Razboi intre Colegiul Psihologilor si Ministerul Transporturilor

9 august 2013 | 0 comentarii |

psihologPsihologii sustin ca Ministerul Transporturilor „incurajeaza practica ilegala prin emiterea de avize psihologice false”, printr-un proiect de act normativ prin care reglementeaza profesia de psiholog, desi nu are acest drept.

Problema a fost pusa in discutie si de presedintele Colegiului Psihologilor Buzau, Petrica Alexa, la intalnirea organizata de Colegiul Medicilor Buzau, in vederea semnarii la nivel local a Coalitiei profesionistilor din Sanatate si a acorduluipentru sustinerea protestelor care vor ar putea incepe in aceasta toamna in sistemul sanitar.

Implementarea acestui act normativ ar diminua semnificativ si sursele de venit ale psihologilor.

 

Comisie Psihologia muncii (sursa CMR)

Comisie Psihologia muncii (sursa CMR)

Colegiul Psihologilor din Romania (CPR) acuza Ministerul Transporturilor (MT) ca intentioneaza sa reglementeze profesia de psiholog in specialitatea psihologia transporturilor, fara a avea acest drept. Printr-un comunicat de presa, psihologii arata ca transportatorii „incurajeaza practica ilegala prin emiterea de avize psihologice false si obstructioneaza dreptul la munca al psihologilor”, prin  „proiectele aflate in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Transporturilor www.mt.ro la Transparenta decizionala si lansate «pe sub pres» exact pe 1 august, intr-o perioada a vacantelor”, inclusiv a celor care vor trebui sa semneze aceste ordine – Victor Ponta, ministrul interimar al Transporturilor si Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Colegiul Psihologilor din Romania sustine ca a atras atentia, in mod repetat, asupra acestei situatii, iar in luna mai 2013, chiar a inaintat un proiect de act normativ si a solicitat Ministerului Transporturilor inceperea unor runde de negociere pentru emiterea in final a unui act normativ in concordanta cu prevederile Legii nr. 213/2004 (Link- Documentul inaintat MT).

 

Petrica Alexa (centru)

Petrica Alexa (centru)

Problema a fost pusa in discutie si de presedintele Colegiului Psihologilor Buzau, Petrica Alexa, la intalnirea organizata de Colegiul Medicilor Buzau, in vederea semnarii la nivel local a Coalitiei profesionistilor din sanatate, care se organizeaza in vederea declansarii unor proteste fara precedent incepand cu luna septembrie. Alexa a spus atunci ca „abuzuul Ministerului Transporturilor” si faptul ca psihologul este la mana medicului psihiatru in cazul decontarii din Fondul de Asigurari de Sanatate a servicilor de psihologire clinica sunt principalele revendicari ale Colegiului Psihologilor, in demersurile comune care se vor face prin intermediul Coalitiei, la nivelul Guvernului.

Ministerul Transporturilor a ignorat demersul nostru si a raspuns intr-un mod jignitor, prin afisarea unor proiecte in total dezacord cu solicitarile Colegiului Psihologilor din Romania”, mentioneaza Colegiul Psihologilor, aratand ca aprobarea si implementarea ordinului MT ar da unda verde societatilor comerciale sa fie agreate ca unitati psihologice, ceea ce contravine reglementarilor profesiei de psiholog si va permite, in continuare, emiterea unor avize psihologice „false, cu implicatii extrem de grave” la adresa sigurantei in toate domeniile transporturilor.

Reglementat in acest fel, sistemul va incuraja practica ilegala a psihologiei si punerea in pericol a sigurantei transporturilor, neexistand nicio modalitate de control si de evidenta a avizelor psihologice emise. De asemenea, proiectul de ordin obstructioneaza dreptul la munca al psihologilor, intrucat acestia au nevoie de o autorizare speciala de la Ministerul Transporturilor, desi ei indeplinesc toate conditiile legale de practica in profesia de psiholog”, sustine conducerea colegiului.

 

lege malpraxisDesigur, o problema importanta care va afecta psihologii in urma aprobarii si implementarii proiectelor de acte normative lansate in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor este si cea a diminuarii substantiale a veniturilor acestora, stiut fiind ca evaluarea psihologica in domeniul transporturilor este una dintre cele mai consistente surse de venit ale psihologilor acreditati in domeniul psihologiei muncii.

Ei sustin, in acest context, ca „reinfiintarea si finantarea abuziva a unei comisii care, de-a lungul anilor, a adus grave deservicii exercitarii profesiei de psiholog cu drept de libera practica, prin impunerea unor taxe de agreere ilegale, neconstitutionale, si a unor taxe de avizare anuala, un adevarat bir pentru formele de exrcitare a profesiei de psiholog”, aratand totodata ca Ministerul Transporturilor si Ministerul Sanatatii sunt „autoritati care nu au niciun fel de atributii in domeniul reglementarii exercitarii profesiei de psiholog in Romania” si ca astfel „se aduce atingere grava dreptului la munca in specialitatea psihologia transporturilor pentru psihologii care au forme de exercitare infiintate conform legii nr. 213/2004, ce indeplinesc conditiile de certificare, impunand plata unei noi taxe, pentru un document formal, de dubla certificare”.

 

psihologie aplicataTotodata, Colegiul Psihologilor din Romania recomanda psihologilor atestati in conditiile Legii nr. 213/2004 sa nu depuna niciun document in vederea respectarii „conditiilor ilegale”, ce urmeaza sa fie aprobate de catre Ministerul Transporturilor si Ministerul Sanatatii pentru obtinerea certificatelor de agreere si cere expres, Ministerului Transporturilor, „retragerea imediata a proiectelor afisate si stoparea oricaror demersuri de aprobare a acestora, pana la elaborarea unor norme de comun-acord cu Colegiul Psihologilor din Romania”.

In caz contrar, psihologii vor sesiza toate organismele abilitate, inclusiv Curtea Constitutionala a Romaniei, Comisia Europeana si la organismele profesionale internationale la care CPR este afiliat.

Nu vom accepta astfel de reglementari, care aduc un grav prejudiciu membrilor nostri si profesiei de psiholog, in general. Singurul organism care reglementeaza, potrivit legii, profesia de psiholog, este Colegiul Psihologilor din Romania. Vom face demersurile necesare in acest sens la toate organismele abilitate, inclusiv la Curtea Constitutionala, Comisia Europeana si la organismele profesionale internationale in care suntem membrii. De asemenea, vom obtine sprijinul din partea Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, in acelasi comunicat de presa.

Colegiul Psihologilor din Romania mai spune ca a inaintat si o solutie pentru normalizarea si stoparea emiterii avizelor psihologice ilegale.

 

*Comunicatul de presa integral si anexele la care face trimitere, AICI


Adaugati un comentariu


 

*