„La Multi Ani” celor ce poarta numele Sfantului Vasile!

1 ianuarie 2015 | 1 comentariu |

Aproape 600.000 de romani isi sarbatoresc astazi, ziua numelui. Sfantul Vasile cel Mare, praznuit de credinciosi in prima zi a Anului Nou, este primul ierarh care a intemeiat pe langa biserici, spitale si azile pentru saraci.

 

Sf.-Vasile_27Romanii petrec la cumpana dintre ani, dar veselia lor continua si in prima zi din an, cand se sarbatoreste Sfantul Vasile cel Mare, aparatorul crestinilor si „pazitorul de duhuri rele” … In traditia populara, Sfantul Vasile este cunoscut si drept Craciunul cel Mic, fratele Craciunului.

Sfantul Vasile cel Mare a trait intre anii 330-379, in vremea imparatului Constantin, care la randul lui a devenit sfant, pana in zilele imparatului Valens, cel cazut in ratacirea lui Arie.

A devenit foarte bogat la varsta de 12 ani, cand a mostenit averea familiei. S-a remarcat printr-o mare dragoste de invatatura, urmand scoli in Cezareea, Bizant si Atena, remarcandu-se prin profunde cunostinte in filosofie, astronomie, geometrie, medicina si retorica. Scrierile sale stralucite pun bazele vietii monahale sistematice, ceea ce-i va aduce renumele de parinte al monahismului oriental.

Si-a folosit averea pentru a-i ajuta pe cei saraci, oprimati sau bolnavi, initiind nenumarate acte de caritate. Este primul ierarh care intemeiaza, pe langa biserici, spitale pentru saraci, azile, leprozerie si un asezamant pentru recuperarea prostituatelor , indemnandu-i pe cei insatariti sa foloseasca avutiile lor pentru a-i ajuta pe cei nevoiasi si aflati in suferinta.

 

 Sf._Vasile_cel_MareMoliftele” Sf. Vasile  reprezinta una dintre cele mai puternice slujbe, avand puterea sa vindece boli grave, sa alunge duhurile necurate si blestemele. Persoanele care doresc sa li se citesca aceste rugaciuni au nevoie de o perioada de curatire sufleteasca si trupeasca in care sa tina post si sa spuna rugaciuni, pentru ca harul Sfantului Vasile sa se reverse asupra lor. De asemenea, Moliftele se citesc atunci cand sunt calamitati naturale sau epidemii, pentru ca acestea au puternice efecte terapeutice.

In iunie 370, Sfantul Vasile a fost inaltat la scaunul de Arhiepiscop al Cezareei. A dus o lupta apriga, cu scrisul si cuvantul, luminand crestinatatea si aparand dogma Sfintei Treimi, chiar daca prin asta si-a atras mania imparatului Valens si a suferit multe prigoniri din partea acestuia.

El a depus un efort enorm in organizarea Bisericii, a luptat pentru drepturile clerului, punand mare accent pe temeinica pregatire canonica si spirituala a preotilor. Intre scrierile sale de mare importanta teologica se afla la loc de cinste Liturghia „Sf. Vasile cel Mare”.

La numai 50 de ani, in ziua de 1 ianuarie 379, Sfantul a „plecat” la Domnul, dar pentru faptele sale si marea lui intelepciune a ramas in istoria crestinismului cu numele de Sfantul Vasile cel Mare.

 

la-multi-ani-sf,-vasileIn traditia romanilor, Anul Nou, intampinat, in noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, se mai numeste Revelion sau Seara Sf. Vasile. Se spune ca in aceasta noapte cerul se deschide de trei ori, pentru cate o clipa.

De Sfantul Vasile, aproape 600.000 de romani isi sarbatoresc ziua onomastica. Cei mai multi dintre cei care astazi sunt „sfinti” sunt barbati. Potrivit datelor  Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, 500.146 de barbati si 87.181 de femei poarta numele Sfantului.

Majoritatea barbatilor sarbatoriti astazi se numesc Vasile, Vasilica, Silica, Sile, Vasi sau Sica.

Femeile romance care astazi isi sarbatoresc ziua onomastica raspund la numele Vasilica, Vasilca, Silica, Sica sau Vasilia.

In traditia populara, Sfantul Vasile apare calare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri si chefuri. Se spune ca L-a rugat de Dumnezeu sa-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintai zi din an. Fericit, Sfantul Vasile a luat un clopotel, i-a legat la toarta o crenguta de busuioc si s-a suit la Dumnezeu sa-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfantul Vasile exista obiceiul de a ura.

 

La Multi AniSe spune ca in ziua de Sfantul Vasile este bine ca primul musafir care-ti calca pragul sa fie barbat, iar dupa cum acesta va fi bogat ori sarac, asa va fi omul tot anul. Totodata, in ziua de Anul Nou, trebuie sa se arunce prin casa spice de grau, iar seara, acestea sa fie stranse, pentru a fi din nou aruncate prin camin in ziua de Sfantul Ioan. Dupa aceea, se face un manunchi din spice si se pun la pastrare, fiind benefice pentru durerile de cap.

Tot in ziua de Sfantul Vasile se spune ca este bine sa bei mult vin, existand credinta ca atat sange va avea omul in obraz in timpul anului, cat vin va bea in aceasta zi. Tot de Sfantul Vasile, in prosopul pe care te stergi e bine sa legi un ban de aur sau argint, pentru a fi sanatos tot anul. Tot in aceasta zi este bine sa dai de pomana unui sarac.

In ziua de Anul Nou, copiii umbla cu Sorcova din casa in casa, in special pe la cunoscuti. Sorcova este un substitut al divinitatii fitomorfe, invocata de copii pentru a aduce oamenilor sorcoviti viata lunga, sanatate si prosperitate.

1 ianuarie, prima zi dupa trecerea cumpenei dintre ani, este considerata o zi fasta prin excelenta, ea deschizand drumul catre un nou interval de timp in care omul are in fata obiective, dorinte, proiecte si mai ales sperante, dar si momentul in care intreaga natura isi incepe pregatirile pentrurenastereadin primavara.

 

Redactia „Sanatatea Buzoiana” ureaza celor care poarta numele Sfatului Vasile sau unul dintre derivatele acestuia, sa fie ocrotite de acesta in fiecare zi, sa le aduca multa sanatate, noroc, liniste si pace sufleteasca, impliniri si numai bucurii!

 


Categorii: Eveniment

Comentarii (1)

  1. Inna Bella spune:

    “LA MULTI ANI!” TUTUROR CU NUME SFANT VASILE.

Adaugati un comentariu


 

*