Ministerul Sanatatii vrea sa treaca vaccinarea elevilor in seama medicilor de familie

Oficialii spun ca vaccinarea in cabinetele de medicina scoalara prezinta numeroase dezavantaje, iar de cealalta parte, medicii spun ca se urmareste desfiintarea acestor cabinete.

 

Vaccinare eleviNici ca se putea un exemplu mai elocvent de „turnat gaz pe foc” decat cel oferit de Ministerul Sanatatii, care, in plina disputa cu medicii de familie pe tema contractului-cadru, vine cu un nou proiect de lege care, in conditiile date, nu face decat sa incinga si mai mult spiritele. Concret, in paralel cu proiectul noului contract-cadru, contestat vehement de medicii de familie, ministerul a lansat in dezbatere publica si un alt proiect care vizeaza trecerea in sarcina medicilor de familie a campaniilor de vaccinare a elevilor. Conform proiectului, elevii nu ar mai fi vaccinati in cabinetele de medicina scolara, asa cum se intampla in prezent, ci fiecare se va vaccina la medicul de familie, initiatorii proiectului considerand mai eficienta aceasta varianta. Lesne de inteles ca medicii de familie nu vor fi de acord nici cu acest proiect, mai ales in conditiile actuale, primele reactii negative venind deja din partea acestora.

 

vaccinare-eleviInitiatorii proiectului sustin in nota de fundamentare ca s-a ajuns in situatia in care campaniile de vaccinare scolara in cabinetele medicale ale unitatilor de invatamant prezinta numeroase deficiente, considerand ca acestea ar fi mai eficiente daca ar intra in sarcina medicilor de familie. Un prim dezavantaj este legat de lipsa cabinetelor de medicina scolara, iar lista continua cu dificultatile in urmarirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existenta unor copii nescolarizati, existenta in aceeasi clasa a copiilor cu ani de nastere diferiti, repetenti, veniti prin transfer din alte unitati de invatamant, complianta redusa la vaccinare a parintilor copiilor inscrisi la un medic de familie, altul decat cel care realizeaza vaccinarea in campanie, dificultati in recuperarea restantierilor, dificultati in supravegherea si raportarea de medicul vaccinator a cazurilor de reactie indezirabila. Acesti factori au dus la scaderea ingrijoratoare a numarului de vaccinari, spre exemplu, in cazul poliomielite,i fiind inregistrata o scadere de cate un procent pe an.

 

Alin Tucmeanu

Alin Tucmeanu

Amalia Serban, director in cadrul Ministerului Sanatatii, sustine ca aceasta scadere se datoreaza si refuzului parintilor de a-si vaccina copiii, pe fondul lipsei de informare si ca se impune o campanie de constientizare a acestora cu referire la beneficiile vaccinurilor. In opinia sa, cei mai potriviti pentru a face astfel de campanii sunt medicii de familie, in timp ce medicilor scolari, cei care vaccineaza elevii, le este imposibil sa se ocupe si de acest aspect. „Sunt 700 de medici scolari in cabinetele medicale. Medicul scolar nu are timpul necesar sa informeze parintii. Medicul de familie cunoaste foarte bine situatia copilului” a declarat Amalia Serban, precizand totodata ca pentru fiecare vaccin facut elevilor, medicul de familie ar urma sa fie platit cu 10 lei.

Acelasi punct de vedere este sustinut si de secertarul de stat in Ministerul Sanatatii, Alin Tucmeanu, care a declarat insa ca mai trebuie dezbatut acest subiect, pentru o fi gasita o solutie optima.

 

vaccinuri1O prima reactie din tabara cealalta a venit din partea presedintelui executiv al Federatiei Sindicale Hypocrat, Silvia Spiridon, asistenta medicala in cadrul unui cabiner scolar, care nu s-a declarat de acord cu prevederile noului proiect, considerand ca este mult mai eficienta efectuarea campaniilor de vaccinare in cabinerele medical scolare, decat la medicii de familie. „Este mult mai usor de vaccinat in campania de vaccinare la o scoala unde copiii sunt in acelasi loc. Va fi foarte greu sa vaccineze medicul de familie si aici ar exista doua posibilitati: fie un medic de familie ar prelua scoala din punctul de vedere al vaccinarilor, cu acest lucru nu vom fi de acord niciodata, sau situatia in care vor fi plimbati parintii, fiecare la medicul lui de familie in masura in care au timp si vor sa isi vaccineze copiii. Peste tot in lume exista tendinta de a nu mai vaccina copiii, iar faptul ca punem piedici in realizarea acestor vaccinari si in loc sa alegem calea mai usoara, alegem calea mai complicata, poate face sa ne trezim cu niste epidemii si vom vedea atunci ce vom face”, a declarat medicul, precizand ca aceasta ar putea fi si o strategie prin care se urmareste desfiintarea cabinetelor scolare.


Adaugati un comentariu


 

*