Mancarea pentru caini, mai „santoasa” decat unele mezeluri aflate pe piata romaneasca

Cel putin asa rezulta dintr-un studiu realizat la sfarsuitul anului trecut de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care a constatat ca unele sortimente de sunca de Praga contin mai multe E-uri decat produsele tip hrana pentru caini.

 

mezeluriIn ultima perioada, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor a fost implicata intr-un amplu proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, proiect in cadrul caruia organizatia si-a concentrat atentia, printre altele, pe mai multe game de produse alimentare destinate atat consumului uman cat si hranei animalelor. Obiectivul nu a fost reralizarea unei paralele ori a unui studiu comparativ intre cele doua categorii de produse alimentare, fiecare gama fiind analizata separat iar concluziile studiului fiind comunicate recent prin intermediul unui comunicat de presa. Din document reiese ca nici producatorii de hrana pentru caini nu fac rabat de la adaugarea de aditivi in produsele respective, insa, multe dintre acestea contin mai putine E-uri decat unele sortimente de sunca de Praga aflate pe piata. Din acest punct de vedere, animalele carora le este destinata hrana respectiva pot fi considerate mai norocoase decat unii cumparatori care au facut greseala de a achizitiona sortimentele respective de mezeluri, fara a examina atent eticheta in prealabil, insa o analiza mai amanuntita releva faptul ca stapanii care isi iubesc cu adevarat patrupedele ar trebui sa se orienteze catre o altfel de sursa de hrana si pentru acestea.

 

mancare-cainiIn cadrul studiului referitor la hrana pentru caini, au fost analizate 6 produse diferite, achizitionate aleatoriu. In urma analizelor de laborator asupra celor sase produse, a rezultat ca numarul de E-uri continute de acestea variaza intre 2 si 4. Mai concret 33 la suta din produsele analizate contineau doua E-uri iar 16 la suta, 4 E-uri. Niciunul dintre cele sase produse nu continea insa pe eticheta date privind producatorul, iar 33 la suta nu contineau nici o informatie privind continutul. De asemenea, s-a mai constatat ca in cazul celor 6 produse, continutul de calciu si vitamine varia intre 33 si 66 la suta, insa unele dintre acestea nu aveau trecut pe eticheta niciun detaliu referitor la acest continut de vitamine. In schimb pe toate cele sase etichete au fost gasite mentiuni referitoare la valoarea proteinelor, fibrelor, cenuselor si umiditatii.

 

sunca-pragaDaca in cazul hranei pentru caini, numarul maxim de E-uri depistate intr-un produs a fost 4, in cazul mezelurilor tip sunca de Praga, destinate consumului uman, numarul maxim de E-uri depistate la analize a fost de 8. Mezelurile respective au facut obiectul unui studiu similar, in cadrul caruia au fost analizate 5 produse de acest tip, alese, la fel, aleatoriu, de pe rafturi. In primul rand s-a constatat ca fiecare din cele 5 produse continea nitrit de sodiu, un conservant artificial folosit pentru inhibarea bacteriilor si pentru intensificarea culorii produselor din carne. Unele studii au relevat ca acest conservant poate fi cancerigen, fiind interzis in Norvegia, Suedia, Canada si partial in Germania. S-a mai stabilit apoi, in urma analizelor, ca 40 la suta din produsele analizate contineau 8 E-uri, 20 la suta contineau 6 E-uri, 20 la suta 5 E-uri si restul de 20 la suta contineau doua E-uri. In urma studierii etichetelor, s-a mai stabilit ca doar 80 la suta din produsele analizate aveau mentionata valoarea energetica.

Facand o comparatie intre rezultatele celor doua studii, putem spune ca hrana pentru caini „a iesit” mai bine la analize decat mezelurile destinate consumului uman, fiind mai putin bogata in aditivi nocivi pentru sanatate.

 


Categorii: Actual, Analiza, Asociatii

Adaugati un comentariu


 

*