Promovarea sanatatii prin sport, prioritate a Gabrielei Szabo

17 februarie 2015 | 1 comentariu |

In cadrul unei conferinte ce a avut loc la inceputul acestei saptamani, fosta atleta a declarat ca una dintre prioritatile mandatului sau de ministru al Tineretului si Sportului este promovarea sportului in masa, in primul rand ca beneficiu pentru sanatatea populatiei.

 

Sorin Oprescu, Gabriela Szabo, Raed Arafat

Sorin Oprescu, Gabriela Szabo, Raed Arafat

In cursul zilei de ieri a avut loc la Bucuresti o reuniune a grupului intersectorial de lucru  infiintat la nivelul Capitalei, in parteneriat cu Reteaua Oraselor Sanatoase si Organizatia Mondiala a Sanatatii. La  intalnire au participat reprezentantii mai multor autoritati responsabile cu asigurarea si promovarea unui stil de viata sanatos, iar intre principalii sustinatori ai acestei idei s-au aflat ministrul Tineretului si Sportului, Gabriela Szabo, secretarul de Stat Raed Arafat si medicul Sorin Oprescu, primarul Capitalei.

In luna august a anului trecut, Bucurestiul a aderat la Reteaua Oraselor Sanatoase, care cuprinde circa 90 de orase din 30 de tari europene, avand scopul de a de a plasa sanatatea in agenda politica, economica si sociala a guvernarii lor. Odata cu aderarea la aceasta retea, autoritatile si-au luat angajamentul sa implementeze strategiile europene pentru sustinerea calitatii sanatatii locuitorilor sai, iar in acest sens, grupul intersectorial de lucru are ca principal scop sprijinirea si promovarea proiectelor si actiunilor menite sa asigure implementarea, la nivel local, a politicilor de sanatate initiate si promovate de Reteaua Oratelor Sanatoase.

 

Gabriela SzaboSanatatea Capitalei a fost subiectul principal al intalnirii de ieri, dar discutiile s-au extins si la nivelul politicilor nationale de asigurare a calitatii sanatatii. Printre cei care au abordat problema si din aceasta perspectiva s-au numarat ministrul Tineretului si Sportului, Gabriela Szabo, precum si secretarul de stat in MAI, dr. Raed Arafat.

Ajunsa in functia de ministru, fosta campioana mondiala la atletism a precizat ca sportul este o modalitate eficienta si la indemana pentru a asigura un stil de viata sanatos. Gabriela Szabo considera ca „daca cerem o natiune sanatoasa si copii sanatosi, trebuie sa fim foarte atenti la infrastructura sportiva”. Ea a declarat cu aceasta ocazie ca unul dintre obiectivele principale ale mandatului sau este promovarea sportului de masa, pentru ca mobilizand cat mai multi oameni sa faca sport si sa faca din aceasta activitate o obisnuinta, automat va greste si gradul de sanatate. „In anul 2004 m-am retras din activitatea sportiva, insa primul lucru pe care am incercat sa-l fac a fost sa constientizez, in primul rand in randul copiilor, ca trebuie sa faca sport intr-un mediu curat. Dupa numirea in functia de ministru, mi-am spus ca un obiectiv extrem de important este promovarea sportului de masa, fara sa neglijam infrastructura sportiva”, a precizat Gabriela Szabo.

 

oprescu si arafatLa randul sau, secretarul de stat Raed Arafat, fost ministru al Sanatatii, a precizat ca extrem de importanta pentru asigurarea unei stari bune de sanatate este si educatia populatiei, fiind vorba in aceasta situatie de un proces pe termen lung. „Este un lucru de cursa lunga; se planifica acum, se fac proiecte si se pun in practica in anii urmatori. Vedem anumite actiuni care se fac deja si vedem si impactul lor, insa cel mai important lucru pentru prevenire si pentru un oras sanatos ramane modul in care educam viitoarea generatie. Pentru ca un oras sanatos are nevoie de parteneri, dar cel mai important partener este reprezentat de locuitorii acestui oras”, a aratat Raed Arafat.

In ceea ce priveste proiectele la nivelul Capitalei, pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, primarul Sorin Oprescu, medic de profesie, a spus ca se lucreaza la imbunatatirea si refacerea infrastructurii sportive, realizarea pistelor pentru biciclisti, fluidizarea traficului prin reorganizarea transportului public si crearea de benzi unice, cat si la cresterea numarului de locuri de joaca pentru copii si reinfiintarea policlinicilor de sector.

 Comentarii (1)

  1. Gabriel spune:

    Niciun ministru, nici fost, nici din cei actuali, n-au avut si nici nu au vreo prioritate in beneficiul celor multi. Este convingerea mea si a multor altii.

Adaugati un comentariu


 

*