Proiect demarat de Craciun, pentru consilierea parintilor cu copii bolnavi de epilepsie

26 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Totodata, vor beneficia de consiliere si cadrele didactice din ciclul primar, in vederea prevenirii situatiilor de discriminare si a interventiei in cazul unei crize epileptice.

 

consiliereIn prima jumatate a anului viitor, parintii ai caror copii sufera de epilepsie si peste 100 de cadre didactice din ciclul primar vor beneficia de consiliere si suport psihologic in cadrul unui program special, lansat chiar in ajunul Craciunului de catre Centrul European pentru Drepturile Copilului cu Dizabilitati (CEDCD), in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Asociatia pentru Davet si alte Epilepsii Rare.

Proiectul se numeste Elev in clasa I si se adreseaza tuturor parintilor ai caror copii sufera de epilepsie si cadrelor didactice din 20 de scoli bucurestene, scopul fiind prevenirea situatiilor de discriminare a copiilor care sufera de aceasta boala si deprinderea masurilor de prim ajutor ce trebuie luate in cazul unei crize epileptice.

Pe parcursul celor sase luni in care se va derula proiectul, echipele de specialisti de la CEDCD si de la Asociatia Davet vor sustine 100 de sedinte de consiliere pe linie de drepturi si suport psihologic pentru parintii copiilor care sufera de epilepsie, in cadrul carora acestia din urma vor fi informati despre tot ce trebuie sa stie in legatura cu afectiunea copiilor lor, precum si despre drepturile ce li se cuvin si modul in care trebuie sa actioneze in situatia in care copiii ar fi discriminati din cauza bolii de care sufera.

Concomitent, se vor organiza trei sesiuni de informare in 20 de scoli din Capitala, in cadrul carora peste 100 de invatatori vor fi consiliati in privinta acestei boli si a modului in care trebuie tratati elevii cu epilepsie, astfel incat sa se evite discriminarea acestora. Intruct crizele de epilepsie pot aparea in orice moment, cadrele didactice vor fi consiliate si in legatura cu modalitatile de interventie intr-o astfel de situatie.

 

Maria Madalina TurzaProiectul Elev in clasa I este finantat de Raiffeisen Bank si are ca scop „implementarea unui program pilot de consiliere a parintilor de copii cu dizabilitati/epilepsie pentru facilitarea accesului la invatamantul primar, implementarea unui program de informare a cadrelor didactice din ciclul primar din Bucuresti cu privire la problematica epilepsiei, implementarea unei campanii de sensibilizare a opiniei publice fata de epilepsie in general, de demitizare a acestui tip de dizabilitate”, dupa cum a declarat  Maria Madalina Turza, presedintele CEDCD.

In Romnia traiesc aproximativ 72.000 de copii cu dizabilitati, iar epilepsia afecteaza circa 23.000 de copii si adolescenti. Cifra reala poate fi insa mult mai mare, intruct statistica reflecta exclusiv numarul copiilor inregistrati cu certificat de handicap. Epilepsia este in continuare un diagnostic inconjurat de mituri, iar initiatorii proiectului sustin ca in aceste cazuri cadrele didactice nu stiu cum sa reactioneze la o eventuala criza, iar parintii tipici se tem de felul in care expunerea la o astfel de situatie le-ar afecta copiii.

 


Adaugati un comentariu


 

*