Peste 400.000 de romani, sarbatoriti de ziua Sfantului Stefan – LA MULTI ANI!

27 decembrie 2013 | 0 comentarii |

 Inaltpreasfintitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei savarseste astazi, Sfanta Liturghie,  la Biserica „Sfantul Stefan” din Munuicipiul Buzau. Redactia Sanatatea Buzoiana ureaza tuturor sarbatoritilor „La Multi Ani!”

 

Numele Sfantului Arhidiacon Stefan este purtat de 422.675 de romani, dintre care peste 12.500 sunt buzoieni, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Dintre romanii care poarta numele Sf. Stefan sau unul dintre derivatele sale, 305.460 sunt barbati, iar majoritatea poarta numele Stefan (273.159). Cu numele Istvan au fost botezati 18.656 de barbati, la numele Fanel raspund 8.727 dintre ei, Stefanel se numesc 3.306 de romani, Stefanut este numele a 1.037 dintre ei, iar Fane a altor 581 de romani.

Tot astazi isi serbeaza ziua numelui 117.215 romance, dintre care 84.399 se numesc Stefania, 22.327  au fost botezate Stefana, 9.114 poarta numele Fanica, alte 1.036 – Fanuta si 350 raspund la numele Fana.

Pe 27 decembrie, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Arhidiacon Stefan, iudeu de neam, din semintia lui Avraam (Fapte 7, 2). Sfantul Stefan este sarbatorit si de crestinii romano – catolici, anglicani, reformati, evanghelici si unitarieni pe 26 decembrie, iar de catre cei ortodocsi si greco-catolici pe 27 decembrie, acesta fiind primul sfant comun al celor doua biserici, Catolica si Ortodoxa, dupa Marea Schisma.

 

IPS Ciprian

IPS Ciprian

Cu prilejul acestei mari sarbatori, Inaltpreasfintitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei va sluji in Parohia „Sfantul Arhidiacon Stefan” din Buzau, potrivit programului slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane la Sarbatoarea Sfantului Apostol si Arhidiacon Stefan, anuntat pe portalul oficial al Arhiepiscopiei.

Sfantul Stefan era unul din cei 70 de ucenici ai lui Iisus si este cel dintai care a vazut cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Stefan il urma pretutindeni pe Hristos si a asistat direct la faptele sale. Fiind numit Arhidiacon (in Biserica primara, rolul diaconului era unul mult mai important decat in zilele noastre), Sfantul a intrat in atentia fariseilor, care erau nemultumiti de faptul ca el predica public invataturile lui Iisus. In Sinedriu, Sfantul Stefan a tinut o cuvantare, in care a aratat ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeti si ca iudeii sunt vinovati pentru uciderea Lui. Furiosi, evreii au cerut uciderea Sfantului, cu pietre.

Se spune ca in timp ce Sfantul Stefan era lovit cu pietre, in apropierea sa, Maica Domnului, insotita de Sfantul Ioan, botezatorul lui Hristos, il imbarbatau sa reziste cu demnitate martirajul.

Moastele sale au fost descoperite in anul 415, atunci cand preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o intreita viziune. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria „chiliel”, care in limba ebraica inseamna „cununa”, pentru ca intr-adevar el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei.

 

Biserica Sf. Stefan - Buzau

Biserica Sf. Stefan – Buzau

In traditia crestina se spune ca, in ziua maretului praznic, este bine sa-L rugam pe Bunul Dumnezeu sa ne asculte rugaciunile, iar in caminele noastre sa aducem icoana care-l infatisaza pe mucenicul martir; astfel, Sfantul Stefan ne va ajuta pe toti cei care ne confruntam cu probleme de sanatate sau pe toti crestinii care se judeca de multa vreme cu persoane foarte orgolioase. Pentru sporul casei si pentru sanatatea rudelor cu probleme mari de sanatate, sau care sunt pagubite de persoane de decizie, trebuie sa daruim persoanelor religioase icoana Sfantului Stefan sau o candela noua. Tot acum sa acceptam reconcilierile, o dovada de iubire universala, propovaduita de primul martir al crestinismului, Stefan.

Acum, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare se impart si persoanelor tinere, care poarta numele primului mucenic Stefan.

In unele zone din Muntenia se prepara Painicile lui Stefan. Dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac painici in forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan, se sfintesc la biserica in ziua praznicului, apoi se impart copiilor saraci.

De asemenea, de Sfantul Stefan se prepara si se impart mucenici cu miere si cu nuca, care amintesc de moartea muceniceasca a Apostolului Stefan.

In ziua praznicului, este bine sa evitam deplasarile in zone montane si in locuri izolate, care ne pun viata in primejdie.

 


Adaugati un comentariu


 

*