Noi runde de discutii intre reprezentantii Guvernului si liderii sindicatului Sanitas

5 februarie 2015 | 0 comentarii |

In decurs de mai putin de o saptamana au avut loc doua astfel de intalniri , la care au participat ministrul Sanatatii, cel al Finantelor si ministrul pentru Dialog Social.

 

sanitas (2)In ultimele zile Reprezentantii Federatiei Sindicale Sanitas au avut primele intalniri din acest an cu autoritatile din Sanatate si reprezentantii Guvernului, pana in prezent avand loc doua astfel de intrevederi, in perioada 31 ianuarie – 5 februarie.

Astfel , in data de 31 ianuarie Biroul Executiv al Federatiei Sanitas s-a intalnit cu reprezentantii Guvernului, la intalnire participand ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, ministrul Finantelor, Darius Valcov si ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop. Printre cele mai importante subiecte abordate cu aceasta ocazie s-au numarat tichetele de masa, problematica salarizarii personalului din centrele judetene de transfuzii, contractul colectiv de munca, sau deblocarea de posturi in Sanatate. In ceea ce priveste acordarea tichetelor de masa, conform centralizarii facute de catre Federatia Sanitas, un numar de aproximativ 200 de spitale inregistreaza restante la acordarea tichetelor de masa. In acest sens, Ministerul Sanatatii va cere in scris managerilor spitalelor din subordinea sa sa respecte prevederile legii, iar la spitalele din subordinea autoritatilor locale, acest demers va fi sustinut de Sanitas.

 

sanitas (1)Totodata, initiativa FSR de  introducere a unui spor de fidelizare pentru intreg personalul din sanatate in cuantum de 10 la suta este agreata si sustinuta de catre minister,  data fiind dimensiunea fenomenului de migrare a personalului sanitar, carese impune in regim de urgenta luarea unor masuri de fidelizare. Vor fi purtate discutii si la CNAS in vederea inventarierii resureselor financiare necesare. In privinta contractului colectiv de munca, s-a convenit ca se vor demara negocierile pentru un nou contract, in conditiile in care cel actual este valabil pana la 31 decembrie 2015. Se va avea in vedere extinderea noului contract colectiv de munca la nivel de grup de unitati. De asemenea, se intentioneaza discutii si cu Ministerul Dezvoltarii in calitatea sa de coordonator al autoritatilor publice locale dar ai cu patronatele, pentru extinderea contractului la nivel de sector. Tot in cadrul discutiilor din 31 ianuarie, s-a stabilit ca pana la 1 iunie 2015 , Ministerul Sanatatii va elabora un proiect de ordin de ministru pentru elaborarea unui nou regulament de sporuri, iar Sanitas va interveni cu propunerile venite din judete pentru a se acorda sporuri pentru conditii de munca dar si pentru a fi majorate sporurile foarte mici.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

A doua intalnire a avut loc ieri, ocazie cu care ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a discutat, cu reprezentanţii Federatiei Sanitas despre identificarea si aplicarea unor solutii comune care sa vizeze atat deblocarea posturilor in sistem, cat si imbunatatirea conditiilor de salarizare.

„Una dintre conditiile esentiale pentru insanatosirea sistemului de sanatate este imbunatatirea salarizarii pentru tot personalul sanitar, pe masura muncii depuse. Impreuna cu Sanitas vom cauta solutii in acest sens”, a declarat ministrul Sanataţii, la finalul intalnirii.

Discutiile au vizat atat sporurile pentru conditii de munca, cat si salarizarea personalului de specialitate din centrele de transfuzie sanguina, acordarea tichetelor de masa in  toate unitatile sanitare, inclusiv in cele apartinand autoritaţilor locale. Totodata, au fost abordate si probleme din sistem precum acordarea unui spor de fidelizare pentru personalul din sanatate si deblocarea posturilor acolo unde este posibil.


Adaugati un comentariu


 

*