Donarea de organe, acceptata de tot mai multi romani

4 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Voluntarii Asociatiei Transplantatilor din Romania au accentuat, la Brasov, importanta posibilitatii oricarei persoane de a-si exprima acordul pentru a deveni donator, cunoascand implicatiile de natura legislativa, etica si medicala.

 

Conferinta Brasov

Conferinta Brasov

Voluntari ATR

Voluntari ATR

Asociatia Transplantatilor din Romania  (ATR) continua Campania „Spune DA! Sustine donarea de organe”, informand romanii despre utilitatea „gestului nobil” al acceptarii donarii de organe, care salveaza vieti. Dupa Constanta si Iasi, cei 14 voluntari ai asociatiei, voluntari ai Crucii Rosii – Filiala Brasov, medici, ONG-uri, pacienti care fac dializa si pacienti cu transplant s-au intalnit la Prefectura Brasov, pentru a discuta despre ce inseamna donarea si transplantul si care sunt implicatiile medicale, sociale si economice ale acestor „gesturi umane”, dar si despre utilitatea acordului informat. Voluntarii ATR au accentuat importanta posibilitatii oricarei persoane de a-si exprima acordul de a deveni donator, odata cu implementarea cardului electronic de sanatate,  cunoscand implicatiile de natura legislativa, etica si medicala.

7 milioane de asigurati vor primi, pana la sfarsitul anului, cardul de sanatate. Atunci, ei pot opta pentru a deveni sau nu donator de organe, daca ajung in moarte cerebrala. Pe acest document, posesorul lui va trebui sa-si exprime optiunea cu DA sau NU pentru donatea de organe. Cei care vor sa salveze vieti, cei care vor sa continue sa traiasca prin ceilalti, pot merge la notar si isi pot da consimtamantul pentru a deveni donatori”, a fost principalul mesaj transmits cu aceasta ocazie prin vocea lui Gheorghe Tache, presedinte al Asociatiei, beneficiar la randul sau de transplant de rinichi. Potrivit acestuia, lista de asteptare a persoanelor care au nevoie de transplant creste de la an la an.

 

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Prefectul Mihai Mohaci

Prefectul Mihai Mohaci

Acordul informat si schimbarea mentalitatii sunt, in acceptiunea reprezentantilor ATR, dar si a celorlalti participanti la evenimentul de la Brasov, esentiale pentru donarea de organe si salvarea de vieti. Ne dorim sa contribuim la dezvoltarea si diversificarea activitatii de transplant din Romania si facem eforturi in vederea modificarii ori a elaborarii de norme legislative in acest domeniu medical de virf, dar si sa convingem populatia de utilitatea si necesitatea acceptarii informate a donarii de organe, care inseamna salvarea unor vieti”, a declarat Gheorghe Tache.

Prefectul Brasovului si-a exprimat la randul sau aprecierea fata de actiunea ATR si speranta ca mentalitatea romanilor in privinta donarii de organe se va schimba. „Faceti un lucru extraordinar: va luptati pentru viata, pentru viata altora. Stiu ca mentalitatea romanilor este greu de schimbat, dar prin puterea exemplului, prin efortul medicilor, veti putea sa schimbati mentalitati, sa convingeti ca este un gest altruist sa-i oferi cuiva, atunci cand vine timpul, sansa la viata. Este de fapt o viata oferita in dar”, a spus prefectul Mihai Mohaci.

 

Perticipanti la conferinta

Perticipanti la conferinta

Dr. Alexandru Balescu, director DSP Brasov

Dr. Alexandru Balescu, director DSP Brasov

Cand creierul moare, celelalte organe pot salva vieti, a explicat  medicul ATI Adrian Baracan. Medicul brasovean a impartasit celor  prezenti din experienta dobandita in urma intalnirilor cu pacienti in strare posttransplant ajunsi sa aiba nevoie de alt gen de interventii chirurgicale sau cu pacienti aflati  in moarte cerebrala, potentiali donatori, dintre care unii au devenit donatori reali.

 „E dureros atunci cand moare creierul unei persoane dragi. Creierul nu poate fi inlocuit. Fie ca e vorba de accidente vasculare sau de politraume, creierul poate muri. Functiile cardiace mai sunt mentinute atunci doar prin ventilatie mecanica. E vorba de o instabilitate circulatorie. Fara aceasta ventilatie, incepe o degradare imediata. Nu se mai poate face nimic. Donarea de organe inseamna continuarea vietii”, a explicat medicul brsovean.

Donarea si transplantul au implicatii de natura medicala, dar si de ordin legislativ, etic si religios, a apreciat cu acelasi prilej, directorul Executiv al Directiei de Sanatate Publica Brasov, conf. dr. Alexandru Balescu, considerand ca „cele mai complicate probleme sunt cele de legislatie, etica si religie. In ultima perioada se constata ca problemele pot fi depasite, mai ales daca se va simplifica actul de donare prin noul card de sanatate. Consider ca este un efort deosebit ce faceti dvs, ca si cei care decid sa ofere viata in dar, semnand pentru a fi donatori!”, a declarat dr. Balescu, apreciind ca Registrul unic de transplant si cardul national de sanatate vor simplifica acordul pentru prelevare.

