avea zi libera.

 

Tuturor cititorilor nostri romano-catolici sau protestanti, care sarbatoresc Invierea Domnului in aceste binecuvantate zile, le uram un Paste fericit!

 


Categorii: Comunitate, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*