Banicioiu vinde „pielea ursului din padure”

16 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii spune ca vor fi mai multi bani pentru medicamente de anul viitor, acesta fiind, in viziunea sa, urmatorul pas important, dupa majorarea salariilor cadrelor medicale.

 

Nicolae Banicioiu-Gala MedicaIn cadrul discutiilor care au avut loc pe parcursul zilei de ieri, la International Health Forum, ministrul Nicolae Banicioiu a mai facut un anunt important referitoare la o majorare de buget, ca urmare a interpelarii venite din partea lui Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania. Discutiile au plecat de la taxa clawback, unul dintre principalele subiecte dezbatute, presedintele APMGR declarand la un moment dat ca peste 1.000 de medicamente ieftine vor disparea din farmacii daca  „statul roman nu va investi in medicamente. S-au gasit bani pentru salariile medicilor, ar trebui sa creasca cel putin cu 10 la suta bugetul alocat pentru medicamente”, a spus Dragos Damian, atragand atentia ca Ministerul Sanatatii si CNAS lasa aceasta povara in sarcina producatorilor si distribuitorilor de medicamente.

Ministrul Nicolae Banicioiu i-a raspuns ca acest lucru se va intampla, dand asigurari ca, pe langa salariile medicilor care se majoreaza incepnd cu 1 octombrie anul acesta, de anul viitor va fi majorat si bugetul alocat medicamentelor. „Din pacate, bugetul nu se face asa usor, dar pot sa va confirm cresterea de bani alocati nu doar pentru medici, unde era si normal, pentru ca daca nu ne grabeam nu ati mai fi avut cu cine lucra. Al doilea pas va fi o crestere a bugetului alocat pentru medicamente, dar asta se intampla natural, prin reducerea de preturi. Va fi o crestere pe anul viitor”, a fost promisiunea facuta de ministrul Sanatatii.

 

depozit de medicamente unifarmDragos Damian a aratat insa ca, in Romania, utilizarea medicamentelor generice este, de cativa ani, intr-o scadere continua, in perioada 2011-2014 disparand de pe piata 1.332 de medicamente, dintre care 534 in ultimele 14 luni, iar anul acesta sunt in pericol de a mai disparea de pe piata alte peste 1.000 de medicamente ieftine. In opinia sa, principalele bariere in continuarea fabricarii si comercializarii acestora sunt politicile fiscale practicate in Romania, precum si faptul ca in Romania sunt cele mai mici preturi la aceste medicamente, asupra acestora indreptandu-se si taxa clawback.

In aceste conditii, Dragos Damian spune ca industria farmaceutica din Romania a ratat in ultimii ani investitii de 50 de milioane de euro, iar producatorii au fost nevoiti sa faca disponibilizari sau sa trimita angajatii in somaj tehnic, pentru ca in zona medicamentelor genrice nu mai exista profit, iar continuarea productiei unor medicamente ar insemna de fapt pierderi pentru producatori.

 

farmacie medicamentePresedintele APMGR si-a argumentat solicitarea prezentand si cateva date concrete. El a aratat ca in perioada iulie 2014 – iunie 2015, producatorii de medicamente generice au platit 500 de milioane de lei taxa clawback, din care 200 de milioane de lei nu ar fi trebuit platite, pentru ca, de fapt, au fost erori de calcul care au fost recunoscute si de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Acesta a sustinut ca, desi producatorii de medicamente generice doresc cresterea numarului de unitati de productie in Romania, acest lucru este imposibil la acest moment, dat fiind faptul ca intre anii 2011 si 2014 au disparut de pe piata peste 1.300 de medicamente, dintre care aproape jumatate in ultimele 14 luni. „Ceea ce este foarte important este ca Romania face exporturi, fiind unul dintre cei mai mari exportatori din Europa de Est, medicamentele din Romania ajungand in tari precum Brazilia si Statele Unite, dar si in Uniunea Europeana, deci este un hub foarte interesant pentru exporturi, insa problemele de pe piata interna se resimt si la export”, a mai precizat Dragos Damian in cadrul dezbaterii de ieri.

 


Adaugati un comentariu


 

*