 

Relatia pacient-medic-autoritati, esentiala

Relatia pacient-medic-autoritati, esentiala

Dr. Camelia Popa, medic sef CJAS Brasov

Dr. Camelia Popa, medic sef CJAS Brasov

Stabilrea unei relatii normale intre pacient, medic si factorii de decizie, care astfel pot lua hotarari in cunostinta de cauza, este de farte mare importanta in transplant, a subliniat presedintele ATR, Gheorghe Tache. „Ne bucuram ca am reusit, prin discutiile pe care le-am avut cu conducerea Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa schimbam doua ordine de ministru si unul al presedintelui casei, reusind sa asigure sustinerea totala a costurilor operatiilor de transplant, dar si ale tratamentului post-operator, tratament pe care pacientul trebuie sa-l urmeze toata viata“, a punctat Tache.

La randul sau, medicul sef al Casei de Asigurari de Sanatate Brasov, dr. Camelia Popa , a precizat ca in evidentele CJAS Brasov sunt 85 de pacienti in stare posttrnasplant, care beneficiaza de medicatie imunosupresoare. „Tratamentul pentru persoanele cu transplant, desi costisitor, este compensat 100%, pacientii nu platesc nimic. Pacientii au nevoie de medicatie de imunosupresie toata viata dupa operatia de transplant”, a accentuat dr. Popa.

 

Donarea si transplantul, au implicatii multiple

Donarea si transplantul, au implicatii multiple

Campanie printre brasoveni si turisti

Campanie printre brasoveni si turisti

In Romania, pentru prelevarea organelor de la pacienti aflati in moarte cerebrala este nevoie, obligatoriu, de semnatura unei rude de gradul I: parinti, frati, sot sau sotie. Abia de anul viitor, romanii ar putea sa precizeze direct, intr-o rubrica de pe cardul de sanatate, ce doresc sa se intample cu trupul lor, in caz de moarte cerebrala.

Sute de donatori si-au exprimat deja dorinta de a deveni, oficial, donatori de organe, in cazul in care ar ajunge in moarte cerebrala, dar Ministerul Sanatatii nu a lamurit aceste probleme. In prezent, nu exista un mecanism legal prin care sa-ti poti manifesta, in timpul vietii, acordul sau dezacordul. Singura solutie este sa-ti informezi familia despre dorintele tale, iar rudele sunt cele care primesc fisa de consimtamant.

Abia dupa distribuirea cardului de sanatate, fiecare roman poate opta sa fie sau nu donator de organe. Alegerea ar urma sa se faca in fata medicului de familie si va fi stocata pe cipul cardului de sanatate.

In lume exista cel putin patru solutii, ca persoana sa aleaga, atunci cand este sanatos mental si fizic: in California, dorinta de a fi donator se reflecta intr-o stampila pe carnetul de conducere. In Germania, doritorii primesc un card special. In alte tari, se foloseste un abtibild pe cartea de identitate. Exista si varianta inscrierii voluntare intr-un registru al donatorilor. Toate permit confirmari in cateva minute.

 

Voluntari pe strazile Brasovului

Voluntari pe strazile Brasovului

Unii au sus DA, altii NU

Unii au spus DA, altii NU

Pentru ca suferinta si boala ii uneste pe oameni, s-au alaturat campaniei, pe langa Societatea Nationala de Cruce Rosie – partener permanent al campaniilor organizate de ATR, si Asociatia Sanohep, Asociatia Bolnavilor cu Afectiuni Hepatice, Asociatia Bolnavilor de Cancer si Asociatia Pacientilor cu Transplant Pulmonar.

Unii dintre pacientii aflati in tratament pe dializa sau dintre beneficiarii unui transplant au acceptat sa impartaseasca cu ceilalti, povestea lor, aratand astfel cat este de importanta acceptarea donarii de organe.

Transplantul e a doua viata pentru mine. Am un rinichi nou, care imi permite sa pot continua viata si sa imi vad fetita cum creste. Multumesc Lui Dumnezeu pentru aceasta sansa”, si-a exprimat recunostinta Sorin Floarea, beneficiarul unui transplant de rinichi.

 „Transplantul de plamani nu se face in Romania. Avem doar 29 de persoane cu transplant pulmonar, 28 in Viena si 1 in Barcelona. Chiar si la control, eu sunt nevoit sa merg la Viena. Bine ca ma ajuta CAS-ul cu acest lucru”, a povestit Liviu Barlea.

Dupa amiaza, Caravana a impartit pliante in Brasov, iar voluntarii au vorbit cu localnicii si turistii romani si straini despre donarea de organe. Reactiile au fost si pro, si contra, dar important este ca oamenii sa fie informati, apreciaza reprezentantii ATR. Seara, au fost aprinse lumini in memoria donatorilor –ingeri si a colegilor trasnplantatilor care nu mai sunt sau care au plecat la cer inainte sa se gaseasca pentru ei un donator.

Statistica arata ca pe lista de asteptare sunt si persoane care s-au inscris acum 10 ani. Unele dintre acestea au plecat de mult din aceasta lume.

Caravana va ajunge sambata, 7 septembrie, la Craiova, iar in final se va opri la Bucuresti.

 

*Sanatatea Buzoiana este partener media al Campaniei „Spune DA! Sustine donarea de organe”


Adaugati un comentariu


 

*