Asociatia pentru Protectia Consumatorilor cere eliminarea PIN-urilor de pe cardurile de sanatate

27 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Solicitarea este motivata de numarul mare de pensionari care vor utiliza acest instrument si care sunt mai putin familiarizati cu folosirea cardurilor.

 

Costel Stanciu, presedinte APC

Costel Stanciu, presedinte APC

In plin proces de distribuire a cardurior de sanatate, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a facut la jumatatea acestei saptamani un apel catre autoritatile competente cerandu-le sa elimine codul PIN de pe aceste instrumente, pentru a nu ingreuna utilizarea cardurilor de catre persoanele mai in varsta, care ar putea fi mai putin familiarizate cu folosirea unui card. Solicitarea a fost facuta prin vocea presedintelui asociatiei, Costel Stanciu, in cadrul Campaniei nationale de informare publica „Fii un pacient activ”, derulata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, la care  Sanatateabuzoiana.ro este partener media.

Presedintele APC a mai precizat ca in cazul unor accidente grave cu victime care nu pot comunica, vor exista dificultati in aflarea codului PIN de pe cardurile de sanatate ale acestora, fapt ce iarasi ar ingreuna utilizarea acestui instrument, menit sa usureze lucrurile, nu sa le complice. „Reluam cererea noastra si propunem si azi eliminarea codului PIN la utilizarea cardului de sanatate. Sunt multi pensionari care folosesc aceste carduri si nu se descurca cu codul PIN. De asemenea, in cazul unui accident grav, de exemplu, nu poate fi folosit cardul de sanatate al unei persoane, pentru ca nu se cunoaste codul PIN”, a declarat presedintele APC.

 

Farmacie SensibluLa randul sau, Marius Dunca, presedintele ANPC, a explicat ca aceasta campanie vizeaza farmaciile, clinicile, cabinetele private si spitalele de stat si are ca scop constientizarea pacientilor cu privire la faptul ca au dreptul la informatie medicala adecvata pentru a beneficia, in cunostinta de cauza, de serviciile medicale la care apeleaza.

Decizia demararii campaniei a venit ca urmare a rezultatelor controaleleor pe care inspectorii ANPC le-au facut in farmacii si la cabinetele medicale private, ocazie cu care au fost constatate mai multe nereguli care incalcau drepturile pacientilor. „Controalele noastre au vizat farmaciile, clinicile si cabinetele private. Am constatat ca lista de preturi era ambigua, servicii cu preturi ascunse, pacientilor li se spunea ca sunt tratati gratuit la anumite servicii, iar apoi erau pusi sa plateasca. In urma controalelor efectuate in farmacii, am gasit suplimente alimentare inscriptionate incorect, chiar cu termenul de valabilitate expirat. In octombrie am dat amenzi de 593.000 lei in farmacii, pentru nereguli in comercializarea medicamentelor, iar in luna iunie am aplicat amenzi de 613.000 lei, pentru comercializarea necorespunzatoare a suplimentelor alimentare”,a precizat Marius Dunca.

 

Marius Dunca

Marius Dunca

Presedintele ANPC a mai anuntat ca in cadrul acestei ampanii se intentioneaza incheierea unui protocol cu Consiliul National al Audiovizualului, pentru a reglementa unele aspecte referitoare la spoturile publicitare la medicamente. „O sa facem un protocol cu CNA sa le spunem ce ar trebui sa includa spoturile de reclama pe medicamente si suplimente alimentare, care se dau la televizor, astfel incat toate informatiile care ajung la pacienti pe aceasta cale sa nu ii mai induca pe acestia in eroare”, a mai declarat Marius Dunca.

In calitate de partener media, Sanatatateabuzoian.ro se va implica activ in campania de informare demarata de autoritati, urmand a pulica in perioada urmatoare o serie de materiale referitoare la desfasurarea actiunii la nivel national dar si  informatii despre derepturile pe care pacientii le au in relatia cu medicii sau farmaciile.

 


Adaugati un comentariu


 

*