Dezbatere publica pe tema cardului de sanatate

13 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii va organiza o intalnire in cadrul careia vor fi puse in discutie normele metodologice de aplicare a prevederilor privind cardul de sanatate, autoritatile avand la dispozitie inca doua saptamani pentru eventualele modificari.

 

card de sanatateLa safrasitul acestei saptamani, nai exact vineri, 16 ianuarie, Ministerul Sanatatii va organiza o noua dezbatere publica, avand ca tema principala proiectul de Hotarare de Guvern referitor la normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul de sanatate. Dezbaterea va avea loc la sediul Institutului National de Sanatate Publica, inainte cu doar  doua saptamani de data la care utilizarea cardului de sanatate va deveni obligatorie.

Printre prevederile proiectului de act normativ,  care vor fi luate in discutie, se afla chiar si termenul la care folosirea cardului de sanatate va deveni obligatorie pentru asigurati si pentru furnizorii de servicii medicale sau cei de medicamente, la ora actuala fiind stabilita data de 1 februarie. Proiectul mai prevede ca faptul ca asiguratul va suporta contravaloarea cardului si cheltuielile aferente distributiei, in cazul in care va solicita un duplicat din cauza pierderii furtului sau deteriorarii respectivului instrument, precum si in cazul in care va solicita modificarea datelor personale de identificare. Aceasta din urma situatie se refera in mod special la tinerele care isi vor schimba numele in urma casatoriei si care vor fi nevoite sa plateasca din buzunar eliberarea unui nou card de sanatate pe numele dobandit dupa casatorie.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgIn situatia pierderii, deteriorarii, furtului sau schimbarii datelor de identitate,  posesorul are la dispozitie 15 zile sa solicite un nou card de sanatate, in acest sens trebuind sa se adreseze Casei de Asigurari de Sanatate de care apartine. In acest sens, va inainta o cerere, careia i se va anexa un document care sa ateste faptul ca s-au platit taxele de eliberare a unui nou card si de distribuire a acestuia. De la depunerea cererii, asiguratul mai are de asteptat 30 de zile calendaristice, termenul prevazut in proiectul legislativ pentru eliberarea unui nou card.

In acest interval, acordarea serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale se realizeaza pe baza unei adeverinte eliberata de casele de asigurări de sanatate, valabile pana la eliberarea unui nou card.

 

medici de familieLa ora actuala, aproximativ un milion de asigurati, reprezentand circa 10 la suta din totalul beneficiarilor, asteapta sa intre in posesia cardurilor care, din diferite motive, nu au putut ajunge in posesia lor, prin posta. Nu se stie inca cine va distribui aceste carduri, tema constituind marul discordiei intr-un conflict izbucnit intre medicii de familie si CNAS,. dupa ce presedintele CNAS, dr. Vasile Ciurchea a anuntat ca distribuirea celor un milion de carduri care nu au ajuns inca la asigurati se va face prin intermediul medicilor de familie. Organizatiile profesionale care reprezinta interesele medicilor de familie au transmis insa ca acestia nu se vor implica in activitatea de distributie, aceasta nefiind un act medical, iar actiunea respectiva fiind de competenta Casei de Asigurari. De cealalta parte, reprezentantii CNAS spun ca distribuirea cardurilor este in interesul pacientilor, insa pana la acest moment, medicii de familie au ramas intransigenti, refuzand sa se implice in aceasta actiune.

 

Costel-Stanciu- presedinte APC

Costel-Stanciu- presedinte APC

Legat de dezbaterea care va avea loc vineri, Ministerul Sanatatii a anuntat si ca timpul alocat fiecarui vorbitor care va lua cuvantul va fi de trei minute, iar discutiile se vor prelungi pana cand fiecare solicitant inscris la cuvant isi va fi spus parerea. Intervalul de timp alocat luarii de cuvant este considerat insa prea mic de unii dintre participanti, recent Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania criticand modul in care ministerul organizeaza aceste dezbateri publice. Costel Stanciu, presedintele asociatiei considera ca timpul alocat fiecarui vorbitor este prea scurt si ca astfel se incalca legea privind transparenta decizionala, care nu contine niciun fel de prevederi referitoare la un anumit timp alocat fiecarui participant la dezbaterile publice care doreste sa ia cuvantul. APC si-a exprimat aceasta nemultumire referindu-se la o dezbatere publica ce are loc azi, pe tema publicitatii la medicamente, dezbatere in cadrul careia timpul alocat fiecarui vorbitor este tot de trei minute. Se pare ca observatiile facute de reprezentantii asociatiei nu au fost luate in seama de cei din minister, din moment ce nu au renuntat la aceasta prevedere privind cele trei minute alocate vorbitorilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*