Trecerea la ora de vara poate da peste cap ritmul biologic

30 martie 2013 | 0 comentarii |

In aceasta noapte, romanii isi vor da ceasurile cu o ora inainte, asa ca  ora 03:00 devine ora 04:00. Efectele trecerii la ora de vara asupra sanatatii pot fi, in unele cazuri, destul de neplacute, medicii considerand ca organismul are nevoie de 10-15 zile pentru adaptare.

 

Romania trece in aceasta noapte la ora de vara, asa ca noaptea de sambata spre duminica se scurteaza cu o ora si vom dormi mai putin. Ceasurile se dau inainte cu o ora, asa ca la ora 3:00 va fi ora 4:00.

Majoritatea oamenilor  se adapteaza cu usurinta la aceasta schimbare, dar pentru cei care au anumite probleme de sanatate, efectele schimbarii ritmului biologic ar putea fi mai serioase si se vor resimti chiar de luni.

Particularitatile psiho-fizice ale fiecaruia dintre noi sunt resimtite diferit la trecerea la ora de vara. Adaptarea organismului are loc progresiv, iar pentru persoanele mai asensibile, cu anumite tulburari fizice si mai ales psihice, efectele pot de decompensare, de accentuare a disconfortului. Organismul are nevoie de cel putin o saptamana, iar in unele cazuri chiar de doua, pentru a se adapta complet si a nu mai resimti efectele schimbarii orei. Este la fel ca atunci cand mergem intr-o tara si resimtim diferenta de fus orar”, explica dr. carmen Nistor, medic de familie, care pot fi efectele schimbarii orei asupra organismului uman.

Medicul atrage atentia ca scurtarea duratei somnului cu o ora, precum si trezirea cu ora mai devreme pot induce organismului un stres la care acesta reactioneaza prin cresterea activitatii sistemului nervos simpatic. Pot aparea modificari, precum cele cardiovasculare, manifestate prin variatii ale tensiunii arteriale si tulburari de ritm cardiac, pot aparea si modificari neuropsihice, precum modificari ale calitatii somnului (insomnie, somnolenta), astenie, apatie, anhedonie, agitatie, irascibilitate, anxietate, tulburari de concentrare si memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenta sau bulimie) sau dereglari afective sezoniere si vulnerabilitate la suicid.

Pentru a preveni aceste neplaceri, medicii recomanda o planificare a timpului de odihna adaptata noii ore, pe cat posibil evitarea suprasolicitarii atat fizice cat si nervoase si emotionale, miscare in aer liber si o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume proaspete.

S-a demonstrat insa ca exista si efecte pozitive ale trecerii la ora de vara: se petrec mai putine infractiuni si accidente rutiere, oamenii consuma mai putina energie electrica, iar in tarile cu mai multe ore de lumina naturala creste gradul de fericire al locuitorilor lor.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*