Transplantul, ca o a doua zi de nastere

5 aprilie 2013 | 3 comentarii |

Toate actiunile de succes au la baza si o poveste personala, care iti da putere, inspiratie si determinare.

 

Dr. C. Stefanescu, presedinte Livertrans

Si in cazul pacientilor transplantati este la fel. Puterea este data de Dumnezeu, spune majoritatea. Inspiratia vine din greul drum spre transplant. Iar determinarea – „a doua zi de nastere”-, este un dar primit pe de o parte de la o echipa fantastica de medici, pe de alta, tot de la Dumnezeu, care ii incearca pe cei care pot duce…

Am fost transplantata in noiembrie 2006. Am suferit de o boala grava,  hepatica. Nu avea alt deznodamant fericit decat transplantul. Am fost printre pacientii care sunt iubiti de Dumnezeu si le-a dat a doua zi de nastere. Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat o a doua sansa si ii multumesc domnului profesor Irinel Popescu, pentru ca exista o echipa medicala in Clinica Fundeni, condusa de dansul. De fapt, acum sunt mai multe echipe, si pacientii cronici care se afla pe o lista de asteptare au o sansa la viata”.

Impresionanta marturie ii apartine medicului primar ginecolog buzoian Crina Stefanescu, presedinte al Asociatiei Transplantatilor de ficat LIVERTRANS din Romania.

 

Dr. Crina Stefanescu

De la aceasta declaratie document incepem discutia despre luna aprilie – luna incurajarii transplantului in Romania si a Sanatatii in plan mondial. „Luna aprilie are semnificatii deosebite pentru noi, pacientii transplantati, pentru ca domnul profesor Irinel Popescu a realizat primul transplant hepatic la Institutul Public Fundeni, in Romania. De atunci, zilele transplantatului, in aprilie au loc”, spune cu tarie, dr. Stefanescu.

Ceea ce se intampla in ultimul timp in domeniul transplantului este de foarte bun augur, pentru ca pentru prima data se discuta in mass-media asa de mult si pozitiv, mai spune medicul. „Zicem noi, in ultimii ani, toate demersurile noastre (n.r. Asociatiei Livertrans) au un rezultat. Noi, pacientii transplantati, am decis sa fim mai vizibili”, explica medicul, fost pacient.

 

Impreuna cu dr. Irinel Popescu

Asociatia Transplantatilor de Ficat LIVERTRANS s-a constituit in anul 2005. Numarul de membri creste mereu, in fiecare zi, pentru ca si numarul de transplanturi care se fac anual, creste. In asociatie exista pacienti transplantati, medici, apartinatori sau pur si simplu oameni sanatosi care vor sa sustina aceasta asociatie. „Domnul profesor Irinel Popescu este presedinte de onoare. Asociatia este la nivel national si are sediul chiar in Clinica de la Fundeni”, mentioneaza presedintele Asociatiei.

Potrivit presedintelui- director  general Corneliu Vasilescu, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Buzau, lunar, 58 de persoane care au trecut printr-o operatie de transplant fac parte din Programul national prin care le este finantata, practic, medicatia necesara. Costul unui singur pacient depaseste 14.000 de lei, iar cel mai longeviv este Ion Badea, un pacient transplantat in urma cu noua ani. Buzoianul a primit atunci, un ficat nou.

 

Ei au avut a doua sansa la viata…

Daca ajungem sa vorbim despre persoane care au reusit in batalia cu lista de asteptare pentru transplant, inseamna ca romanul a primit o educatie si si-a insusit-o din ce in ce mai bine: donarea de organe incepe sa aiba loc cu adevarat si in Romania.

La Buzau, nu stiu cate persoane au nevoie de transplant, dar la nivel national, lista de asteptare este incarcata. 300 de pacienti in fiecare an. Trebuie sa vedeti aceasta lista intr-o dinamica deloc fericita, pentru ca majoritatea pacientilor se pierd, pana are loc un transplant. Intr-un an se fac, poate, 60-70 de transplanturi… nu se fac mai multe, pentru ca nu sunt organe”, descrie situatia dr. Stafanescu, presedintele Asociatiei LIVERTRANS.

Ca atare, noi oamenii sanatosi, trebuie in primul rand sa stim sa ne ferim de boli, este mesajul unui medic la randu-i pacient transplantat.


Categorii: Actual, Organizatii

Comentarii (3)

  1. admin spune:

    http://health.groups.yahoo.com/group/livertrans/ – noul grup de discutii prin email Livertrans, lansat chiar azi de Asociatia Transplantatilor de Ficat Livertrans din ROmania

  2. Tarcoman-Ochea Violeta spune:

    “Doamne ajuta la cat mai multi”

  3. Asociatia Transplantatilor din Romania spune:

    Maria Novart – buzoianca cu transplant renal de aproape 18 ani.

Adaugati un comentariu


 

*