Colegiul Psihologilor, in razboi cu Casa de Sanatate

2 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Recunoasterea profesiei de psiholog si introducerea serviciilor psihologice in Contractul-Cadru pentru 2013-2014 sunt principalel motive pentru care presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, Mihai Anitei, condamna inflexibilittea CNAS fata de „nevoile reale ale populatiei”.

 

Un razboi care mocneste de cativa ani intre autoritatile din sistemul sanitar si psihologii din Romania este pe cale sa izbucneasca. La inceputul acestei saptamani, intalnirea dintre reprezentantii Colegiului Psihologilor din Romania (CPR) si conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pe marginea Contractului- Cadru (CO-Ca) pentru 2013-2014 de acordare a serviciilor medicale si conexe serviciilor medicale, s-a soldat cu refuzul accesul pacientilor romani la servicii psihologice. Presedintele CPR, Mihai Anita, sustine ca prin refuzul CNAS de a introduce spre decontare directa a serviciilor psihologice, pacientii romani nu pot accesa servicii de psihologie clinica, psihoterapie, consiliere psihologica si logopedie (psihopedagogie speciala) decat contra cost.

Potrivit ultimelor statistici, 40% din populatia Romaniei, aflata in mediul rural, nu a beneficiat niciodata de o evaluare psihologica clinica si nu cunoaste ce este un psiholog. CNAS doreste ca in Co-Ca 2013-2014 sa se prevada doar decontarea serviciilor medicale, refuzand sa le recunoasca pe cele conexe, motivatia fiind ca acest lucru excede Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii”, explica vicepresedintele CPR, presedintele Colegiului Buzau, Petrica Alexa, motivul supararii psihologilor.

 

Depresia si afectiunile psihogene macina populatia

 

Colegiul Psihologilor din Romania solicita si introducerea unor modificari in proiectul Co-Ca in care sa se precizeze expres obligativitatea consultarii reprezentantilor CPR la elaborarea normelor de aplicare ale Contractului-cadru, cat si reglementarea serviciilor conexe actului medical.

 „Solicitam Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa recunoasca si sa introduca in Contractul-cadru serviciile psihologice. Traversam o perioada de criza economica in care depresia si alte afectiuni psihogene au devenit o problema de sanatate publica. In aceste conditii, este extrem de necesar ca pacientii sa aiba acces direct la servicii psihologice de diagnosticare si recuperare prin decontare directa cu casele de asigurari. Avem nevoie de un program national de asistenta psihologica a populatiei. Actualul proiect al Co-Ca reglementeaza doar serviciile medicale”, a declarat la randul sau  prof. Mihai Anitei, presedintele CPR, dupa intalnirea esuata cu CJAS.

Colegiul Psihologilor din Romania solicita reglementarea conditiei atestarii personalului care presteaza serviciile psihologice, acestea fiind furnizate doar prin cabinete individuale, cabinete asociate sau societati civile profesionale de psihologie, certificate de catre Colegiul Psihologilor din Romania in Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din Romania, in specialitatile psihologie clinica, psihoterapie, consiliere psihologica si psihopedagogie speciala (logopedie).

 

Nerecunoasterea atestatului psihologului, o problema neconstitutionala si abuziva

 

Petrica Alexa, presedintele Colegiului Psihologilor Buzau

O alta problema cu care se confrunta psihologii este faptul ca atestatele de libera practica emise in baza Legii nr. 213/2004 nu sunt recunoscute in spitale din cauza unor neconcordante intre lege si ordinele emise ulterior de ministrul Sanatatii. In aceasta situatie se afla multi dintre psihologi, CPR reclamand in nenumarate randuri din anul 2006 pana in prezent aceasta situatie de fapt.

„Avand in vedere lipsa oricaror prevederi legale care sa statueze subordonarea ierarhica sau de reprezentare intre categoriile profesionale din sistemul de sanatate, precum si independenta profesionala a psihologului reglementata de art. 4 din Legea nr. 213/2004, consideram neconstitutionala si abuziva reglementarea unui raport juridic de reprezentare, avand la baza pretinsa incapacitate a psihologului de a incheia contracte de furnizare a serviciilor direct cu casele de asigurari. Reglementarea serviciilor conexe actului medical ar asigura coerenta cadrului normativ si posibilitatea furnizarii acestor servicii pentru pacienti”, mai spune psihologul Alexa.

Psihologii sustin ca in spitalele romanesti exista un deficit de 600 de psihologi, pentru ca desi posturile sunt  prevazute in organigrama, managerii prefera sa nu le scoata la concurs, din cauza lipsei de fonduri.

In prezent, in Romania sunt aproximativ 14.000 de psihologi, dintre care aproximatiuv 3.000 isi exercita profesia in mod independent.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca o persoana din patru sufera de depresie la nivel mondial, iar in 2020, diagnosticul de depresie va ajunge al II-lea, dupa bolile cardiovasculare.  


Adaugati un comentariu


 

*